accesskey_mod_content

Un llenguatge comú per permetre la interoperabilitat entre catàlegs de conjunts de dades obertes

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

31 agost 2023

Sempre que estiguin protegits, tractats i respectin els aspectes ètics necessaris, les dades poden ser l'ingredient clau per l'aconseguir l'èxit d'un projecte.

A fi de aprofitar plenament els avantatges de les dades obertes en la societat, la Unió Europea Unió Europea compta amb diverses iniciatives(Obre en nova finestra) per impulsar l'economia economia de la dada(Obre en nova finestra) , un model digital únic que fomenta l'intercanvi de dades, destacant la sobirania i el govern dels mateixos, el marc ideal i necessari per a les dades obertes.

En l'economia de la dada, tal com recull la regulació vigent(Obre en nova finestra) es garanteix la privadesa de les persones i la interoperabilitat de les dades. El marc regulatori s'encarrega de vetllar pel compliment d'aquesta premissa. Exemple d'això pot ser la modificació de la Llei 37/2007 per a la reutilització d'informació del sector públic(Obre en nova finestra)  en compliment de la Directiva Europea 2019/1024(Obre en nova finestra) . Aquesta regulació s'alinea amb Estratègia de dades de la Unió Europea(Obre en nova finestra)  que defineix un horitzó amb un mercat únic de dades en el qual es faciliti un intercanvi mutu, lliure i segur entre el sector públic i el privat.

Per aconseguir aquest objectiu, s'han d'abordar qüestions clau, com preservar certes garanties jurídiques(Obre en nova finestra)  o acordar unes característiques comunes de descripció de metadades(Obre en nova finestra)  que han de complir els dataset per facilitar l'accés i ús de les dades entre sectors, és a dir, utilitzar un llenguatge comú que permeti la interoperabilitat entre catàlegs de conjunts de dades.

Què són els estàndards de metadades?

Un primer pas cap a la interoperabilitat i reutilització de les dades és desenvolupar mecanismes que habilitin una descripció homogènia dels mateixos i que, a més, aquesta descripció sigui fàcilment interpretable i procesable tant per humans com per màquines. En aquest sentit, s'han anat creant diferents vocabularis que, amb el temps, s'han anat consensuant fins a convertir-se en estàndards. 

Els vocabularis estandarditzats ofereixen una semàntica que serveix com a base per a la publicació de conjunts de dades(Obre en nova finestra)  que actua com a "llegenda" per facilitar la comprensió del contingut de les dades. Al cap i a la fi, es pot dir que aquests vocabularis proporcionen una col·lecció de metadades per descriure les dades que es publiquen; i com tots els usuaris d'aquestes dades tenen accés a les metadades i entenen el seu significat, és més fàcil interoperar i reutilitzar les dades.

W3C: Estàndards DCAT i DCAT-Ap

A nivell internacional, es poden destacar diverses organitzacions que creen i mantenen estàndards:

  • World Wide Web Consortium ( W3C ): desenvolupa el Vocabulari de Catàlegs de Dades (DCAT): un estàndard de descripció dissenyat amb l'objectiu de facilitar la interoperabilitat entre catàlegs de conjunts de dades publicades a la web.
    • Posteriorment, prenent com a base DCAT, es va desenvolupar DCAT-AP, una especificació per a l'intercanvi de descripcions de dades publicades als portals de dades a Europa que compta amb extensions de DCAT-AP més específiques com:
      • GeoDCAT-AP que estén DCAT-AP per a la publicació de dades  espacials.
      • StatDCAT-AP que igualment, estén DCAT-AP per descriure datasets de continguts estadístics.

ISO: Organització d'Estandardització Internacional

A més de World Wide Web Consortium, existeixen altres organitzacions que es dediquen a l'estandardització, per exemple, la  Organització d'Estandardització Internacional(Obre en nova finestra)  ( ISO , per les seves sigles en anglès  Internacional Standarization Organisation ).

  • Entre molts altres tipus d'estàndards,  ISO  també ha definit normes d'estandardització de metadades de catàlegs de dades:
    • ISO 19115(Obre en nova finestra)  per descriure informació geogràfica. Com ocorre en  DCAT , també s'han desenvolupat extensions i especificacions tècniques a partir de  ISO  19115, per exemple:
      • ISO 19115-2(Obre en nova finestra)  per a dades ráster i imatges.
      • ISO 19139(Obre en nova finestra)  proporciona una implementació en XML del vocabulari.

L'horitzó en els estàndards de metadades: reptes i oportunitats

Tant W3C com ISO treballen en el desenvolupament i manteniment de vocabularis estandarditzats i adaptats a les necessitats dels usuaris. El seu treball contribueix a aconseguirun ecosistema de dades obertes interoperables que faciliti la reutilització. No obstant això, la interoperabilitat sovint estroba amb obstaclesderivats de febleses de qualitat, com poden ser dades obsoletes, dificultats per accedir i interoperar amb ells o metadades incompletes.

Malgrat això, com s'ha demostrat, la compartició de dades és un mecanisme fonamental en l'economia de la dada. Així que garantir la interoperabilitat i reutilització d'aquests(Obre en nova finestra)  és una acció clau per abordar el desenvolupament de l'economia de les dades en línia amb les expectatives de les organitzacions pel que fa a innovació(Obre en nova finestra) .

Entre els múltiples avantatges que ofereix la reutilització de conjunts de dades i la seva interoperabilitat es pot destacar la creació d'aplicacions aplicacions(Obre en nova finestra)  i serveis(Obre en nova finestra)  que aporten un valor a la societat o ajuden en l'avaluació de polítiques, per exemple.

A més, la reutilització i interoperabilitat dels conjunts de dades afavoreix el desenvolupament econòmic en general, i l'economia de la dada, en particular. S'estima que aquesta indústria aconseguirà un valor de 829.000 milions d'euros en 2025,(Obre en nova finestra)  segons previsions de la Unió Europea. Per poder aprofitar els beneficis que ofereix compartir dades, primer, s'han d'acordar i respectar unes normes de descripció comunes: els estàndards per descriure metadades de catàlegs de conjunts de dades.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic