accesskey_mod_content

La Comissió Europea crea l'Observatori de la Interoperabilitat Tècnica

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

11 febrer 2025

L'Observatori de la Interoperabilitat Tècnica (PSTW en les seues sigles en anglés) és un observatori dedicat a monitorar, analitzar i difondre l'ús de tecnologies emergents (per exemple, Blockchain, Inteligencia Artificial, etc.) dins de el sector públic a Europa . 

La tecnologia pot millorar les operacions del sector públic i la prestació de servicis de múltiples maneres. Per este motiu, la Comissió Europea ha desenvolupat el   Observatori de Tecnologies del Sector Públic(Obri en nova finestra) (o PSTW). Su objectiu és convertir-se en un punt d'encontre únic per a totes les parts interessades (funcionaris del sector públic, responsables polítics, empreses privades, institucions acadèmiques) en els últims avanços tecnològics per a millorar les operacions del sector públic i la prestació de servicis, tot açò gestionat per la Comissió Europea.

Este observatori es dedica a monitorear, analitzar i difondre l'ús de tecnologies emergents en el sector públic a Europa. Gestionat per la Direcció general d'Informàtica i el Centre Comú d'Investigació, el PSTW és un recurs vital per a comprendre com tecnologies com la Intel·ligència Artificial (IA) i la cadena de blocs estan transformant els servicis públics. 

Un dels components clau del PSTW és el seu enfocament en els conjunts de dades obertes, que brinden informació valuosa sobre l'adopció de tecnologies innovadores en diverses institucions del sector públic. Un exemple és el seu panell de control   Cases Viewer & Statistics(Obri en nova finestra)  que, en fer ús de dades obertes, mostra informació sobre més de 1600 casos relacionats amb avanços tècnics en tota Europa. Per exemple, més del 80 per cent d'eixos casos estan relacionats amb la IA i la majoria d'ells s'administren a nivell nacional. 

Una altra iniciativa per a estimular la innovació en el sector públic és el  premi PSTW Best Cases Award(Obri en nova finestra)  , llançat en 2024. Entre les dos categories, Government-to-Citizen (G2C) i Government-to-Government (G2G), es van presentar 32 casos i es van triar 6 guanyadors. La ciutat d'Hèlsinki va guanyar un premi G2G per la seua iniciativa Planificació urbana participativa amb IA generativa(Obri en nova finestra) , mentre que Councilbox va rebre un premi G2C amb el seu Escritorio virtual d'inmediación digital(Obri en nova finestra) .

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Interoperabilitat i Normalització
  • Intel·ligència Artificial i Blockchain