accesskey_mod_content

La Llei de Resiliència Operativa Digital ja és vinculant per a totes les entitats financeres de la UE

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

20 gener 2025

El marc regulatori de la Llei de Resiliència Operativa Digital (DAURA) va entrar en vigor el 16 de gener de 2023 i les entitats financeres van tindre fins a divendres passat (17 de gener) per a desplegar-ho i implementar-ho íntegrament.

DAURA és un marc regulatori harmonitzat i complet sobre resiliència operativa digital. La regulació està dissenyada per a enfortir la resiliència operativa digital i la supervisió dels proveïdors crítics de TIC externs (CTPP).

Al juny de 2024, l'Agència Agència de la Unió Europea per a la Ciberseguretat(Obri en nova finestra) (ENISA) va firmar un memoràndum d'enteniment multilateral amb les Autoritats Europees de Supervisió (ABE, EIOPA i ESMA, les EIXA) per a reforçar la cooperació i l'intercanvi d'informació sobre tasques d'interés mutu, inclosa la implementació de polítiques. Este acord també ajudarà a recolzar la convergència i la coherència regulatòries entre els Estats membres per a reforçar la resiliència en matèria de ciberseguretat necessària per a servicis tan essencials com les entitats financeres.

Per què es necessita DAURA?

El sector financer depèn cada vegada més de la tecnologia i de les empreses tecnològiques per a prestar servicis financers. Açò fa que les entitats financeres siguen vulnerables a ciberatacs o incidents.

Quan no es gestionen adequadament, els riscos relacionats amb les TIC poden donar lloc a pertorbacions dels servicis financers que s'oferixen a través de les fronteres. Açò, al seu torn, pot tindre un impacte en altres empreses, sectors i fins i tot en la resta de l'economia, la qual cosa subratlla la importància de la resiliència operativa digital del sector financer.

Què cobrix?

Gestió del risc relacionat amb les TIC Gestió de riscos de tercers relacionats amb les TIC Proves de resiliència operativa digital
Principios i requisits sobre el marc de gestió del risc relacionat amb les TIC Monitoreo de proveïdors de risc de tercers
Disposicions contractuals clau
Proves bàsiques i avançades
Incidents relacionats amb les TIC Intercanvi d'informació Supervisió de proveïdors tercers crítics
Requisits generals
Notificació d'incidents greus relacionats amb les TIC a les autoritats competents
Intercanvi d'informació i intel·ligència sobre ciberamenazas Marque de supervisió per a proveïdors tercers essencials de TIC
 

Informació del reglament DAURA per a les entitats supervisades per la Direcció general d'Assegurances i Fons de Pensions

En este apartat trobarà la informació del Reglament específica de la DGSFP:

  • Notificació de ciberincidentes greus o ciberamenazas importants (article 19).
    En la Seu Electrònica està disponible el procediment tel.242, ací(Obri en nova finestra) .
  • Comunicació anual de proveïdors i acords relatius a l'ús de servicis de TIC (article 28).
    En breu s'habilitarà un procediment en Seu Electrònica(Obri en nova finestra)  del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa (MINECO) i s'indicarà el termini de presentació dins del primer trimestre de 2025.

El MINECO ha posat al servisio del ciutadà un correu per a resoldre els seus dubtes sobre el Reglament i la seua aplicació: 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)
  • Seguretat i Protecció de Dades