accesskey_mod_content

El Consell dona llum verda definitiva a les primeres normes globals sobre la IA

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

22 maig 2024

Este paquet legislatiu seguix un enfocament 'basat en el risc', la qual cosa significa que quant major és el risc de causar dany a la societat, més estrictes són les normes.

El Consell va aprovar ahir, 20 de maig, una llei innovadora destinada a harmonitzar les normes sobre intel·ligència artificial, l'anomenada llei sobre intel·ligència artificial. La legislació emblemàtica seguix un enfocament "basat en el risc", la qual cosa significa que quant major és el risc de causar dany a la societat, més estrictes són les normes . És el primer del seu tipus en el món i pot establir un estàndard global per a la regulació de la IA. 

La nova llei té com a objectiu fomentar el desenvolupament i l'adopció de sistemes de IA segurs i confiables en tot el mercat únic de la UE per part d'actors públics i privats. Al mateix temps, pretén garantir el respecte de els drets fonamentals dels ciutadans de la UE i estimular la inversió i la innovació en intel·ligència artificial a Europa. La llei de IA s'aplica només a àrees dins de la legislació de la UE i proporciona exempcions, com per exemple per a sistemes utilitzats exclusivament amb finalitats militars i de defensa, així com amb finalitats d'investigació.

La nova llei classifica diferents tipus d'intel·ligència artificial segons el risc. Els sistemes de IA que presenten solament un risc limitat estarien subjectes a obligacions de transparència molt lleus, mentre que els sistemes de IA d'alt risc estarien autoritzats, però subjectes a un conjunt de requisits i obligacions per a obtindre accés al mercat de la UE. Els sistemes d'intel·ligència artificial com, per exemple, la manipulació cognitiu-conductual i la puntuació social, seran prohibits en la UE perquè el seu risc es considera inacceptable. La llei també prohibix l'ús de IA per a vigilància policial predictiva basada en perfils i sistemes que utilitzen dades biomètriques per a classificar a les persones segons categories específiques com a raça, religió o orientació sexual. 

Models de IA de propòsit general

La llei de IA també aborda l'ús de models de IA de propòsit general (GPAI). Els models GPAI que no presenten riscos sistèmics estaran subjectes a alguns requisits limitats, per exemple respecte de la transparència, però aquells amb riscos sistèmics hauran de complir amb regles més estrictes. 

Una nova arquitectura de governança

Per a garantir una aplicació adequada, es creen diversos òrgans de govern:

  • Una Oficina de IA dins de la Comissió per a fer complir les normes comunes en tota la UE
  • Un  panell científic d'experts independents  per a recolzar les activitats d'aplicació de la llei.
  • Una Junta d'AI amb representants dels estats membres per a assessorar i ajudar a la Comissió i als estats membres en l'aplicació consistent i efectiva de la Llei d'AI.
  • Un fòrum consultiu perquè les parts interessades proporcionen coneixements tècnics a la Junta de IA i a la Comissió. 

Penalitzacions

Les multes per infraccions de la llei de IA es fixen com un percentatge de el volum de negocis anual global de l'empresa infractora en l'exercici financer anterior o una quantitat predeterminada, la qual cosa siga major. Les pimes i les empreses de nova creació estan subjectes a multes administratives proporcionals. 

Transparència i protecció dels drets fonamentals

Abans que algunes entitats que presten servicis públics implementen un sistema de IA d'alt risc, serà necessari avaluar el impacte sobre els drets fonamentals. El reglament també preveu una major transparència respecte del desenvolupament i ús de sistemes d'intel·ligència artificial d'alt risc. Els sistemes de IA d'alt risc, així com certs usuaris d'un sistema de IA d'alt risc que siguen entitats públiques, hauran d'estar registrats en la base de dades de la UE per a sistemes de IA d'alt risc, i els usuaris d'un sistema de reconeixement d'emocions hauran d'informar a les persones naturals. persones quan estan exposades a aquest sistema.

Mesures de suport a la innovació

La Llei de IA proporciona un marc legal favorable a la innovació i té com a objectiu promoure l'aprenentatge regulatori basat en evidència. La nova llei preveu que els entorns de proves regulatoris de IA, que permeten un entorn controlat per al desenvolupament, prova i validació de sistemes de IA innovadors, també haurien de permetre provar sistemes de IA innovadors en condicions del món real. 

Pròxims passos

Després de ser firmat pels presidents del Parlament Europeu i del Consell, l'acte legislatiu es publicarà en el Diari Oficial de la UE en els pròxims dies i entrarà en vigor vint dies després d'esta publicació. El nou reglament s'aplicarà dos anys després de la seua entrada en vigor, amb algunes excepcions per a disposicions específiques. 

Fons

La Llei de IA és un element clau de la política de la UE per a fomentar el desenvolupament i l'adopció en tot el mercat únic d'una IA segura i legal que respecte els drets fonamentals. La Comissió (Thierry Breton, comissari de Mercat Interior) va presentar la proposta de llei sobre IA a l'abril de 2021. Brando Benifei (S&D/IT) i Drago ş Tudorache (Renew Europe/RO) van ser els ponents del Parlament Europeu sobre este expedient i un provisional L'acord entre els colegisladores es va aconseguir el 8 de desembre de 2023.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain