accesskey_mod_content

El balanç de la Iniciativa Aporta 2023

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

29 desembre 2023

La inciciativa Aporta, de Dades.gob, fa balanç d'enguany 2023 que estem acabant. L'avanç en la regulació, les noves tendències lligades a dades, el creixement del Catàleg de Dades Nacional i l'impuls a la cultura de la dada són alguns dels aspectes destacats en este resum.

2023 ha sigut un gran any per a tota la comunitat de publicadors i usuaris de dades. La  intel·ligència artificial  ha sigut notícia en múltiples ocasions, cobrant un major protagonisme no solament a nivell empresarial: cada vegada més ciutadans comencen a comprendre els reptes i oportunitats que estan per vindre. En este context, la quantitat i qualitat de les dades disponibles s'ha convertit en una necessitat urgent, com a motor d'aplicacions cada vegada més intel·ligents que ens ajuden a aconseguir avanços com a societat.

En este sentit, Espanya continua fent els deures i collint bons resultats en els balanços internacionals. En l'últim mes hem conegut el resultat de dos índexs que la col·loquen en els llocs de cap de l'obertura i reutilització d'informació pública: el  Portal de Dades Europeu(Obri en nova finestra)  considera que Espanya ocupa el quart posat en matèria de dades obertes en la Unió Europea, mentre que la  OCDE  la situa cinquena potència a nivell mundial. A ells cal sumar el  Informe sobre l'estat de la Dècada Digital(Obri en nova finestra) , l'abast de la qual és més ampli en incloure molts altres factors que influïxen en la transformació digital, i que també incidix a situar a Espanya per davant de la mitjana en infraestructures i capacitats digitals.

datos.gob.es es consolida com el punt d'encontre de la comunitat de dades obertes d'Espanya 

1.700.000. Eixe és el nombre de visites que ha rebut datos.gob.es durant l'últim any. Un 21% més que en el mateix període de 2022. Una dada que posa de manifest l'interés creixent per les dades obertes en el nostre país. 

Este creixement està marcat per la incessant activitat en pro de la compartició, obertura i reutilització de dades que es duu a terme des de la Iniciativa Aporta i que té el seu reflex en la plataforma de datos.gob.es:

  • El nombre de datasets en el  Catàleg de Dades Nacional , albergat en datos.gob.es, ha crescut un 19%. A dia d'hui, els usuaris tenen a la seua disposició més de 76.000 conjunts de dades publicades per diversos organismes a nivell nacional, regional i autonòmic. En concret, s'han sumat 77 nous organismes publicadors. A més, s'han enriquit els conjunts de dades ja publicades, augmentant en 85.000 les distribucions disponibles (és a dir, els fitxers amb diversos formats en els quals es presenten les dades). Per a garantir la seua qualitat, l'equip d'assessorament de datos.gob.es ha atés més de 600 consultes de 140 institucions públiques. A més, s'han realitzat auditories, així com noves prospeccions per a impulsar l'obertura de noves dades de valor.
  • També s'ha continuat publicant en la plataforma continguts elaborats per diversos experts en matèria de dades, que inclouen aspectes relacionats amb tendències, regulació, cas d'èxit, bones pràctiques o especificacions tècniques, entre uns altres. En concret, s'han publicat més de 100 articles, 40 exemples de  soluciones  i  models de negoci  basats en dades (actualment el catàleg supera els 500), així com multitud de nous exercicis pràctics, guies, informes i continguts audiovisuals, com a infografies i vídeos.

Noves tendències lligades a dades

2024 es presenta com un any molt prometedor en el que a avanços lligats a les dades es referix. En els últims anys hem viscut un gran avanç a nivell regulatori, amb diverses normatives que impulsen l'obertura i compartició de dades. Les més recents han sigut la     Data Governance Act  (DGA), plenament aplicable des de setembre, i la  Data Act (DONA) , la redacció del qual va ser aprovada al novembre. Este creixent panorama jurídic fa que durant 2024 afrontem el  repte d'aconseguir una aplicació harmonitzada  que impulse un Mercat Únic Digital Europeu.

Durant enguany també tindrà un gran protagonisme l'impuls a la construcció d'espais de dades i els avanços en les dades d'alt valor. Respecte d'estos últims, al juny s'acaba el termini per a posar a la disposició dels ciutadans els conjunts de dades considerades d'alt valor i detallats en el  reglamente d'execució  publicat fa ara un any, seguint una sèrie de requisits tècnics que faciliten la seua reutilització. A més, des de la Comissió Europea ja s'està treballant en una prospecció per a veure  possibles categories que es podrien incloure com d'alt valor de dades en el futur .

En resum, ens trobem davant un any apassionant, que portarà multitud de novetats en matèria de dades, amb la finalitat d'impulsar no solament l'economia de la dada sinó ser motor d'avanços que repercutisquen en tota societat.

Infografia que resumix les fites aconseguides en 2023 per la iniciativa Aporta. En l'enllaç es pot accedir a la versió accessible

  • Informació i dades del sector públic