Com pugues una organització fer ús d'esta especificació per a avaluar el nivell de qualitat de les seues dades?
Para donar resposta a esta pregunta, anem a explicar l'exemple de l'Ajuntament de Vistabella, prèviament utilitzat en articles anteriors . L'ajuntament té una sèrie de conjunts de dades, la qualitat de les quals vol avaluar, per a poder millorar-los i donar un millor servici a la ciutadania. La institució és conscient que treballa amb molts tipus de dades (transaccionals, mestres, de referència, etc.), per tant, el primer que realitza és una primera identificació dels conjunts de dades que aporten valor i per als quals, no disposar de nivells adequats de qualitat, pot repercutir en el dia a dia. Alguns criteris a la seguir a l'hora de seleccionar estos conjunts poden ser: dades que aporten un valor al ciutadà, dades resultants d'un procés d'integració o visió mestra de la dada, dades crítiques per ser utilitzats en diversos processos/procediments, etc.
El següent pas serà determinar en quin punt(s) del cicle de vida dels processos operatius de l'ajuntament es realitzaran estos controls de qualitat de la dada.
És en este punt on l'especificació UNIX 0081 entra en joc. L'avaluació es fa en funció de les "regles de negoci" que definixen els requeriments, requisits de dades o validacions que han de complir les dades perquè aporten valor a l'organització. A continuació, es mostren alguns exemples:
- Els DNI dels ciutadans hauran de complir amb la sintaxi específica per a açò (8 nombres i una lletra).
- Tota data existent en el sistema haurà de seguir la notació DD-MM-AAAA.
- No s'admetran registres de documentació amb data posterior a l'actual.
- S'haurà de tindre traça de qui i quan ha realitzat un canvi en un conjunt de dades.
Per a poder identificar de forma sistemàtica i exhaustiva les regles de negoci que hagen de complir les dades en cada etapa del seu cicle de vida, l'ajuntament fa ús d'una metodologia basada en BR4DQ .
A continuació, des de l'ajuntament, es revisen totes les característiques de qualitat de dades incloses dins de l'especificació, es prioritzen, i es determina un primer conjunt d'elles que es voldran tindre en compte per a l'avaluació. Per a açò, i en esta primera etapa, l'ajuntament decidix quedar-se exclusivament amb les 5 característiques inherents de ISO 25012 definides dins de l'especificació. Estes són: exactitud, completesa, consistència, credibilitat i actualitat.
De la mateixa manera, per a cadascuna d'estes primeres característiques que s'ha acordat abordar, s'identifiquen possibles propietats. Per a açò, finalment, des de l'ajuntament es decidix treballar amb el següent model de qualitat que inclou les següents característiques i propietats:
Fins a este punt, l'ajuntament té identificat el conjunt de dades a avaluar, així com les regles de negoci que li apliquen, i en quins aspectes de la qualitat es va a centrar (model de qualitat de dades). A continuació, és necessari dur a terme el mesurament de qualitat de dades a través de la validació de les regles de negoci. Per a açò s'obtenen valors per a les diferents mètriques, els quals es computen seguint una aproximació d'a baix cap amunt fins a determinar el nivell de qualitat de dades del repositori
Visualització de resultats
Finalment, i una vegada realitzada l'avaluació de totes les característiques, des de l'ajuntament es construïxen una sèrie de quadres de comandaments de control de qualitat de dades amb diferent nivell d'agregació (característica, propietat, conjunt de dades i taula/vestisca) partint dels resultats de l'avaluació, de manera que ràpidament es pot consultar el nivell de qualitat. Per a açò, a manera d'exemple es mostren els resultats amb diferent nivell d'agregació.
Com es pot veure al llarg de tot l'exemple d'aplicació, existix una relació directa entre l'aplicació d'esta especificació UNIX 0081, amb determinades parts de la especificació 0078 , concretament amb el procés de gestió de requisits de dades, i amb la especificació UNIX 0079 , almenys amb els processos de planificació i control de qualitat de dades. Fruto de l'avaluació s'establiran recomanacions de millora de qualitat (accions correctives), que incidiran directament en els processos de la dada establits, tot açò d'acord amb el circule de millora contínua PDCA de Deming.
Una vegada finalitzat l'exemple, i com a valor afegit, cal destacar que és possible certificar el nivell de qualitat de dades dels repositoris organisacionals. Per a açò, serà necessari comptar amb una entitat de certificació que proveïsca este servici de qualitat de dades, així com amb un laboratori acreditat segons la norma ISO 17025 amb potestat per a l'emissió d'informes d'avaluació de qualitat de dades.
Font original de la notícia