Ara que l'any arriba a la seua fi és el moment perfecte per a fer una pausa i reflexionar sobretot el que datos.gob.es ha viscut i compartit des d'Iniciativa Aporta. Enguany ha estat ple de desafiaments, aprenentatges i assoliments que mereixen ser celebrats.
Un de les fites a compartir és que s'han aconseguit quasi dos milions de visites en la plataforma, la qual cosa suposa un creixement d'un 15% respecte de 2023. L'interés per les dades i les tecnologies relacionades també ha quedat palesa en xarxes socials: s'han superat els 14.000 seguidors en LinkedIn (+56%) i els 21.000 en X, l'antic Twitter (+ 1,5%). A més, s'han volgut aproximar a noves audiències amb el llançament de perfils en Instagram i Fils , i el redissenye de el canal de Youtube .
Un dels objectius és impulsar l'obertura de les dades generades pel sector públic perquè puguen ser reutilitzats per empreses i ciutadans. Des de la Iniciativa Aporta proporcionen suport tècnic qualificat per a ajudar als organismes públics a superar els seus reptes i posar a la disposició de les usuàries dades de qualitat, a través d'auditories, sessions formatives i assessorament. Este treball ha donat els seus fruits amb els més 90.000 conjunts de dades publicades en el Catàleg Nacional , un 18% més respecte de 2023. Estos datasets es federen amb el Portal Europeu de dades obertes, data.europa.eu .
Però no solament es tracta de publicar dades, sinó també d'afavorir el seu ús. Per a impulsar el coneixement sobre les dades obertes i estimular un mercat lligat a la reutilització de la informació del sector públic, des de la Iniciativa Aporta han desenvolupat més de 120 articles, 1.400 piulades i 250 publicacions en LinkedIn amb notícies, esdeveniments o anàlisis del sector. En este sentit, han tractat d'arreplegar les últimes tendències sobre múltiples temàtiques relacionades amb les dades com la intel·ligència artificial, els espais de dades o la ciència oberta. A més:
- Espanya es troba entre els països de la UE que marquen tendència en matèria de dades obertes en 2024
- S'ha llançat un nou format de contingut: els pódcasts de datos.gob.es . L'objectiu és que pugues aprofundir en diverses temàtiques a través de programes d'àudio que pots escoltar en qualsevol moment i lloc.
- S'ha reforçat la secció de infografies , amb nous continguts que resumixen qüestions complexes relacionades amb les dades, com a diverses legislacions o documents estratègics. Cada infografia presenta informació detallada de forma visualment atractiva, facilitant l'assimilació de conceptes importants i permetent-te accedir ràpidament als punts clau.
- S'han creat nous exercicis de ciència de dades , dissenyats per a guiar-te pas a pas a través de conceptes clau i diverses tècniques d'anàlisis perquè pugues aprendre de manera efectiva i pràctica. A més, cada exercici inclou el codi complet disponible en GitHub, permetent-te replicar i experimentar pel teu compte.
- S'han publicat noves guies i informes enfocats en com aprofitar el potencial de les dades obertes per a impulsar la innovació i la transparència. Cada document inclou explicacions clares i exemples pràctics per a estar al tant de les millors pràctiques i ferramentes, assegurant que estigues sempre a l'avantguarda en l'ús de tecnologies emergents relacionades amb les dades.
- S'han ampliat el llistat d'exemples de aplicacions i empreses que reutilitzen dades obertes. En el cas de les aplicacions ja aconseguim les 470 solucions (37 més respecte de 2023) i en el d'empreses, 96 empreses (6 més respecte a 2023).
En 2025 continuaran treballant per a impulsar la cultura de la dada en organismes públics, empreses i ciutadans.
Pots veure més sobre l'activitat de la Iniciativa Aporta en la següent infografia: Enllaç a la infografia