Les universitats espanyoles posseïxen nombroses dades de qualitat que compten amb un gran potencial econòmic i social. Per açò, fa ja un temps que venim assistint a un moviment d'obertura de dades per part de les universitats en el nostre país, amb l'objectiu d'impulsar l'ús i reutilització de la informació que generen, així com millorar la seua transparència, entre uns altres .
Fruit d'este moviment d'obertura, han anat sorgint portals de dades obertes lligades a universitats, molts dels quals es troben federats amb datos.gob.es , com per exemple la Universitat de Cantàbria , la Universitat d'Extremadura o la Universitat Pablo d'Olavide , encara que hi ha moltes més . Fins i tot han sorgit iniciatives col·laboratives com UniversiDATA , que busca fomentar les dades obertes en el sector de l'educació superior d'una forma harmonitzada. UniversiDATA reunix actualment a 6 universitats, però la seua intenció és continuar creixent i actuar com un punt d'accés únic on les diferents universitats adherides a la iniciativa poden compartir les seues dades d'una manera senzilla. También cal destacar el paper del Ministeri d'Universitats, que actualment oferix quasi 1.000 datasets a través de datos.gob.es.
Entre els conjunts de dades que compartixen les universitats trobem dades administratives, sobre el perfil de l'alumnat o els diferents itineraris acadèmics, encara que també compten amb un paper rellevant en la publicació de les dades dels seus grups d'investigació.
Exemples de grups de dades obertes lligades a universitats
El camp de les dades en general, i el de les dades obertes en particular, compte cada vegada amb més pes i importància dins de l'àmbit universitari, en matèria lectiva però també en l'àrea de la divulgació. Com a conseqüència, hui en dia trobem diversos exemples de grups, càtedres o professionals lligats a l'educació superior enfocats en el foment de l'ús i reutilització de les dades acadèmiques.
A continuació, analitzem alguns grups de dades obertes lligades a l'àmbit de l'educació superior en el nostre país:
Cátedra de Transparència i Datos Abiertos – Observatori Valencià de Dades Obertes i Transparència
Este organisme ha sigut creat per la Generalitat Valenciana i la Universitat Politècnica de Valéncia , a través de la seua Escola Superior d'Enginyeria Informàtica i el Màster Universitari de Gestió de la Informació , per a realitzar activitats relacionades amb la transparència, la participació i l'accés de la ciutadania a la informació pública en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
La càtedra organitza i desenvolupa una sèrie d'activitats relacionades amb l'àmbit de la transparència i les dades obertes que es poden classificar en tres categories diferents:
-
Activitats de formació: la càtedra col·labora en activitats docents, com el Màster Oficial Universitari en Gestió de la Informació; en la posada en marxa de programes permanents de formació dirigits a funcionaris, entitats locals i associacions; o la creació de beques i premis per als millors treballs de grau en matèria de transparència per a alumnes de la UPV.
-
Activitats de divulgació tècnica, tecnològica i artística: a través de tallers, conferències i jornades, es busca impulsar tant la publicació com la reutilització de les dades obertes. També desenvolupen espais de treball al costat del personal tècnic de l'administració, programadors informàtics i gestors públics.
-
Activitats d'investigació i desenvolupament: des de la càtedra treballen en diferents línies d'investigació, especialment, en matèria de dades obertes procedents de la web GVAOberta de la Generalitat . També promouen solucions tecnològiques innovadores en matèria de transparència, participació i accés a la informació pública.
Les dades obertes conformen l'eix central de totes les activitats que celebraran al llarg d'enguany, organitzades per la càtedra. El Datathon 2022 destaca com l'activitat més pròxima que estan coordinant, doncs ja es troba en marxa. En esta competició participen quatre universitats públiques de la Comunitat Valenciana, a més de les diferents càtedres de la Universitat Politècnica de Valéncia. Este desafiament, que va començar el passat 4 de març i es perllongarà fins al 30 d'abril, té com a objectiu que els seus participants resolguen algun dels tres reptes proposats (sobre producció i consum responsable, aspectes mediambientals i cultura) fent ús de diferents ferramentes d'aprenentatge automàtic, intel·ligència artificial o ciència de dades.
A més de el Datathon, també tenen previst celebrar una jornada internacional amb la col·laboració de Open Knowledge Foundation , una sèrie de tallers de verificació de notícies a través de les dades obertes al costat de Newtral , diverses jornades de difusió i formació amb diverses federacions d'empreses, o un workshop sobre dades obertes des de la perspectiva de gènere. Entre els seus plans també es troba el crear un directori de reutilisadors de la Comunitat Valenciana. Encara que s'està treballant en ells, estos esdeveniments encara no expliquen a dia d'hui amb una agenda i calendari oficials.
Cátedra Cajasiete de Big Data, Open Data i Blockchain, Universitat de la Llacuna
La Universitat de la Llacuna i Cajasiete van crear l'any passat la Càtedra Big Data, Open Data i Blockchain (Cátedra Cajasiete BOB), amb el propòsit de contribuir a la transformació digital i al desenvolupament d'una economia competitiva en les Illes Canàries, a través de la investigació, la formació i la divulgació en camps com Big Data, Open Data o Blockchain. Esta Càtedra explica en el seu Consell Assessor amb un conjunt de representants d'entitats públiques i privades de l'arxipèlag, que són actors clau a l'hora de fomentar la transformació digital i el desenvolupament dels models de negoci públic-privat de Canàries.
Un dels seus projectes més destacats ha sigut “Mapa BOB”, on van analitzar detalladament la situació de les entitats canàries en matèria de digitalització per a prendre accions concretes que ajuden a complir la seua missió. Després d'esta anàlisi, des de la càtedra s'han centrat en diverses iniciatives amb l'objectiu d'elevar el nivell de digitalització en l'arxipèlag, moltes de les quals han estat centrades en les dades obertes:
-
Webinars BOB: han desenvolupat seminaris online de temàtiques concretes per a conéixer i difondre bones pràctiques en l'àmbit de la tecnologia i les dades.
-
Encontres d'Administracions Públiques: també han posat en marxa espais perquè diferents AA.PP. canàries puguen compartir experiències sobre temes concrets relacionats amb dades. En l'última edició presencial va haver-hi una taula de debat dedicada a l'anàlisi de dades obertes.
-
Projectes: entre els projectes que han dut a terme, destaca “Aplicació pràctica de les dades obertes: actualització i predicció” . Es tracta d'un Treball de finalització de Grau que el seu objectiu es va basar a definir un indicador de qualitat per a, a partir de dades obertes relacionades amb Covid-19, realitzar prediccions de l'evolució de la incidència acumulada.
- Cursos de formació: dins de l'àmbit de les dades obertes ha organitzat diferents formacions com, per exemple:
- Curs sobre la plataforma CKAN destinat al Cabildo de Lanzarote.
- Masterclass de Open Data i Big Data destinada a estudiants de l'àmbit d'empresa de la Universitat de la Llacuna.
- Cursos de Open Data destinats a Administracions Públiques dins de la iniciativa “Elements per a modernitzar l'Administració i millorar la prestació de servicis públics en el context actual” de la Universitat de la Llacuna.
- Curs de Python, el projecte final del qual consistia a analitzar dades obertes de turisme en l'illa de Tenerife.
Actualment la Càtedra BOB es troba col·laborant en la iniciativa “ DIGINNOVA ”, un programa formatiu per a capacitar a persones aturades en matèries de digitalització específiques per a les necessitats de les illes. Pel que fa a 2022, s'han planificat diverses activitats de difusió, formació i investigació amb les quals esperen seguir creixent i aportant valor, encara que de moment cap d'elles s'ha presentat oficialment encara.
Hablando en data
Es tracta un canal de divulgació destinat a compartir informació i coneixement d'interés amb la comunitat de científics de dades. En este espai podem trobar entrevistes , repassar conceptes, notícies o esdeveniments sobre Data Science i Inteligencia Artificial. En este cas no parlem d'un projecte lligat a una universitat, sinó als seus professionals. Este canal ha sigut creat per Abilio Romero Ramos i Iván Robles Agudo, dos científics de dades amb àmplia experiència en el sector que dediquen part del seu temps professional a impartir matèries relacionades amb l'àmbit de les dades en diferents màsters de centres d'educació superior com la Universitat Europea o la Universitat CEU San Pablo .
El canal de Youtube de Parlant en Data s'ha convertit en l'eix central del seu projecte de divulgació. A través d'ell tracten de acostar i explicar de manera amena i senzilla diversos conceptes necessaris per a aprofitar el valor que s'amaga en les dades, sobretot en aquells que es troben disponibles al públic.
D'altra banda, en la seua pàgina web centralitzen i recopilen multitud de contingut relacionat amb la ciència de dades. En ella podem identificar algunes de les funcions que esta iniciativa duu a terme com, per exemple:
-
Divulgació: compten amb una secció dedicada a la difusió de blogs, webs i canals que compten amb informació d'interés sobre esta temàtica.
-
Formació: en el seu web podem trobar una secció dedicada a difondre materials formatius d'interés sobre ciència de dades, bé siga a través de llibres gratuïts, documentals o cursos en línia.
-
Data science per a l'escola: una iniciativa que tracta d'acostar les dades a tota la població, especialment als estudiants. Ací compartixen recursos útils i divertits per a ajudar als més jóvens a introduir-se en el món de la ciència de dades.
També és especialment destacable la col·laboració que esta iniciativa realitza amb SoGoodData , una ONG que ajuda i recolza a projectes socials gràcies a la combinació d'informació pública i aquella que compartixen les empreses col·laboradores.
Els plans de futur més pròxims per a esta iniciativa passen per continuar divulgant coneixement sobre ciència de dades entre la seua comunitat i seguir aprofitant les possibilitats que este camp oferix. Continuaran difonent l'ús i la reutilització de dades públiques, no solament des del seu canal de Youtube sinó també des dels màsters en els quals impartixen classe i a través d'iniciatives com SoGoodData.
Font original de la notícia