L'Informe de Maduresa de les Dades Obertes a Europa és elaborat anualment pel Portal Europeu de Dades des de 2015. Registra el progrés assolit pels Estats membres de la UE a mesura que impulsen la publicació i reutilització de dades obertes, així com les diferents prioritats establides. A més dels 27 Estats membres de la UE, l'informe inclou també a 3 països de l'Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) (Noruega, Suïssa, Islàndia), 4 països candidats (Albània, Montenegro, Sèrbia, Ucraïna) i Bòsnia i Hercegovina.
En l'edició de 2022, Espanya es posiciona en el seté lloc del rànquing global, mantenint-se en el grup dels Trend-Setters (creadors de tendències).
De les quatre dimensions analitzades, España destaca especialmente en la dimensión “Política”, donde consigue la máxima puntuación. En todas ellas España obtiene una puntuación por encima de la media de los países de la UE: 99% frente al 86% de UE27 en Política; 91% frente a 83% en Portal; 93% frente a 71% en Impacto, y 84% frente al 77% en Calidad. Así, obtiene una puntuación general del 92% frente al 79% de los países de la UE.
En la dimensió “Política”, l'informe destaca els mecanismos que se han establecido en España para facilitar la comunicación bidireccional de les novetats entre l'equip que lidera la iniciativa nacional de dades obertes i els gestors de la comunitat de dades obertes (coneguts com a RISP).
Quant a la dimensió “Impacte”, en la recopilació i classificació de casos de reutilització, l'informe posa de manifest que Espanya es basa en panells de control que monitoren les descàrregues de conjunts de dades, rastreja aplicacions i empreses, realitza anàlisis quantitatives i fomenta la creació de comunitats de dades per a la reutilització i l'intercanvi de coneixement. Entre les iniciatives concretes, dins d'impacte mediambiental destaca el projecte del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic “ Visor d'escenaris de canvi climàtic ”, una ferramenta útil per a veure i descarregar dades relacionades amb representacions plausibles del clima futur. En impacte econòmic subratlla el paper d'ASSETGE, l'associació d'empreses infomediarias, que analitza anualment el valor econòmic i social de les empreses que reutilitzen dades del sector públic (i privat) per a desenvolupar productes de valor afegit. Segons l'edició de 2022 del seu informe, gràcies a este ús de dades, estes empreses van generar un volum de vendes de més de 2.000 milions d'euros, oferint ocupació a quasi 23.000 professionals.
En la dimensió “Portal”, l'informe subratlla que Espanya planeja implementar una funcionalidad que resaltará breves listas de conjuntos de datos de alto valor en una part destacada de la pàgina d'inici del seu portal de dades. En este llistat hi haurà una opció per a 'veure més' aplicant paràmetres específics del buscador del catàleg general.