accesskey_mod_content

España posa en marxa l'entorn de proves del Reglament Europeu d'Inteligencia Artificial

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

08 novembre 2023

El Govern d'España, en col·laboració amb la Comissió Europea, posa en marxa el primer sandbox -entorn controlat de proves- dels requisits aplicables als sistemes d'intel·ligència artificial d'alt risc en la proposta de reglament europeu d'Intel·ligència Artificial (IA)

El Consell de Ministres va aprovar ahir dimarts, un Real Decreto(Obri en nova finestra) pel qual s'habilita al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través de la seua Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, a obrir la convocatòria a empreses per a participar en l'entorn controlat de proves -sandbox- del Reglament Europeu d'Intel·ligència Artificial. 

La Intel·ligència Artificial és una tecnologia disruptiva amb una alta capacitat d'impacte en l'economia i la societat. En el plànol econòmic, i al costat d'altres tecnologies digitals, presenta un alt potencial per a l'augment de la productivitat, l'obertura de noves línies de negoci, el desenvolupament de nous productes o servicis. Este potencial incidix positivament en el creixement econòmic, la creació d'ocupació i el progrés social. 

En este moment d'auge d'esta tecnologia, el Parlament i Consell europeus estan elaborant un reglament d'Intel·ligència Artificial per a la regió. L'aprovació d'este text és una de les prioritats estratègiques de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, que actualment es troba en fase de trílogos (negociació a tres bandes entre la Comissió, el Parlament i la presidència del Consell). 

En este context, el Govern d'España, amb la col·laboració de la Comissió Europea, posa en marxa el primer entorn controlat de proves per a comprovar la forma d'implementar els requisits aplicables als sistemes d'Intel·ligència Artificial d'alt risc de la proposta de Reglament europeu d'intel·ligència artificial. Esta iniciativa forma part de l'estratègia espanyola de transformació digital, denominada Agenda Espanya Digital 2026, que s'emmarca en el Pla de Recuperació i, en particular, en l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Nacional.

Objectius de l'entorn de proves

L'entorn de proves possibilita la cooperació entre els usuaris i els proveïdors d'Intel·ligència Artificial. A més, pretén acostar a les autoritats competents les empreses desenvolupadores d'Intel·ligència Artificial amb l'objectiu de: 

  • Proporcionar claredat sobre els requisits que establirà el futur Reglament de IA per als sistemes de IA. 
  • Facilitar la transferència de coneixements tècnics en matèria de compliment sobre l'aplicació de la legislació en la matèria. 
  • Fomentar la innovació i promoure el desenvolupament de nous sistemes confiables.
  • Provar les obligacions i requisits en un entorn controlat i realitzar posteriorment guies tècniques i la recopilació de la informació necessària per a poder oferir uns resultats sobretot el projecte. 

Podran participar en esta experiència qualsevol entitat de dret privat, administracions públiques o entitats del sector públic. Així mateix, se seleccionaran sistemes de IA que estiguen comercialitzats o en fase de proves per a emprar-se en el banc de proves.

Directrius i guies de bones pràctiques

Mentre l'ecosistema en el seu conjunt es prepara per a l'aprovació del Reglament europeu d'Intel·ligència Artificial, s'espera que este projecte pilot liderat per Espanya, i recolzat per la Comissió Europea, genere directrius de bones pràctiques i guies que preparen i sensibilitzen a les empreses, especialment a pimes i startups, per a facilitar la seua posada en marxa. 

En este context, el primer entorn de proves d'Intel·ligència Artificial pretén definir les possibles vies per a implementar els requisits aplicables als sistemes d'Intel·ligència Artificial, entre els quals figuren:

  1. Components de seguretat de productes regulats (per exemple, productes sanitaris, maquinària) que estan subjectes a avaluació per tercers en virtut de la legislació sectorial pertinent.
  2. Determinats sistemes de IA (autònoms) en els següents àmbits:
  • Identificació biomètrica i categorització de persones físiques.
  • Gestión i explotació d'infraestructures crítiques.
  • Educació i formació professional.
  • Ocupació i gestió de treballadors, accés a l'autoocupació.
  • Accés i gaudi de servicis privats essencials i servicis i prestacions públiques.
  • Compliment de la llei.
  • Gestió de la migració, l'asil i el control de fronteres.
  • Administració de justícia i processos democràtics.

Està previst que la iniciativa conduïsca a l'elaboració d'un informe amb bones pràctiques, lliçons apreses i guies tècniques d'aplicació, basades en les proves i l'experimentació pràctica. Estos entregables podran ser utilitzats posteriorment, per la Comissió Europea per al desenvolupament de les directrius de la Unió Europea i com a aportació al procés de normalització per al procés d'estandardització, facilitant el compliment del futur Reglament de IA per part de les empreses, especialment les xicotetes i mitjanes.

El Reial decret establix la creació d'un comité assessor d'experts integrat per professionals independents de reconegut prestigi i experiència tècnica en camps afins del coneixement.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain