accesskey_mod_content

La Unió Europea fa un pas important cap a la digitalització dels sistemes judicials

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

11 desembre 2023

El Consell ha aplanat el camí per a avançar en la digitalització dels sistemes de justícia dels Estats membres de la UE i fer-los més accessibles i eficaces

L'adopció d'un Reglament sobre la digitalització de la cooperació judicial transfronterera i l'accés a la justícia i d'una directiva d'acompanyament facilitarà la comunicació electrònica en el context dels procediments de cooperació judicial transfronterera en matèria civil, mercantil i penal.

L'adopció del reglament es produïx pocs dies després que els Ministres de Justícia de la UE aprovaren una Estratègia de Justícia en Línia per als anys 2024 a 2028. L'estratègia brindarà orientació als Estats membres en la implementació d'una àmplia gamma d'iniciatives legislatives i no legislatives que, en conjunt, apunten a accelerar el procés de digitalització i l'ús de servicis digitals en l'àmbit de la justícia.

La comunicació electrònica en la cooperació judicial transfronterera

Gràcies als dos actes legislatius de la UE adoptats, els ciutadans i els seus representants legals podran comunicar-se amb les autoritats (per exemple, per a presentar reclamacions, enviar i rebre informació rellevant) en procediments transfronterers en la UE a través d'un punt d'accés electrònic europeu. Les autoritats també podran comunicar-se entre si i intercanviar dades relacionades amb els casos a través de canals digitals assegurances i confiables.

Les noves regles permetran:

  • La participació de les parts i altres persones rellevants en audiències orals en procediments civils, comercials i penals mitjançant videoconferència o altres tecnologies de comunicació a distància
  • Comunicació electrònica entre persones físiques o jurídiques o els seus representants i autoritats competents
  • El reconeixement de documents amb firmes o segells electrònics
  • El pagament de taxes a través de mitjans electrònics

Estratègia de justícia electrònica

A més del reglament i la directiva adoptada pel Consell, la UE ha adoptat, en els últims anys, diverses iniciatives legislatives en l'àmbit de la digitalització de la justícia, com el reglament sobre un sistema informatitzat per al sistema electrònic transfronterer d'intercanvi de dades en l'àmbit de la cooperació judicial en assumptes civils i penals (sistema i-CODEX), que proporciona un marc adequat per a l'intercanvi d'informació judicial a través de servicis segurs; el Reglament de Servici de Documents i Toma de Pruebas que establix l'ús del sistema informàtic descentralitzat amb punts d'accés interoperables basats en i-CODEX per a les comunicacions rellevants; o el reglament sobre proves electròniques, que farà més fàcil i ràpid per a les autoritats policials i judicials obtindre proves electròniques d'un altre Estat membre.

Totes estes iniciatives requeriran importants accions de seguiment tècnic i administratiu a nivell nacional. Per a recolzar als Estats membres en esta tasca, el Consell va aprovar recentment una Estratègia de Justícia Electrònica 2024-2028. L'estratègia no solament descriu els principis i objectius per al desenvolupament de la justícia electrònica per als pròxims cinc anys. També establix accions que els Estats membres i la UE haurien d'emprendre per a aconseguir estos objectius.

Pròxims passos

El reglament entrarà en vigor el vinté endemà a la seua publicació en el Diari Oficial de la UE i s'aplicarà 15 mesos després d'esta entrada en vigor. La directiva exigix la seua transposició al dret nacional.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Infraestructures i servicis comuns
  • Servicis electrònics