accesskey_mod_content

El Govern crea l'Observatori Global de l'Español per a maximitzar el valor de les llengües oficials en el procés de transformació digital

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

08 juny 2022

Entre les seues activitats estan analitzar la situació de l'espanyol i de les llengües cooficials en el món (en particular en la nova economia digital) i desenvolupar estudis amb propostes amb l'objectiu de fer de la llengua un element tractor del creixement econòmic. 

El Consell de Ministres ha aprovat este dimarts, a proposta del Ministeri d'Assumptes estrangers, Unió Europea i Cooperació i del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, la creació de l'Observatori Global de l'Español, un centre d'anàlisi i prospectiva que identificarà els projectes amb més impacte per a maximitzar el valor de les nostres llengües en el procés de transformació digital que està impulsant el Govern a través del Pla de Recuperació.

Es tracta de la segona iniciativa que es posa en marxa amb el Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE) de la Nova Economia de la Llengua, després de l'impuls a la creació de corpus lingüístics amplis per a la Intel·ligència Artificial, juntament amb la Real Acadèmia Espanyola i el Centre Nacional de Supercomputación.

L'Observatori Global de l'Español serà presidit pel ministre d'Assumptes estrangers, Unió Europea i Cooperació i estarà format per representants dels ministeris d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Educació i Formació Professional, Cultura i Esport, Ciència i Innovació, a més del Govern de la Rioja, regió en la qual se situarà la seua seu.

L'Observatori dependrà de l'Institut Cervantes, i el seu director presidirà la Comissió executiva permanent. Baix el seu lideratge, l'Observatori s'ocuparà de:

  1. Analitzar la situació de l'espanyol i de les llengües cooficials en el món, en particular en la nova economia digital.
  2. Fomentar el coneixement i prestigi de la llengua i les cultures hispàniques.
  3. Coordinar l'actuació dels observatoris de l'espanyol situats en diferents països.
  4. Desenvolupar estudis i fer propostes de gran valor per a fer de la llengua un element tractor del creixement econòmic.

El PERTE Nova Economia de la Llengua, en el qual s'emmarca l'Observatori Global de l'Español, té com a objectiu impulsar tota la cadena de valor de l'economia del coneixement i de la intel·ligència artificial, que estan en el centre de la transformació digital. Compta amb un pressupost d'1.100 milions d'euros d'inversió pública, dels quals almenys 30 milions es destinaran en exclusiva a recolzar projectes en llengües cooficials.

Amb este projecte, el Govern reforça la seua aposta per situar a Espanya com un agent dinàmic i referent de l'espanyol a nivell mundial, generand​o beneficis per a tota la comunitat hispanoparlant.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Servicis electrònics