En un món digital en constant evolució, el Govern d'Espanya ha impulsat la creació d'un Observatori de Drets Digitals per a assegurar que els drets de la ciutadania estiguen protegits també en l'entorn digital.
El Programa Drets Digitals està compost per persones expertes en drets digitals, representants d'institucions públiques, organitzacions de la societat civil i professionals del sector tecnològic i jurídic. En total participen en el seu desenvolupament més de 150 entitats (49 firmant de diversos convenis en el marc del programa) i més de 360 persones expertes. El programa compta amb un pressupost de 10,83 M€ finançats pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a través dels Fons Next Generation EU. red.es, entitat pública adscrita al Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial, aporta fins al 80% de l'import total.
En este marc es crea l'Observatori de Drets Digitals, un espai obert, inclusiu i participatiu, creat per a fer arribar a la ciutadania els avanços, avantatges i reptes en matèria de Drets Digitals i per a promoure les bones pràctiques. L'Observatori està format per una vintena d'estes entitats: la Fundació Hermes, Fundació “la Caixa”, Fundació Telefònica, Fundació Atresmedia, Universitat Sant Pablo CEU, Universitat Autònoma de Madrid, Universitat Carlos III de Madrid, el Comité Español de Representants de Persones amb Discapacidad (CERMI), Fundació per a la Repoblació Sostenible, Universitat Catòlica de l'Uruguai, Associació Europea per a la Transició Digital, Fundació Hiberus, Universitat de València Estudi General, Observatori de l'Impacte Social i Ético de la Inteligencia Artificial (OdiseIA), Universitat de Santiago de Compostel·la, Universitat de Navarra, Fundació Diari de Navarra, Universitat de Cometes, Fundació Mobile World Capital Barcelona, i red.es.
Què són els drets digitals?
Els drets digitals són l'extensió dels drets de la ciutadania a l'entorn digital. Garantixen que principis fonamentals com la privacitat, la llibertat d'expressió, l'accés a internet o la igualtat i no discriminació siguen protegits en l'era digital amb la mateixa eficàcia que en el món físic. El seu objectiu és adaptar els drets existents als desafiaments tecnològics, assegurant el seu compliment i enfortint la democràcia en la transformació digital.
Tipus de drets digitals
Cada país elabora la seua pròpia Carta de Drets Digitals, adaptant-la al seu marc legal i necessitats específiques. No obstant açò, existixen principis comuns que solen guiar el seu desenvolupament, com la protecció de drets de menors i grups vulnerables, garantir l'accés igualitari per a persones amb baixes competències digitals, tancar bretxes digitals i salvaguardar la privacitat i la seguretat en línia, o protegir la llibertat d'expressió i el dret a la informació. Entre els drets que es protegixen en l'entorn digital trobem:
- Protecció de xiquets, xiquetes i adolescents en l'entorn digital
- Identitat en l'entorn digital
- Herència digital
- Privacitat i protecció de dades
- Propietat intel·lectual
- Accés a dades d'interés públic
- Igualdad i no discriminació
- Eliminar bretxes d'accés a l'entorn digital
- Rebre lliurement informació veraç
- Protecció de la salut en l'entorn digital
- Drets digitals en l'entorn laboral i empresarial
- Protecció de la salut en l'entorn digital
- Protecció de drets digitals en el context d'Inteligencia Artificial, metaverso i neurotecnologías
Para quin i per què s'ha creat l'Observatori de Drets Digitals?
S'ha creat per a assegurar que els drets de la ciutadania estiguen protegits en l'entorn digital, impulsant la implementació de la Carta de Drets Digitals. L'Observatori de Drets Digitals vol contribuir a combatre la desigualtat i la discriminació online, i afavorir que s'adapte el marc jurídic als reptes tecnològics actuals.
Com es financen les actuacions del programa Drets Digitals?
Les actuacions que es realitzen en el marc del programa Drets Digitals compten amb un pressupost de 10,83 M€ finançats pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a través dels Fons Next Generation EU. Red.es, entitat pública adscrita al Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial, aporta fins al 80% de l'import total i el 20% restant ho aporten en espècie les entitats participants.
Què és la Carta de Drets Digitals?
És un document publicat pel Govern d'Espanya en 2021, que establix un marc de referència per a garantir que els drets i llibertats reconeguts en la Constitució i en la Declaració Universal dels Drets Humans es protegisquen també en l'entorn digital. La Carta busca adaptar estos drets al món digital, reforçar-los i generar confiança en la societat enfront dels canvis tecnològics, sense crear nous drets fonamentals sinó adaptant els existents als nous desafiaments.
Tinc els mateixos drets en el món digital que en el món físic?
Sí, els drets i llibertats consagrats en la Constitució i en els tractats internacionals són plenament aplicables en Internet. Els drets s'estenen a l'àmbit digital, garantint que la ciutadania tinga les mateixes proteccions en línia que en el món físic.
Existixen drets especials en el món digital que no existixen en el món no digital?
Més que drets nous, existixen adaptacions i extensions de drets ja existents a l'entorn digital. Per exemple, el dret a la desconnexió digital, la protecció contra la discriminació algorítmica, el dret a l'oblit i el dret a l'herència digital són evolucions de drets tradicionals adaptats a les particularitats del món digital.
Com es poden portar a la pràctica les Cartes i Declaraciones de Derechos Digitales i Principios Digitales?
A través de la implementació de legislació específica, polítiques públiques i la promoció de pràctiques responsables per part d'empreses i organitzacions. L'educació digital i la sensibilització de la ciutadania són clau en esta etapa, igual que la col·laboració entre governs, sector privat i societat civil amb la finalitat d'assegurar que estos drets es respecten i promouen en l'entorn digital.
Quines actuacions desenvolupa el Govern per a protegir els meus drets en el món digital?
El Govern d'Espanya és pioner en la defensa dels drets digitals. A l'estiu de 2021 publica la Carta de Drets Digitals i està adaptant la seua legislació per a reforçar la protecció dels drets digitals, a més d'impulsar la creació de l'Observatori de Drets Digitals per a promoure la seua implementació i difusió.
També s'han donat passos a nivell Europa, com l'aprovació del Reglament d'Intel·ligència Artificial, baix la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. La UE també ha implementat regulacions com el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), la Llei de Servicis Digitals i la Llei de Mercats Digitals, a més de publicar la Declaració Europea sobre els Drets i Principios Digitales. Estes iniciatives busquen protegir la privacitat, seguretat i drets dels ciutadans en l'entorn digital.
Font original de la notícia (Red.es)
Font original de la notícia (La Moncloa)