accesskey_mod_content

Cómo el Tratado de Lisboa recolza les dades obertes després de 15 anys de vigència

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

02 desembre 2024

El article 15 del Tractat, que se centra en la transparència en el treball i en l'accés dels ciutadans als documents de la Unió, fomenta la posada a la disposició de dades obertes

Ahir, dia 1 de desembre, commemorem el 15º aniversari de el  Tractat de Lisboa(Obri en nova finestra) , en el qual reflexionem sobre el seu impacte transformador en la governança i l'estructura de la Unió Europea.  Firmat el 13 de desembre de 2007(Obri en nova finestra)  i en vigor des de l'1 de desembre de 2009, el Tractat de Lisboa tenia per objecte millorar l'eficiència i la legitimitat democràtica de la UE. Entre els canvis clau figurava la designació d'un President del Consell Europeu i d'un Alt Representant de la Unió per a Assumptes estrangers i Política de Seguretat de llarg termini, la qual cosa reforçava la representació exterior de la UE . 

Un assoliment notable del tractat va ser l'ampliació del procediment de codecisión, conegut actualment com a procediment legislatiu ordinari, que va modificar els poders legislatius del Parlament Europeu. Açò va garantir que el Parlament i el Consell de la Unió Europea compartiren la mateixa responsabilitat a l'hora d'aprovar la legislació, millorant així la rendició de comptes democràtica. A més, el tractat va atorgar als parlaments nacionals un paper més important en el procés legislatiu de la UE, garantint així l'adhesió al principi de subsidiarietat. 

El Tractat de Lisboa també ha contribuït decisivament a la promoció de les dades obertes en els últims 15 anys. El  article 15 del Tractat,(Obri en nova finestra)  que se centra en la transparència en el treball i en l'accés dels ciutadans als documents de la Unió, fomenta la posada a la disposició de dades obertes, al que contribuïx, per exemple, organismes i ens europeus com  data.europa.eu(Obri en nova finestra) , portal que oferix una gamma de quasi 20.000 conjunts de dades de les institucions de la UE, als quals poden accedir tots els ciutadans. El Tractat de Lisboa proporciona el marc jurídic i filosòfic per a les iniciatives de dades obertes, com a nostra plataforma. 

Amb vista al futur, el Tractat de Lisboa seguirà funcionant com marque rector de la UE, recolzant l'ús i la posada a la disposició de dades obertes. El Tractat solament s'adaptarà al món canviant i als desafiaments del segle XXI si és necessari, però per a açò serà necessari alinear-ho amb les expectatives dels Estats membres i els ciutadans europeus. 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic