" /> PAe - Els avanços d'España en el camp de les dades d'alt valor
accesskey_mod_content

Els avanços d'España en el camp de les dades d'alt valor

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

11 juliol 2024

España ha experimentat sustanciosos avanços en tots i cadascun dels sis camps que la Directiva europea relativa a les dades obertes i la reutilització de la informació del sector públic considera com a "Dades d'Alt Valor".

Des de fa un temps venim escoltant parlar de les dades d'alt valor  (High value datasets en anglés o HVD), eixos conjunts de dades la reutilització de les quals està associada a considerables beneficis per a la societat, el medi ambient i l'economia. Es van donar a conéixer en la  Directiva (UE) 2019/1024 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de juny de 2019, relativa a les dades obertes i la reutilització de la informació del sector públic , per a posteriorment quedar definits en  el Reglament d'execució (UE) 2023/138 de la Comissió de 21 de desembre de 2022 pel qual s'establixen una llista de conjunts de dades específiques d'alt valor i modalitats de publicació i reutilització .

En concret es tracta de  sis categories de dades : geoespacial, observació terrestre i medi ambient, meteorologia, estadística, societats i propietat de societats, i mobilitat. El detall d'estes categories i com han d'obrir-se estos conjunts de dades està resumit en la següent infografia:

Infografia-resumixen sobre els conjunts de dades d'alt valor. Versió accessible fent clic

Des de fa anys, fins i tot abans de la publicació de la Directiva (UE) 2019/1024, els organismes espanyols treballen perquè esta tipologia de conjunts de dades estiga a disposició de desenvolupadors, empreses i qualsevol ciutadà que vullga fer ús d'ells, amb unes característiques tècniques que faciliten la seua reutilització. No obstant açò, el Reglament ha fixat una sèrie de requisits específics a complir.  A continuació, resumim els avanços duts a terme en cada categoria.

Dades geoespacials

En el cas de les dades geoespacials, el Reglament d'execució (UE) 2023/138 té en compte les categories indicades en la  Directiva 2007/2/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de març de 2007, per la qual s'establix una infraestructura d'informació espacial en la Comunitat Europea (INSPIRE) , a excepció de parcel·les agrícoles i de referència, per a les quals s'aplica el  Reglament (UE) 2021/2116 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021 .

La Directiva INSPIRE es complix en España des de fa anys, gràcies a la   Llei 14/2010 de 5 de juliol sobre les infraestructures i els servicis d'informació geogràfica en España  ( LISIGE ), que trasllada aquesta Directiva. Els ciutadans tenen a la seua disposició el  Catàleg Oficial de Dades i Servicis INSPIRE d'España , així com els  catàlegs de les Infraestructures de Dades Espacials de les Comunitats Autònomes . Gràcies a açò s'ha aconseguit una cobertura geogràfica integral, amb metadades exhaustives, que complix amb els requisits europeus.

  • Pots veure les dades actualment publicades per nuesto país en esta categoria en el  Geoportal d'INSPIRE . En este  post  tens més informació sobre este tema.

Dades d'observació de la terra i medi ambient

Per a la categoria de dades d'observació de la terra i medi ambient es tenen en compte, tant els conjunts de dades mediambientals i climàtics recollits en els annexos de la Directiva INSPIRE, com els produïts en el context d'una sèrie d'actes jurídics coneguts com a dades prioritàries, detallats en el Reglament d'execució.

Igual que succeïa amb la categoria anterior, el fet de comptar amb la llei LISIGE, que desenvolupa INSPIRE i va més enllà en les obligacions marcades, ha fet que molts d'estos conjunts de dades ja estigueren disponibles abans de l'aplicació del Reglament d'execució.

  • Pots veure les dades actualment publicades  per España en esta categoria en el  Geoportal d'INSPIRE  i aprofundir en  este contingut  sobre la seua publicació en España.

Dades meteorològiques

La categoria temàtica meteorològica engloba col·leccions de dades sobre observacions mesurades per diversos elements, com a estacions meteorològiques, radars, etc.

En España, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) compta amb un portal,  AEMET OpenData(Obri en nova finestra) , que va ser pioner a Europa quant a la disponibilitat de dades meteorològiques obertes. En aquest portal trobem que bona part dels conjunts de dades d'alt valor ja estan disponibles, agrupats en les 14 categories d'AEMET OpenData. Una tasca en la qual se seguix treballant per a ampliar tant els datasets disponibles com el seu granularidad i altres aspectes tècnics que impulsen encara més la seua usabilitat.

  • Pots veure una revisió més detallada de la situació actual de l'estat de publicació dels conjunts de dades d'esta categoria en  este post  de Dades.gov..

Dades estadístiques

Els conjunts de dades d'alt valor estadístic estan contemplats en una sèrie d'actes jurídics detallats en l'annex del Reglament d'execució. Esta categoria es basa en el   Sistema Estadístico Europeo , que garantix la qualitat i interoperabilitat entre estats.

Alineat amb aquest sistema, en España comptem amb el  Pla Estadístic Nacional , Este pla es desenvolupa i executa mitjançant programes anuals específics que detallen les  operacions estadístiques, els seus objectius, organismes involucrats i crèdits pressupostaris , moltes de les quals estan alineades amb els conjunts estadístics detallats en el Reglament d'execució.

  • Pots veure el detall de l'equivalència entre les dades d'alt valor i els conjunts de dades publicades fruit del Pla Estadístic Nacional en  este article . A més, pots veure el detall de les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE)  ací .

Dades de societats i propietat de societats

Les dades de societats i propietats de societats fan referència a conjunts de dades que contenen informació bàsica d'empreses, incloent documents i comptes de les mateixes.

En España s'oferix en obert la informació de el  Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME) , amb cobertura temporal des de 2009. No obstant açò, es continua treballant en l'obertura de més dades d'esta categoria.

Dades de mobilitat

La categoria de mobilitat inclou conjunts de dades que cauen baix el domini “Xarxes de Transport”, inclòs en l'Annex I de la Directiva INSPIRE, juntament amb aquells esmentats en la  Directiva 2005/44/CE del Parlament Europeu i del consell, de 7 de setembre de 2005, relativa als servicis d'informació fluvial (SIF) harmonitzats en les vies navegables interiors de laComunitat (Obri en nova finestra) .

Igual que passava amb altres categories on les dades d'alt valor ja estaven arreplegats en la Directiva INSPIRE, Espanya compta amb gran quantitat de dades disponible en el  Geoportal de la Infraestructura de Dades Espacials d'Espanya (IDEE)  i les infraestructures de les  Comunitats Autònomes .

Per tot l'exposat, es pot afirmar sense por a equivocar-se, que la gran quantitat de dades publicades reflectix el compromís del nostre país amb la transparència i l'accés a dades d'alt valor. Es tracta d'un esforç continu, fruit de la col·laboració i implicació de diversos organismes. Una tasca en la qual se seguix treballant per a dotar a la ciutadania de la major quantitat de dades de qualitat possible.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic