Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content

Comunitat accessibilitat

 • Nom Abreujat:
  accessibilitat

  Descripció:

  Nou  Video de la Comunitat d'Accessibilitat

  Totes les Administracions Públiques tenen obligació de donar compliment als requisits d'accessibilitat imposats pel Real Decreto 1112/2018 de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic . Açò es traduïx que tots els llocs web de les administracions públiques han de complir la  norma UNE-EN 301549:2019 de "Requisitos d'accessibilitat per a productes i servicis TIC"(Obri en nova finestra) alineada als Criteris de Conformitat de nivell A i AA de la WCAG 2.1.

  Per a ajudar a les administracions en esta tasca, s'oferix esta comunitat en la qual els seus membres podran compartir les seues experiències i coneixements en accessibilitat web així com accedir al servici de diagnòstic en línia.

  Destinataris

  Personal de las AAPP responsable de la gestió de l'accessibilitat en els seus portals web.

  Els membres de la Comunitat poden:

  • Utilitzar el servici de diagnòstic en línia disponible a través de la pestanya "Servici"
  • Compartir documentació i informació: Incorporant documents (estudis, informes, documentació, arquitectures d'informació, resolució de problemes o incidències, etc.) generats en les seues organitzacions a través de la pestanya "Documentació"
  • Participar activament en el fòrum de discussió a través de la pestanya Col·laboració.  
  • Compartir millores o/i desenvolupaments en l'àmbit de l'accessibilitat. L'AAPP cedent haurà de tindre els drets de propietat intel·lectual.
  • Mantindre't informat de les últimes novetats A través de l'apartat  Suscripciones podràs rebre en el teu correu electrònic les notícies publicades a través de la comunitat accessibilitat. I també podràs utilitzar la llista de distribució caccesibilidad-avisos(Obri en nova finestra)

  Accés a la comunitat

  Per a poder usar el Servici de diagnòstic on-line i participar activament en la comunitat és necessari ser membre de la Comunitat Accessibilitat. Per a açò:

  • Hauràs de ser personal de les AAPP.
  • Tindre un usuari actiu en PAe amb perfil administració pública. Si no comptes ja amb ell pots sol·licitar l'alta d'un usuari .
  • Realitzar una “Sol·licitud d'accés a la comunitat” en la pestanya "General" de la Comunitat (recorda que has d'estar identificat en PAe per a tindre disponible esta opció). Una vegada admès en la comunitat rebrà un correu electrònic de confirmació.

  Notícies

  19 October 2021

  Pròxima data fi de la consulta pública de la Comissió Europea sobre la revisió de la Directiva (UE) 2016/2102 sobre Accesibilidad Web

  Desplegar acordeon

  Les enquestes per a participar en la consulta pública es tancaran el 25 d'octubre de 2021.

  Per a obtindre més informació es pot visitar la notícia publicada en el PAe .

  19 October 2021

  L'INAP obri període d'inscripció per a realitzar la prova de certificació del curse "Edició i generació de continguts per a internet accessibles"

  Desplegar acordeon

  El període d'inscripció per a realitzar la prova de certificació estarà obert fins al 29 d'octubre de 2021.

  La prova d'avaluació per a la certificació es realitzarà el dia 16 de novembre de 2021.

  El curs online "Edició i generació de continguts per a internet accessibles" és un curs sense tutoritzar (disponible les 24 hores) i per a realitzar "al teu ritme" (avanç totalment flexible), orientat a editors de contingut per a la creació de continguts accessibles en pàgines web i xarxes socials, així com per a la generació de documents ofimàtics i arxius multimèdia accessibles.

  Més informació sobre la prova de certificació en la pàgina de l'INAP(Obri en nova finestra) .

  17 September 2021

  Disponible la Norma UNE-EN 301549:2020 en el PAe

  Desplegar acordeon

  El 12 d'agost de 2021 la Comissió Europea va publicar en el Diari Oficial de la Unió Europea la Decisió d'Execució (UE) 2021/1339 de la Comissió, d'11 d'agost de 2021(Obri en nova finestra) , per la qual es modifica la Decisió d'Execució (UE) 2018/2048 en el que concernix a la norma harmonitzada aplicable a llocs web i a les aplicacions per a dispositius mòbils.

  En aquesta decisió se substituïx la norma EN 301 549 V2.1.2 (2018-08). Requisitos d'accessibilitat per als productes i servicis de les TIC(Obri en nova finestra) per la nova EN 301 549 V3.2.1 (2021-03). Requisits d'accessibilitat per als productes i servicis de les TIC(Obri en nova finestra) , coexistint les dos normes fins a l'11 de febrer de 2022. A partir del 12 de febrer de 2022 únicament serà aplicable la nova norma EN 301 549 V3.2.1 (2021-03).

  Esta nova versió de la norma europea no s'ha materialitzat encara en cap norma espanyola encara que és similar a la norma espanyola UNE-EN 301549:2020 “Requisits d'accessibilitat per a productes i servicis TIC”(Obri en nova finestra) publicada per AENOR(Obri en nova finestra) al maig de 2020, amb l'única excepció de la qual la norma EN 301 549 V3.2.1 (2021-03)(Obri en nova finestra) compta amb un nou apèndix (apèndix F) en el qual s'arreplega una taula amb l'històric de canvis de la norma.

  Gràcies a un acord passat, subscrit entre la Secretaria d'Estat de Funció Pública (SEFP) i AENOR, podem facilitar l'accés de manera gratuïta a esta última versió, perquè puga ser consultada per totes les Administracions Públiques espanyoles. Este nou document està disponible a través del Portal d'Administració Electrònica:

  http://administracionelectronica.gob.es/pae/accesibilidad/une-en-301549-2020.pdf

  Com en anteriors ocasions, amb la publicació d'aquesta norma es pretén ajudar tant als desenvolupadors i avaluadors d'aplicacions mòbils i pàgines web en matèria d'accessibilitat, com a les persones encarregades de realitzar les avaluacions d'accessibilitat, normalment auditors o consultors que vetlen pel compliment dels requisits d'accessibilitat.

  16 September 2021

  Obert el termini per a comentaris de l'Esborrador Metodologia Seguiment Profunditat APP

  Desplegar acordeon

  Esta metodologia, lligada al seguiment en profunditat dels llocs que els Estats membres han de realitzar referent al compliment de la Directiva 2016/2102,  s'obri a consulta per a comptar amb la participació de tots els actors involucrats en l'accessibilitat: administracions públiques, sector empresarial,associacions de persones amb discapacitat i qualsevol altre actor particular que vullga participar.

  Per a obtindre més informació es pot visitar la notícia publicada en el PAe .

  20 August 2021

  Publicat el nou estàndard harmonitzat europeu sobre accessibilitat de llocs web i aplicacions mòbils

  Desplegar acordeon

  La Decisió d'Execució (UE) 2021/1339 publicada en el Diari Oficial de la Unió Europea, el dia 12 d'agost de 2021, reconeix com a nou estàndard harmonitzat aplicable als llocs web i a les aplicacions per a dispositius mòbils a la norma EN 301 549 V3.2.1 (2021-03).

  Més informació en:

  https://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_actualidad/pae_noticias/anio2021/agosto/noticia-2021-08-20-publicado-nuevo-estandar-armonizado-europeo-sobre-accesibilidad-de-sitios-web-y-aplicaciones-moviles.html

  16 July 2021

  Publicat el nou model de l'Informe de Revisió d'Accessibilitat per a aplicacions mòbils

  Desplegar acordeon

  Des del 23 de juny de 2021 totes les aplicacions mòbils del sector públic deuen ser accessibles i complir amb la norma  UNE-EN 301 549:2019(Obri en nova finestra)   (traducció de la norma establida com l'estàndard d'aplicació per al compliment de la  Directiva (UE) 2016/2102(Obri en nova finestra) ).

  Les Administracions Públiques hauran de disposar del primer informe de revisió d'accessibilitat per a aplicacions mòbils abans del 20 de setembre de 2021.

  Per a realitzar esta labor, s'ha publicat en la secció "Descarregues" de la  Comunitat d'Accessibilitat, el nou model de l'Informe de Revisió d'Accessibilitat per a aplicacions mòbils (en dos formats: XLSX i ODS), basat en la norma UNE-EN 301 549:2019 i que corregix molts dels problemes i manques que tenia la versió anterior. Serà necessari omplir aquest model per a realitzar correctament la revisió exhaustiva d'accessibilitat de les aplicacions per a dispositius mòbils. 

  Aquest informe, igual que ja passava amb l'Informe de Revisió d'Accessibilitat de llocs web, haurà d'incloure's en l'informe anual de seguiment sobre compliment d'accessibilitat que les Unitats Responsables d'Accessibilitat han d'omplir.

  Tot el sector públic està obligat a realitzar revisions periòdiques del compliment dels requisits d'accessibilitat tant al llarg del procés dissenye i desenvolupament com amb la posada en funcionament dels seus llocs web i de les seues aplicacions per a dispositius mòbils. Les revisions d'accessibilitat hauran d'abastar tots els requisits exigits i tindran en consideració tant aspectes de revisió automàtica com a aspectes de revisió manual experta, quedant tot plasmat i recollit en un "Informe de revisió de l'accessibilitat".

  17 June 2021

  Activitats formatives en matèria d'accessibilitat

  Desplegar acordeon

  L'INAP ha organitzat per al 2º semestre de 2021 dos activitats formatives en matèria d'accessibilitat el termini de la qual de sol·licitud està obert fins demà, dia 18 de juny de 2021. Les activitats són:

  • El curs Tècniques d'Accessibilitat per a Desenvolupadors de llocs web , que es realitzarà del 27 de setembre a 15 de novembre. (En l'enllaç podeu veure els continguts).
   • Durada 30 hores. Modalitat En línia – tutoritzada.
   • Dirigida a empleats públics que presten servici en un àrea TIC, amb coneixements i experiència en programació web (HTML, CSS i Javascript)
  • I una nova edició del curse Elaboració d'informes de revisió de l'accessibilitat de llocs web , que es realitzarà del 4 d'octubre a 12 de novembre. (En l'enllaç podeu veure els continguts).
   • Durada 30 hores. Modalitat En línia – tutoritzada.
   • Dirigida a empleats públics que presten servici en unitats responsables de la gestió de continguts web de les administracions públiques que presten servicis en unitats responsables de la gestió de continguts web de les AA.PP., amb coneixement de les pautes d'accessibilitat WCAG 2.1. i maneig de coneixements bàsics d'HTML.
  11 May 2021

  Curse Fundació ONZE en UNED oberta - Accesibilidad TIC en compres públiques (5ª ed)

  Desplegar acordeon

  El pròxim 17 de maig començarà el curs gratuït i obert en Canal Fundació ONZE en UNED Oberta sobre l'Accesibilidad TIC en compres públiques (5ª edició).

  El curs permet conéixer la legislació i la normativa europea en matèria d'accessibilitat (EN 301 549), aplicar-la en nous desenvolupaments TIC i avaluar si un producte o servici TIC complix els requisits d'accessibilitat.

  El curs s'ha adaptat a la més recent versió de la norma europea (v3.1.1).

  Compta amb recolze tutorial i docent. No es requerixen coneixements previs, i cada estudiant té la possibilitat d'obtindre el reconeixement o l'acreditació pels mèrits aconseguits.

  Inscripció i més informació sobre el curs

  També podeu seguir-los en Twitter: @CanalFONCE_UNED, l'hashtag d'este curs és: #MOOCAccTIC

  22 April 2021

  Nova ferramenta per a realitzar les revisions d'accessibilitat d'un lloc web

  Desplegar acordeon

  L'Observatori d'Accessibilitat Web posa en producció la <strong>Ferramenta Herramienta IRA(Obri en nova finestra) ,una ferramenta d'assistència per a realitzar la revisió d'accessibilitat i generar l'Informe de Revisió d'Accessibilitat d'un lloc web.

  Per a obtindre més informació es pot visitar la notícia publicada en el PAe .

  16 April 2021

  Curs online "Edició i generació de continguts web accessibles"

  Desplegar acordeon

  L'INAP ha publicat una nova edició del curs " Elaboració d'informes de Revisió de l'Accessibilitat de Llocs web " en format on-line, a través de la plataforma de l'INAP i en modalitat "tutoritzat" (la tutorización es durà a terme per l'equip de l'Observatori d'Accessibilitat Web). El termini d'inscripció per a este curs acaba dimarts que ve dia 20 d'abril. Per açò, us demanem que, si algú està interessat en el curs, us inscrigueu com més prompte millor.     

  El curs es desenvoluparà al llarg de 6 setmanes, des del 10 de maig de 2021 i fins al 18 de juny de 2021, i comptarà amb tres sessions participatives d'1 hora eminentment practiques, en les quals es realitzaran preguntes i es resoldran algunes qüestions i les persones que ho completen, rebran un certificat d'aprofitament de 30 hores lectives.

  Per a la realització del curs es requerix uns coneixements previs en matèria d'accessibilitat web. L'activitat formativa compte únicament amb 80 places. En esta ocasió, el procés de selecció i priorització d'alumnes serà realitzada exclusivament per l'INAP .

  22 January 2021

  Nova funcionalitat del Servici de diagnòstic en línia

  Desplegar acordeon

  El servici de diagnòstic en línia permet sol·licitar un esborrany de l'Informe de revisió d'accessibilitat (en format ods, xlsx i json), el qual pot servir com a punt de partida per a realitzar la revisió d'accessibilitat (article 17 del RD 1112/2018); este esborrany haurà de ser completat revisant manualment tots els criteris de conformitat.

  21 January 2021

  Obert el termini per a comentaris de l'Esborrador Metodologia Seguiment Profunditat Llocs web

  Desplegar acordeon

  Esta metodologia, lligada al seguiment en profunditat dels llocs que els Estats membres han de realitzar referent al compliment de la Directiva 2016/2102,  s'obri a consulta per a comptar amb la participació de tots els actors involucrats en l'accessibilitat: administracions públiques, sector empresarial, associacions de persones amb discapacitat i qualsevol altre actor particular que vullga participar.   

  Per a obtindre més informació es pot visitar la notícia publicada en el PAe .

  18 January 2021

  Curs online "Edició i generació de continguts web accessibles"

  Desplegar acordeon

  L'Institut Nacional d'Administracions Públiques (INAP) oferix el curs online "Edició i generació de continguts web accessibles" sense tutoritzar (disponible les 24 hores) i per a realitzar "al teu ritme" (avanç totalment flexible). Aquest curs ha sigut elaborat pensant en els editors de contingut i està obert a qualsevol persona interessada a generar continguts accessibles, ja siga del sector privat o públic.

  Açò sí, si la persona interessada pertany al sector públic podrà, a més, inscriure's i obtindre una certificació (la primera certificació està prevista per a març de 2021).

  Pot realitzar l'acte matriculació a aquest curs a través del següent enllaç (termini obert): https://campus.inap.es/v3/course/view.php?id=1796

  22 September 2020

  Ferramenta WCAG-EM del W3C com a ajuda en l'elaboració dels Informes de revisió de l'accessibilitat

  Desplegar acordeon

  En el procés de revisió d'accessibilitat dels llocs web que han de realitzar les entitats obligades pel RD 1112/2018, es pot comptar amb la ferramenta ferramenta WCAG-EM(Obri en nova finestra) del W3C; és una ferramenta en anglés, online i gratuïta que no realitza un avaluació automàtica de l'accessibilitat, sinó que servix de guia en l'aplicació de la metodologia WCAG-EM(Obri en nova finestra) del W3C/WAI (Metodologia d'Avaluació de Conformitat amb l'Accessibilitat en llocs web del W3C/WAI ); esta metodologia descriu un mètode per a determinar el nivell d'accessibilitat d'un lloc web complet d'acord a les WCAG 2.1, especificant bones pràctiques i passos concrets per a definir l'abast de l'avaluació, explorar el lloc web, seleccionar una mostra representativa de pàgines, auditar la mostra seleccionada i reportar els resultats de l'avaluació mitjançant informes estructurats.

  El format JSON de l'informe de revisió de l'accessibilitat generat per la ferramenta WCAG-EM també es pot remetre a l'Observatori d'Accessibilitat Web (quan este li'l sol·licite a les Unitats Responsables d'Accessibilitat) com a Informe de revisió d'accessibilitat que arreplega el resultat de la revisió d'accessibilitat indicat en l'article 17 del Reial decret 1112/2018.

  En l'Observatori d'Accessibilitat Web estem treballant per a oferir una versió en castellà d'esta ferramenta.

  16 September 2020

  Debat en línia sobre la Directiva d'Accessibilitat Web

  Desplegar acordeon

  La Direcció general de Xarxes, Continguts i Tecnologia de les Comunicacions de la Comissió Europea i el Fòrum Europeu de la Discapacitat organitzen un debat en línia sobre la Directiva d'Accessibilitat Web el 23 de setembre de 2020; en el debat es destacaran els assoliments i els desafiaments pendents en termes d'implementació pràctica de l'accessibilitat web tenint en compte que el 23 de setembre és la data en la qual tots els llocs web del sector públic de la UE hauran de ser accessibles per a les persones amb discapacitat.
  L'esdeveniment serà públic, gratuït  i requerix inscripció.

  Més informació sobre l'esdeveniment i inscripció(Obri en nova finestra)

  09 September 2020

  Publicació de models d'Informes per al monitoratge i reporte de l'accessibilitat

  Desplegar acordeon

  L'Observatori d'Accessibilitat Web fa públics els models dels informes que han de preparar les Unitats Responsables d'Accessibilitat abans de l'1 d'octubre de 2020:

  • Informe sobre l'atenció de queixes i reclamacions
  • Informe de seguiment sobre el compliment dels requisits d'accessibilitat
  • Informe de seguiment sobre la promoció, conscienciació i formació

  A més també fa públic el model d'Informe de revisió d'accessibilitat per a llocs web, que arreplega el resultat de realitzar una revisió exhaustiva dels llocs web i que la Unitat Responsable d'Accessibilitat ha d'incloure-ho en l'Informe anual de seguiment sobre compliment d'accessibilitat; més avant es publicarà un altre model d'Informe de revisió d'accessibilitat per a aplicacions per a dispositius mòbils.

  Per a obtindre més informació es pot visitar la notícia publicada en el PAe(Obri en nova finestra) .

  23 June 2020

  Publicació de diversos vídeos divulgatius sobre el Reial decret 1112/2018 i sobre els servicis oferits per l'Observatori d'Accessibilitat Web

  Desplegar acordeon

  Amb l'entrada en vigor, el 20 de setembre de 2018,  de el  Reial decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic(Obri en nova finestra) , s'establixen noves disposicions en matèria d'accessibilitat i s'amplia les entitats obligades que han de complir la nova normativa.
  En este context l'Observatori d'Accessibilitat Web publica un conjunt de vídeos amb els següents objectius:

  • Donar a conéixer a totes les entitats obligades les principals novetats introduïdes pel Reial decret 1112/2018, destacant els aspectes relatius al Seguiment i el Monitoratge que es realitzarà a nivell així com l'elaboració de les Declaracions d'accessibilitat.
  • Donar a conéixer els servicis oferits per l'Observatori, destacant la Comunitat d'accessibilitat, el Servici de diagnòstic en línia i els Informes d'accessibilitat elaborats per l'Observatori. Els vídeos relacionats amb estes temàtiques estan orientats fonamentalment a les administracions públiques amb les quals fins ara l'Observatori no havia tingut contacte, per a donar-los a conéixer els servicis que oferix l'Observatori que el seu objectiu és el d'ajudar-los en la millora de l'accessibilitat dels seus llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils.

  Els vídeos publicats són els següents:

  • Vídeo d'Implantació del Reial decret 1112/2018. Este vídeo explica, de forma resumida, les diferents novetats que introduïx el Reial decret 1112/2018 tals com a tals com a canvis mes significatius que s'introduïxen respecte de la legislació anterior, terminis d'entrada en vigor, àmbit d'actuació i quins elements estan afectats per ell, accions a desenvolupes per part de les unitats responsables d'accessibilitat de les Administracions Públiques etc..
  • Vídeo de Monitoratge del Reial decret 1112/2018. Este vídeo aborda aspectes sobre el seguiment i el monitoratge que s'haurà de dur a terme amb la finalitat de comprovar la conformitat dels llocs web i les aplicacions per a dispositius mòbils amb els requisits d'accessibilitat exigits pel RD 1112/2018 i la presentació d'informes davant la Comissió Europea.
  • Vídeo de les Declaració d'accessibilitat. Este vídeo aborda aspectes relatius a la Declaració d'Accessibilitat que han d'incloure tots els llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic, indicant els apartats més importants que han de tindre la declaracions així com la ubicació des de la qual ha d'estar disponible.
  • Vídeo de la Comunitat d'Accessibilitat. Este vídeo explica, de forma resumida, el funcionament i els servicis que oferix la Comunitat d'Accessibilitat.
  • Vídeo del Servici de diagnòstic en línia. Este vídeo explica, de forma resumida, les principals funcionalitats del Servici de Diagnòstic en línia oferit per l'Observatori d'Accessibilitat Web.
  • Vídeo de los Informes d'accessibilitat elaborats per l'Observatori. Este vídeo explica, de forma resumida, com utilitzar un Informe d'accessibilitat web elaborat per l'Observatori d'accessibilitat web.

  Els vídeos estan enllaçats des de les pàgines del Portal d'Administració electrònica que tenen relació amb el tema de cada vídeo, si bé la secció de Vídeos divulgatius conté tots els vídeos publicats per l'Observatori d'accessibilitat web.

   

  15 June 2020

  Cursos de l'INAP oberts a qualsevol Administració Pública. Sol·licituds fins a 24 de Juny

  Desplegar acordeon

  Amb l'entrada en vigor del Reial decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic tot el Sector Públic està obligat a realitzar revisions periòdiques del compliment dels requisits d'accessibilitat, tant al llarg del procés dissenye i desenvolupament, com amb la posada en funcionament dels seus llocs web o aplicacions per a dispositius mòbils.

  Estes revisions exhaustives d'accessibilitat hauran d'abastar tots els requisits exigits i tindran en consideració tant aspectes de revisió automàtica com a aspectes de revisió manual experta, quedant tot plasmat i recollit en un "Informe de revisió de l'accessibilitat", respectant els condicionants imposats en Decisió d'Execució (UE) 2018/1524 com la periodicitat, la selecció de la mostra de pàgines i la revisió dels processos.

  La primera revisió d'accessibilitat per a llocs web haurà de realitzar-se abans del 21 de setembre de 2020 i per a aplicacions per a dispositius mòbils abans del 20 de setembre de 2021.

  Una vegada realitzada la primera revisió hauran de realitzar-se revisions exhaustives almenys cada 3 anys.

  L'Institut Nacional d'Administració Públiques (INAP), en el marc de les seues competències de formació, oferix per al segon semestre diverses accions formatives:

  • Per a ajudar en tot este procés de revisió (selecció de la mostra, omplert de l'informe de revisió de l'accessibilitat, declaració d'accessibilitat, etc.), s'oferix, en col·laboració amb l'Observatori d'Accessibilitat Web, un curs de 25 hores, en modalitat on-line tutotizada, per a la realització de revisions exhaustives de llocs web anomenat ELABORACIÓ D'INFORMES DE REVISIÓ DE L'ACCESSIBILITAT DE LLOCS WEB [limitat a 80 alumnes].
  • En l'àmbit de les aplicacions mòbils, en el qual els requisits d'accessibilitat seran de compliment obligat des del 23 de juny de 2021, l'INAP també oferix un curs de 25 hores, en modalitat on-line tutotizada, anomenat DESENVOLUPAMENT D'APLICACIONS MÒBILS ACCESSIBLES [limitat a 40 alumnes].

  El termini d'inscripció per a tots dos cursos acaba el dia 24 de juny de 2020.

  També recordem que segons l'article 8 del RD 1112/2018 tots els instituts de formació dels diferents àmbits competencials estan obligats a incloure en els seus plans de formació la formació necessària en esta matèria. Així mateix, cada entitat obligada haurà de realitzar accions formatives específiques.

  25 May 2020

  Alliberada la nova versió del Rastrejador de l'Observatori d'Accessibilitat Web

  Desplegar acordeon

  L'Observatori d'Accessibilitat Web ha desenvolupat una nova versió de la seua ferramenta del Rastrejador compatible amb tots els requisits del seguiment simplificat de la  Decisió d'Execució (UE) 2018/1524(Obri en nova finestra) . Esta versió es basa en el  esborrador de la nova metodologia(Obri en nova finestra)  en el qual s'ha treballat en col·laboració amb els diferents actors implicats (administracions públiques, associacions de discapacitats, sector empresarial, experts en accessibilitat, etc.)

  Esta nova versió (en concret la 5.0.4) s'ha alliberat amb llicència EUPL v 1.2 i es troba disponible per 2 mitjans:

  • Com a paquet distribuible en l'àrea de descàrregues de la solució en el CTT.
  • Com a projecte de desenvolupament col·laboratiu en GITHUB  http://github.com/ctt-gob-es/oaw

  Este alliberament es realitza per a la seua compartició amb altres estats o institucions que tinguen interés a realitzar activitats de monitoratge respecte del compliment dels requisits d'accessibilitat en els seus llocs web. És d'especial interés per a tots els països europeus que també han de complir amb els requisits de la Directiva Europea, concretament per als "Organismes de seguiment i presentació d'Informes" que existiran en tots els Estats Membres.

  Les administracions públiques espanyoles no necessiten realitzar esta instal·lació ja que tenen a la seua disposició de forma gratuïta el  servici de diagnòstic en línia de la Comunitat Accessibilitat   (pestanya Servici).

  Entre les millores incloses en esta nova versió del rastrejador, cal destacar:

  • Aplicació de l'estàndard  UNE-EN 301549:2019(Obri en nova finestra)   (WCAG 2.1).
  • S'ha inclòs una traducció a l'anglés de la ferramenta generat a través de ferramentes de traducció automàtica
  • S'han creat noves funcionalitats per a la gestió de les llavors associades a un observatori millorant la seua caracterització per a controlar la seua posterior execució i agregació de resultats.
  1. Gestió de complexitats per a analitzar diferent nombre de pàgines d'un lloc web en funció de la seua complexitat.
  2. Gestió de recurrència (fixa, parell, imparell) per a controlar les llavors que s'analitzen en cada període de monitoratge.
  3. Gestió d'etiquetes per tipus de servici (educació, sanitat, etc.), localització geogràfica, nivell institucional, etc. totalment parametrizables per a la seua futura expansió.
  4. Millora de la importació i exportació de llavors, podent-se filtrar les llavors a importar/exportar i establint majors controls en el procés.
  5. Nova funcionalitat per a incloure llavors en bloc des d'un fitxer a un observatori ja creat.
  6. Nou camp de "observacions" per a les llavors.
  • Noves característiques per al procés de generació d'informes agregats dinàmics a través de plantilles i les caracterització de la llavor.

  Totes estes noves funcionalitats han sigut desenvolupades permetent la compatibilitat cap a arrere per a les institucions que ja tinguen instal·lada la versió prèvia de la ferramenta.

  08 May 2020

  Curse Fundació ONZE en UNED oberta - Accesibilidad TIC en compres públiques (4ª ed)

  Desplegar acordeon

  El pròxim 11 de maig comença el curs gratuït i obert en Canal Fundació ONZE en UNED Oberta sobre l'Accessibilitat TIC en compres públiques (4ª edició).

  El curs permet conéixer la legislació i la normativa europea en matèria d'accessibilitat (EN 301 549), aplicar-la en nous desenvolupaments TIC i avaluar si un producte o servici TIC complix els requisits d'accessibilitat.

  El curs s'ha adaptat a la més recent versió de la norma europea (v3.1.1), que acaba de ser publicada a Europa per ETSI-CEN-CENELEC i en España per UNIX.

  Té una durada benvolguda de 5 setmanes, no es requerixen coneixements previs, i cada estudiant té la possibilitat d'obtindre el reconeixement o l'acreditació pels mèrits aconseguits.

  Inscripció i més informació sobre el curs

  24 April 2020

  Obert el termini per a comentaris sobre l'esborrany de l'Informe de revisió de l'accessibilitat

  Desplegar acordeon

  Este document, lligat a les revisions en profunditat establides per la Comissió Europea en la Decisió d'Execució (UE) 2018/152, s'obri a consulta per a comptar amb la participació de tots els actors involucrats en l'accessibilitat:administracions públiques, sector empresarial, associacions de persones amb discapacitat i qualsevol altre actor particular que vullga participar.

  Per a obtindre més informació es pot visitar la notícia publicada en el PAe .

  06 April 2020

  Publicat el model europeu de declaració d'accessibilitat en les llengües cooficials

  Desplegar acordeon

  La declaració d'accessibilitat és l'apartat d'un lloc web on s'indica el nivell d'accessibilitat del mateix i informació addicional sobre este tema.   

  Les entitats responsables de les webs i aplicacions per a mòbils hauran de proporcionar una declaració d'accessibilitat detallada, exhaustiva i clara sobre la conformitat dels seus respectius llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils amb el que es disposa en el  Reial decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic(Obri en nova finestra)  que trasllada a l'ordenament jurídic espanyol la  Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic(Obri en nova finestra) .   

  Aquesta declaració d'accessibilitat haurà de publicar-se, en el cas dels llocs web, en el lloc web corresponent estant disponible el seu accés des de totes les pàgines del lloc web amb un enllaç denominat “Accessibilitat” o el seu equivalent en l'idioma en el qual es trobe disponible la pàgina. Esta declaració s'haurà de realitzar conforme al model europeu fixat a través de la  Decisió 2018/1523(Obri en nova finestra)  respectant tots els condicionants en ell establits.   

  La Comissió Europea va publicar el model de declaració d'accessibilitat en tots els idiomes oficials de la Unió Europea, inclòs l'espanyol, perquè pogueren usar-los tots els Estats Membres. No obstant açò, en el cas espanyol es mancava dels corresponents models en les diferents llengües cooficials.   

  Des dels diferents governs regionals, en els territoris dels quals és oficial el corresponent idioma, s'han preparat els models de declaració d'accessibilitat en els idiomes cooficials: català, basc, gallec, valencià i occità-aranés. Dichos models podran utilitzar-se para tots els llocs web que tinguen versions idiomàtiques en els corresponents idiomes en tots els llocs web de les administracions públiques estatals, regionals i locals.   

  Dins de la secció Modele de Declaració d'accessibilitat  del portal d'administració electrònica - PAe,  podran descarregar el model europeu de declaració d'accessibilitat en les diferents llengües oficials. A més, s'han facilitat enllaços directes a altres idiomes que puguen ser de major interés: anglés, francés i portugués.   

  NOTA: Les declaracions d'accessibilitat per a aplicacions mòbils seran aplicable a partir de juny de 2021.

  27 March 2020

  Nova versió dels documents Resumixen del RD 1112/2018 per a persones interessades i per a entitats obligades

  Desplegar acordeon

  L'Observatori d'Accessibilitat Web ha publicat una nova versió dels documents Resumixen del RD 1112/2018 que contenen, entre altres coses, les modificacions pertinents fruit de la STC 100/2019, de 18 de juliol de 2019, que resol el conflicte positiu de competència en relació amb el RD 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions mòbils del sector públic.

  Els documents estan disponibles en secció Accessibilitat del Portal d'administració electrònica :

  Us recordem que tots els materials estan generats amb llicències creative commons per a facilitar la seua reutilització i aprofitament per totes les administracions públiques, sent possible modificar-los per a adaptar-los a les seues necessitats concretes.

  20 February 2020

  Nova versió del servici de diagnòstic i Iteració de prova

  Desplegar acordeon

  S'ha posat en producció la nova versión del Servici de diagnòstic en línia de l'Observatori, amb les correccions relacionades amb els errors que ens han reportat des del 31 de gener, fonamentalment en les verificacions "1.11 Título de pàgina i de marcs" i "2.3 Maquetación adaptable". 

  A partir de la setmana que vé es llançarà una iteració de prova de l'Observatori amb la nova metodologia (24 de febrer AGE i 2 de març CCAA).

  31 January 2020

  Nova versió del servici de diagnòstic en línia disponible a través de la Comunitat d'Accessibilitat

  Desplegar acordeon

  Segons arreplega la Directiva 2016/2102 els Estats membres comprovaran periòdicament la conformitat dels llocs web i les aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic amb els requisits d'accessibilitat establits en la norma harmonitzada  EN 301549v2.1.2:2018 , que en la seua versió espanyola es materialitza en  UNE-EN 301549:2019 , i que està en línia amb WCAG 2.1.

  Derivat de la directiva, també l'any passat, es va publicar la  Decisió d'Execució (UE) 2018/1524 que dona instruccions específiques referent a la metodologia de seguiment, establint dos mètodes de seguiment: seguiment simplificat, que afecta a llocs web i que permet detectar els casos d'incompliment d'un subconjunt dels requisits de la norma harmonitzada i seguiment en profunditat, que afecta tant a llocs web com a aplicacions per a dispositius mòbils i que permet verificar minuciosament el compliment de tots els requisits identificats.

  D'acord amb el  Reial decret 1112/2018 sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions mòbils del sector públic, l'Observatori d'Accessibilitat Web està treballant en les tasques de seguiment i presentació d'informes que té assignades, entre les quals es troba la generació de la Nova metodologia per al Seguiment Simplificat UNE-EN 301549 ".

  En este context, es posa en producció la nova versió del Servici de diagnòstic en línia , disponible a traves de la Comunitat d'Accessibilitat, d'acord amb la proposta preliminar de la" Nova metodologia per al Seguiment Simplificat UNE-EN 301549". Els canvis fonamentals en el servici són la modificació de certes verificacions d'accessibilitat, incorporant comprovacions de WCAG2.1, la selecció de la quantitat de pàgines a analitzar, així com l'enviament per correu electrònic del codi font analitzat en un arxiu codigo_font.zip juntament amb l'informe d'accessibilitat.

  Animem a tots els interessats al fet que proven esta nova versió de la metodologia i ens remeten els seus comentaris sobre este tema, amb l'objectiu de millorar i consolidar la proposta de la Metodologia  per al Seguiment Simplificat UNE-EN 301549 per a posteriorment realitzar la seua aprovació definitiva, així com per a millorar el Servici de diagnòstic en línia com a implantació pràctica d'aquesta metodologia.

  04 December 2019

  Curso MOOC sobre accessibilitat web

  Desplegar acordeon

  En el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre), el Consorci World Wide Web (W3C) i l'Institut de la UNESCO per a Tecnologies de la Informació en l'Educació (UNESCO IITE) van anunciar el llançament d'un curs en línia promocionat des de la Iniciativa d'Accessibilitat Web(Obri en nova finestra) (WAI) del W3C, amb formadors experts internacionals d'organitzacions membres del Consorci W3C. El Curs Online Massiu en Obert (MOOC) " Introducció a l'accessibilitat web(Obri en nova finestra) " serà impartit a través de la plataforma edX  i el seu contingut estarà íntegrament en anglés. Però pot ser de gran interés per a personal de les nostres administracions i els tècnics externs que treballen per a nosaltres.

  El curs oferix una introducció en l'accessibilitat digital i proporciona una base sòlida perquè, tant els llocs web com les aplicacions, siguen accessibles per a persones amb discapacitat, complisquen amb els estàndards internacionals i milloren l'experiència de tots els usuaris.

  Esperem que us puga ser d'utilitat

  22 November 2019

  El rastrejador de l'Observatori d'Accessibilitat Web serà utilitzat pel Govern d'Argentina per a realitzar monitoratges d'accessibilitat en el seu àmbit nacional

  Desplegar acordeon

  L'Oficina Nacional de Tecnologies d'Informació (ONTI) del Govern d'Argentina va a usar el rastrejador de l'Observatori d'Accessibilitat Web, desenvolupat pel Govern d'España, per a realitzar monitoratges del compliment dels requisits d'accessibilitat respecte de la seua Llei N° 26.653 de “Accessibilitat de la Informació de les Pàgines Web” i el Decret Reglamentari de la mateixa.

  Per a obtindre més informació es pot visitar la notícia publicada en el PAe .

  05 November 2019

  Formació en accessibilitat d'aplicacions mòbils

  Desplegar acordeon

  El RD 1112/2018 exigix el compliment dels requisits d'accessibilitat en les aplicacions mòbils del sector públic a partir del 23 de juny de 2021.

  El moment d'inici d'aplicació pareix encara llunyà, no obstant açò, tindrà efecte amb caràcter immediat no contemplant cap clàusula d'excepció o període de transició per a aquelles aplicacions desenvolupades abans d'eixa data. Por lo tanto, per a no haver d'escometre posteriors recodificaciones de les aplicacions mòbils, es recomana començar a aplicar, com més prompte millor, els criteris d'accessibilitat.

  Tenint en compte açò, es va publicar al desembre de 2017, la “ Guía d'accessibilitat d'aplicacions mòbils (apps) ”, que encara que estaria pendent d'actualitzar a la UNE-EN 301 549:2019 (WCAG 2.1), sí cobrix els requisits de WCAG 2.0, i a més servix per a asseure les bases per a començar a treballar en esta matèria. A més, es va crear un espai en github on compartir exemples i materials referent a accessibilitat en aplicacions mòbils.

  El Ministeri d'Hisenda, a través de la Universitat d'Alcalá, ha impartit per al seu propi personal un curs específic sobre accessibilitat en aplicacions mòbils, probablement un dels primers en l'àmbit Administracions Públiques.

  En honor de facilitar la implantació i col·laborar en la difusió del coneixement, la Universitat d'Alcalá ha preparat i seleccionat alguns materials referent al desenvolupament d'aplicacions mòbils accessibles i la seua validació que compartix amb tota la comunitat a través de l'espai espai en GITHUB(Obri en nova finestra) .

  Agraïm enormement la seua col·laboració i esperem us siga d'utilitat a tots vosaltres.

  24 October 2019

  Accessibilitat en xarxes socials

  Desplegar acordeon

  Des de l'Observatori d'Accessibilitat Web hem generat una nova secció de preguntes freqüents dedicada en esta ocasió a l'accessibilitat dels continguts que publiquem les administracions públiques en les xarxes socials.

  Agraïm la col·laboració de "Pla d'Aprenentatge Digital - forMadrid" de la Comunitat de Madrid que ens ha facilitat el contingut referent a les piulades accessibles i us animem a tots al fet que si teniu materials que puguen ser d'utilitat per a la resta d'administracions els compartiu i puguem difondre'ls per a tots.

  04 October 2019

  Obert el termini per a comentaris sobre l'esborrany de la Metodologia de l'Observatori d'Accessibilitat Web

  Desplegar acordeon

  Esta metodologia, lligada al seguiment simplificat que els Estats membres han de realitzar referent al compliment de la Directiva 2016/2102, s'obri a consulta per a comptar amb la participació de tots els actors involucrats en l'accessibilitat: administracions públiques, sector empresarial, associacions de persones amb discapacitat i qualsevol altre actor particular que vullga participar.

  Per a obtindre més informació es pot visitar la notícia publicada en el PAe .

  23 July 2019

  Nous materials aclaridors sobre el Reial decret 1112/2018 sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions mòbils del sector públic

  Desplegar acordeon

  El passat 20 de setembre de 2018 va entrar en vigor la majoria de les provisions del nou Reial decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic(Obri en nova finestra) que  trasllada a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic(Obri en nova finestra) .

  Des d'aleshores s'han rebut nombroses consultes sobre alguns dels seus preceptes, la manera d'aplicar-los i els terminis en els quals ha de fer-se, especialment des del punt de vista de les administracions públiques que són les entitats obligades a aplicar-ho. Per esta raó, des de l'Observatori d'Accessibilitat Web s'han preparat estos materials:

  Estos documents inclouen també materials gràfics orientats a aclarir el context i a facilitar la difusió i conscienciació dins de les administracions públiques.

  Tots els materials estan generats amb llicències creative commons per a facilitar la seua reutilització i aprofitament per totes les administracions públiques sent possible modificar-los per a adaptar-los a les seues necessitats concretes.

  Finalment, també s'ha generat la secció de Preguntas Frecuentes referent al Reial decret on s'aniran publicant aquelles preguntes que puguen ser d'interés a tots els actors interessats.

  16 May 2019

  Disponible la Norma UNE-EN 301549:2019 en el PAe

  Desplegar acordeon

  El 21 de desembre de 2018 la Comissió Europea va publicar la Decisió d'Execució (UE) 2018/2048 de la Comissió, de 20 de desembre de 2018 , sobre la norma harmonitzada aplicable als llocs web i a les aplicacions per a dispositius mòbils redactada en suport de la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell. Esta decisió aplica al context espanyol a través del RD 1112/2018 .

  Amb la publicació d'esta decisió s'establix que l'estàndard d'aplicació per al compliment dels requisits és la norma "EN 301 549 V2.1.2 (2018-08). Requisits d'accessibilitat per a productes i servicis TIC" , que en la seua versió espanyola es materialitza en la norma UNE-EN 301-549:2019, de Requisits d'accessibilitat de productes i servicis TIC. És per açò, que es considera necessari facilitar el seu accés de manera gratuïta perquè puga ser consultada per totes les Administracions Públiques espanyoles.

  Açò és possible gràcies a un acord subscrit entre la Secretaria d'Estat de Funció Pública (SEFP) i AENOR per a la difusió d'esta norma. Este document està disponible a través del Portal d'Administració Electrònica:

  http://administracionelectronica.gob.es/pae/accesibilidad/une-en-301549-2019.pdf

  Amb la publicació d'aquesta norma es pretén ajudar tant als desenvolupadors i avaluadors d'aplicacions mòbils i pàgines web en matèria d'accessibilitat , com a les persones encarregades de realitzar les avaluacions d'accessibilitat, normalment auditors o consultors que vetlen pel compliment dels requisits d'accessibilitat.

  07 May 2019

  Curse Fundació ONZE en UNED oberta - Accessibilitat TIC en compres públiques (3ª ed)

  Desplegar acordeon

  El pròxim 13 de maig comença el curs gratuït i obert en Canal Fundació ONZE en UNED Oberta sobre l'Accessibilitat TIC en compres públiques (3ª edició).

  El curs permet conéixer la legislació i la normativa europea en matèria d'accessibilitat en els processos de compres públiques (EN 301 549), aplicar-la en nous desenvolupaments TIC i avaluar si un producte o servici TIC complix els requisits d'accessibilitat.

  El curs dura 5 setmanes, no es requerixen coneixements previs, i cada estudiant té la possibilitat d'obtindre el reconeixement o l'acreditació pels mèrits aconseguits.

  Inscripció i més informació sobre el curs
  01 March 2019

  Nova nota tècnica de l'OBSAE: L'accessibilitat dels llocs web i aplicacions mòbils del sector públic

  Desplegar acordeon

  El Reial decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic , trasllada a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic .

  Este Reial decret cobrix tots els llocs web i aplicacions mòbils del sector públic, des d'aquells pertanyents a les administracions, tribunals i servicis de policia als dels hospitals, universitats i biblioteques públiques, exigint que siguen accessibles a tots els ciutadans, especialment per a tots aquells amb algun tipus de discapacitat. Per tant, tindrà un gran benefici per a la societat en general.

  D'altra banda, les Administracions Públiques, s'enfronten al repte d'aconseguir la implantació efectiva de totes les mesures en ell incloses el que implica renovats esforços per la multitud d'actors implicats.

  A més la seua implantació ha de considerar-se  no solament des del punt de vista tecnològic sinó també des del punt de vista organitzatiu i administratiu. Per açò, ha de tindre's en compte el paper que en este context exercixen les unitats encarregades de la gestió i edició dels continguts en els diferents llocs web així com tots les unitats funcionals que són les proveïdores finals de la majoria d'eixos continguts. Per tant, la figura de les unitats responsables d'accessibilitat serà fonamental en l'aplicació del reial decret.

  Esta nota tècnica, a més de descriure el context i reptes als quals s'enfronten tots els actors implicats mostra els resultats de l'última iteració dels estudis periòdics de l'Observatori d'Accessibilitat web realitzada a la fi de 2018 oferint una imatge global de la situació en este moment.

