accesskey_mod_content

La Comissió Europea obri una consulta pública sobre el seu projecte de llei de dades d'alt valor

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

09 juny 2022

cal destacar que esta directiva es ha incorporat en l'ordenament espanyol a través de el Reial decret-llei 24/2021, de 2 de novembre, de transposició de diverses directives de la Unió Europea.

L'actual  Directiva 2019/1024 relativa a les dades obertes i la reutilització de la informació del sector públic(Obri en nova finestra) , adoptada al juny de 2019, es va establir per a substituir i millorar l'antiga  Directiva 2003/98/CE(Obri en nova finestra) . Entre els seus objectius estava el impuls de la disponibilitat de les dades del sector públic per a la seua reutilització, establint algunes normes mínimes d'harmonització que afavorisquen el seu ús com a matèria primera per a la innovació en tots els sectors econòmics. Esta directiva es va incorporar a l'ordenament espanyol per mitjà de el  Reial decret-llei 24/2021, de 2 de novembre, de transposició de diverses directives de la Unió Europea(Obri en nova finestra) .

Entre els canvis més significatius que va presentar la Directiva 2019/1024 es trobava l'elaboració d'una llista de  conjunts d'alt valor(Obri en nova finestra)  a ressaltar entre aquells en poder dels organismes públics.

Què són les dades d'alt valor?

La Directiva descriu les dades d'alt valor(Obri en nova finestra)  com a “documents la reutilització dels quals està associada a considerables beneficis per a la societat, el medi ambient i l'economia, en particular a causa de la seua idoneïtat per a la creació de servicis de valor afegit, aplicacions i llocs de treball nous, dignes i de qualitat, i al nombre de beneficiaris potencials dels servicis de valor afegit i aplicacions basats en tals conjunts de dades”.

Esta definició ens oferix algunes pistes sobre la forma en què es poden identificar aquests conjunts de dades d'alt valor. La identificació es pot dur a terme a través de  una sèrie d'indicadors(Obri en nova finestra)  que incloguen:

  • Potencial per a generar:
    • Beneficis socials o mediambientals significatius
    • Beneficis econòmics i nous ingressos
    • Servicis innovadors
  • Potencial quant a nombre d'usuaris beneficiats, amb atenció particular a les Pimes.
  • Capacitat per a ser combinats amb altres conjunts de dades.

Com s'han de publicar les dades d'alt valor?

Segons la Directiva, la publicació d'estos conjunts de dades ha de complir els següents requisits:

  • Ser reutilitzables de manera gratuïta.
  • Oferir-se a través d'interfícies de programació d'aplicacions (APIs).
  • Estar disponibles en un format llegible per les màquines.
  • Presentar una opció de descàrrega massiva, sempre que siga possible.

A més, han de ser compatibles amb les llicències estàndard obertes.

Quines categories temàtiques es consideren dades d'alt valor?

La  Estratègia Europea de Dades(Obri en nova finestra)  incorpora les dades d'alt valor com una capa de dades comuna que facilita, juntament amb les dades procedents del sector privat, el desplegament d'espais de dades sectorials en àrees estratègiques.

Originalment, la directiva incloïa en el seu  annex(Obri en nova finestra)  una sèrie de temàtiques prioritàries que podrien ser considerades dades d'alt valor: dades geoespacials, observació de la terra i mediambientals, meteorològics, estadístics, registres empresarials o dades sobre el transport.

No obstant açò, estes categories eren molt àmplies. Per açò, la UE ha posat en marxa una iniciativa per a la realització d'una llista on s'indique més concretament quin tipus de dades són considerats d'alt valor i com han de publicar-se. Després d'una  àmplia consulta(Obri en nova finestra)  a les parts interessades i tenint en compte el resultat de l'avaluació d'impacte, la Comissió va determinar, dins de cadascuna de les sis categories de dades, diversos conjunts de dades d'especial valor i les disposicions per a la seua publicació i reutilització.

La llista adopta la forma d'un acte d'execució vinculant. La granularidad i modalitat de publicació varia d'un conjunt de dades a un altre, intentant aconseguir un balanç entre els potencials beneficis socioeconòmics i mediambientals, i la càrrega financera i organitzativa a suportar pels titulars de les dades públiques. També s'han de tindre en compte les legislacions sectorials ja existent que regulen estos conjunts de dades.

Obert el període de comentaris al projecte de llei “Dades obertes: disponibilitat de conjunts de dades públiques”

El següent pas és conéixer l'opinió de la ciutadania sobre els datasets proposats. Actualment la Comissió Europea manté oberta una  secció específica en el seu web(Obri en nova finestra) , al final de la qual, qualsevol ciutadà de la Unió Europea pot aportar els seus comentaris per a ajudar a millorar i enriquir esta iniciativa. La consulta pública tindrà una durada de quatre setmanes, des del passat 24 de maig fins al pròxim 21 de juny de 2022.

Per a poder presentar el teu comentari, tan solament  necessitaràs registrar-te(Obri en nova finestra)  utilitzant el teu correu electrònic o algunes xarxes socials més populars, com Twitter o Facebook.

Recorda que per a poder expressar la teua opinió i que siga tinguda en compte per l'organisme públic, el teu comentari haurà de  complir amb les regles i normes establides(Obri en nova finestra) . A més,  pots consultar els comentaris ja realitzats per altres ciutadans(Obri en nova finestra)  de diferents països i que s'oferixen de manera pública. La web també inclou una visualització que presenta dades sobre el nombre d'opinions oferides per país o la categoria a la qual pertanyen els participants (empreses privades, institucions acadèmiques, d'investigació, ONGs, ciutadania, etc.).

Esta llista suposarà una fita realment important ja que, per primera vegada en molts anys, es podrà establir una guia explícita i comuna sobre quins són els conjunts mínims de dades que han d'estar sempre disponibles i quins han de ser les condicions per a la seua reutilització en tota la Unió Europea.

A nivell d'Espanya, la Oficina de la Dada, en col·laboració dels actors interessats, serà la encarregada d'aterrar esta llista i especificar altres conjunts de dades addicionals, tant públics com a privats, sobre la base de l'indicat en el Reial decret-llei 24/2021.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic