La Aliança per al Govern Obert (OGP, per les seues sigles en anglés, Open Government Partnership) és una iniciativa que reunix a líders governamentals i representants de la societat civil per a fomentar una governança més transparent, participativa i inclusiva.
La presidència del projecte, en el qual ja participen més de 75 països i més de 100 governs locals, és rotativa. Enguany, el torn és de España, que copresidirá al costat de l'organització filipina Bankay Kita, Cielo Magno desde el 1 de octubre hasta el próximo 30 de septiembre de 2025.
L'elecció d'España per a coliderar esta organització multilateral es va produir en la VIII Conferència Global de l'Aliança per al Govern Obert , que es va celebrar al setembre de l'any passat a Tallin (Estònia). Des de fa anys, España està representada en l'Aliança pels tres nivells de l'Administració Pública: nacional, autonòmic i local. A més del Govern d'España, formen part de l'OGP Comunitats Autònomes com la del País Basc, Catalunya o Aragó i entitats locals com l'Ajuntament de Madrid.
Com a part d'este compromís, en el cim de Tallin, España va fer un pas més en ser triada per a copresidir el Comité de direcció durant el període 2024-2025. La presidència implica dirigir aquest Comité, impulsar les iniciatives de l'OGP i liderar les àrees temàtiques del govern obert. En este sentit, España es compromet a promoure amb major obstinació aquelles mesures que perseguisquen una major implicació ciutadana en la presa de decisions públiques a través de processos deliberatius.
Datos oberts per a aconseguir un govern més obert
Per a prendre el relleu de la copresidencia, el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, ha viatjat esta setmana a Nova York en el context de l'Assemblea General de Nacions Unides. En esta cerimònia, el ministre ha posat l'accent que el programa de la copresidencia destacarà tres aspectes: situar al ciutadà en el centre de la presa de decisions, enfortir la democràcia per a fer-la més resiliente i la protecció de drets. “Volem promoure també idees innovadores aprofitant les oportunitats que ens brinda la tecnologia, especialment les dades obertes i la intel·ligència artificial, que han de servir-nos com a ferramentes amb les quals escometre de manera reeixida la doble transició verda i digital”, ha exposat en el seu discurs.
A més de promoure un govern més obert, el ministre López ha insistit en la cerca d'un “salt qualitatiu” perquè la democràcia transcendisca l'acte de votar, enfortint la participació ciutadana en la presa de decisions. D'altra banda, el ministre va destacar la necessitat de realitzar reformes mitjançant el consens i la participació social. En este sentit, la Guia per a un Govern Obert és un document de referència per a ajudar a les institucions a través de metodologies innovadores, recomanacions concretes i orientacions internacionals.
IX Cim Global 2025
Assumir la copresidencia de l'OGP també comporta la responsabilitat d'organitzar l'IX Cim Global en 2025. En este esdeveniment, que reunirà a més de 2.000 representants de governs i de la societat civil s'abordaran qüestions relacionades amb el govern obert. En el Cim Global OGP 2025 que se celebrarà a Vitòria-Gasteiz, es reconeixeran les reformes més prometedores i impactants presentades al Desafiament de govern obert a través dels Open Gov Awards.
Esta serà el nové Cim Global d'OGP. Anteriorment, s'han celebrat cims globals d'OGP en Canadà, Geòrgia, Estònia, França, Corea, Mèxic, Regne Unit i Brasil.
Subscriu-te al butlletí mensual d'OGP per a rebre actualitzacions sobre est i altres esdeveniments pròxims, noves publicacions, històries i notícies rellevants sobre govern obert. També pots estar al dia de les nostres xarxes socials per a no perdre't res sobre dades obertes, aliances internacionals i altres notícies d'interés.
Font original de la notícia
- Govern obert, Informes i Estudios
- Informació i dades del sector públic