accesskey_mod_content

Nova Guia del CCN-CERT: "Gestió de Ciberincidentes"

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

17 març 2015

El propòsit d'esta Guia és ajudar a les entitats públiques de l'àmbit d'aplicació de l'ENS a l'establiment de les capacitats de resposta a ciberincidentes i el seu adequat tractament, eficaç i eficient per a minimitzar els danys d'un atac.

El CCN-CER(Obri en nova finestra) T es competente en la gestión de ciberincidentes que afecten a sistemas clasificados, de las AAPP y de empresas de interés estratégico

Gestionar adecuadamente un ciberincidente constituye una actividad compleja, que requiere de metodologías para recopilar y analizar datos y eventos, realizar un seguimiento; o tener claro el grado de peligrosidad del mismo y su priorización (en función del tipo de amenaza, origen, perfil de usuario afectado, número o tipología de sistemas afectados, impacto...). Todo ello con el fin de minimizar la pérdida o exfiltración de información o la interrupción de los servicios que puede darse después de sufrir un ataque. Por este motivo, y en virtud de lo dispuesto en el Esquema Nacional de Seguridad, el CCN-CERT, del Centro Criptológico Nacional, CCN, adscrito al Centro Nacional de Inteligencia, CNI, ha hecho pública su Guia CCN-STIC 817 sobre Gestió de Ciberincidentes(Obri en nova finestra) . Con ella, el CERT Gubernamental Nacional pretende ayudar a las entidades públicas del ámbito de aplicación del ENS al establecimiento de las capacidades de respuesta a ciberincidentes y su adecuado tratamiento, eficaz y eficiente.

La Guia arreplega una classificació amb nou tipus de ciberincidentes diferents i 36 subcategories, entre les quals s'inclouen alguns dels atacs i vulnerabilitats més detectats com Troyanos, Spyware, Cross-Site Scripting (XSS), Injecció SQL, DDoS, Exfiltración d'Informació, Phishing o Ransomware. A més, i en funció de diferents paràmetres (com l'amenaça subjacent, el vector d'atac o les característiques potencials del ciberincidente), s'arreplega una taula per a determinar la perillositat potencial i, d'esta forma, poder assignar prioritats i recursos.

  • Seguretat i Protecció de Dades