  Per a més informació pot consultar la Nota Tècnica: " L'accessibilitat dels llocs web i aplicacions mòbils del sector públic "

  22 February 2019

  Publicació de Recomanacions per a realitzar el model europeu de declaració d'accessibilitat

  Desplegar acordeon

  D'acord amb Reial decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic les entitats responsables dels llocs webs i aplicacions per a dispositius mòbils proporcionaran una declaració d'accessibilitat detallada, exhaustiva i clara sobre la conformitat dels seus respectius llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils amb el que es disposa en aquest reial decret.

  La disposició transitòria única del Reial decret 1112/2018, especifica que mentre no es definisca el model de declaració en el territori nacional, s'usarà el model que establisca la Comissió Europea. Aquest model està arreplegat en Decisió d'Execució (UE) 2018/1523 de la Comissió d'11 d'octubre de 2018 per la qual s'establix un model de declaració d'accessibilitat de conformitat amb Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament i del Consell sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic . El model europeu de declaració d'accessibilitat va entrar en vigor l'1 de novembre de 2018 i especifica una versió en castellà amb instruccions per a omplir aquest model de declaració.

  Des de l'Observatori d'Accessibilitat Web s'ha elaborat el document Recomanacions per a realitzar el model europeu de declaració d'accessibilitat amb l'objectiu d'oferir instruccions que servisquen d'ajuda als organismes del sector públic per a facilitar l'elaboració del model europeu de declaració d'accessibilitat aportant recomanacions per a la seua aplicació en l'àmbit nacional. El document està disponible en la secció " Modele de Declaració d'accessibilitat " dins de "Implantació RD 1112/2018" en el portal d'Administració electrònica - PAe.

  El Reial decret 1112/2018 també habilita la generació d'un model de declaració d'accessibilitat específic nacional, compatible amb l'europeu. No obstant açò, atés que el model europeu és suficientment detallat no es preveu, actualment, la generació d'un nou model i s'aplicarà tal com indica la disposició transitòria única el model europeu.

  15 February 2019

  Les guies de l'Observatori d'Accessibilitat Web s'actualitzen a WCAG 2.1

  Desplegar acordeon

  El 20 de setembre de 2018 va entrar en vigor el  Reial decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic(Obri en nova finestra) , que trasllada a l'ordenament jurídic espanyol la  Directiva (UE) 2016/21022(Obri en nova finestra) .

  En el Reial decret s'establixen com a requisits d'accessibilitat a complir els indicats en la norma harmonitzada que la Comissió Europea ha publicat el 21 de desembre de 2018 mitjançant la Decisió d'Execució (UE) 2018/2048. Este estàndard harmonitzat està basat en l'última versió de la norma  EN 301 549 V2.1.2 (2018-08)(Obri en nova finestra)   “Requisits d'accessibilitat de productes i servicis TIC” que al seu torn, a un nivell tècnic, convergix en última instància amb les noves  WCAG 2.1(Obri en nova finestra)   del W3C (Pautes d'Accessibilitat per al Contingut Web).

  Baix este nou marc, el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, a través de l'Observatori d'Accessibilitat Web, ha adaptat les guies prèviament existents que es veuen afectades pels nous requisits de l'estàndard harmonitzat i, per tant, per les WCAG 2.1. Estes noves versions de les guies les podrà trobar en la secció " Guies Pràctiques " dins dels "Materials d'ajuda" en el portal d'Administració electrònica - PAe.

  A continuació es presenten les noves guies:

  • Guía d'Accessibilitat en Seus Electròniques: L'objectiu d'esta guia és el d'ajudar als tècnics responsables del desenvolupament de Sedes electròniques en la tasca d'incloure mecanismes de tramitació electrònica, de tal forma que estos siguen accessibles segons els requisits que dicten les normatives vigents, permetent així l'accés a ells a tots els usuaris, independentment de les seues pròpies limitacions o les derivades del seu entorn.
  • Guia de qüestions bàsiques d'Accessibilitat per als Editors Finals de Continguts: L'objecte d'esta guia és el d'oferir una visió general de la gestió de l'accessibilitat usant gestors de contingut, destacant especialment el paper crític que juguen els editors finals de contingut. Pretén ser una ajuda per a estos editors finals de contingut en la qual s'arrepleguen les qüestions d'accessibilitat que han de tindre en compte en l'edició diària dels continguts i així aconseguir llocs accessibles.
  • Guia d'Accessibilitat en Gestors de Contingut: L'objecte d'esta guia és el d'oferir una visió general de la gestió de l'accessibilitat pròpia dels gestors de contingut. Pretén ser una ajuda per a tècnics administradors de llocs web, en la qual s'arrepleguen les qüestions d'accessibilitat que han de tindre en compte i implementar en un gestor de continguts per a aconseguir llocs accessibles.

  A més, també s'ha preparat una nova versió de la Guia de Validació d'Accessibilitat Web. L'objectiu de la guia és servir de referència per a dur a terme processos d'avaluació o revisió d'accessibilitat dels continguts d'un lloc web, recolzant-se para açò en diverses ferramentes automàtiques i manuals, durant els diferents cicles de vida. Esta guia pretén ser d'utilitat tant a desenvolupadors, editors de contingut o un altre personal, en general, que estiga relacionat amb la validació dels objectius d'accessibilitat d'un lloc web des del moment inicial del seu disseny fins a la gestió de continguts i monitoratge durant la fase de producció del mateix.  En este cas, a més de realitzar l'alineament amb les noves WCAG 2.1 i actualitzar la relació de ferramentes disponibles, s'han introduït els requisits per a revisions d'accessibilitat segons el RD 1112/2018 i a més els condicionants imposats per  Decisió d'Execució (UE) 2018/1524(Obri en nova finestra)   respecte de les revisions d'accessibilitat en profunditat. Estos requisits hauran de ser aplicats per tots els llocs web de les Administracions Públiques.

  No obstant açò, continu pendent de definició i consens el format que tindran els "Informes de revisió de l'accessibilitat" especificats en el RD 1112/20018. Mentre este format, les revisions que es duguen a terme es reflectiran en un format lliure.

  Estes guies s'unixen a les també recentment publicades Guia d'adaptació a WCAG 2.1 des de WCAG 2.0, que el seu objectiu és ajudar als responsables de llocs web i aplicacions alineats a les WCAG 2.0 a adaptar-los a les noves WCAG 2.1; i la Guia per a la inserció de subtítols en Youtube, que el seu objectiu és ajudar als editors de contingut en la inserció, edició i exportació de subtítols.

  05 February 2019

  Publicada nova guia sobre com inserir i editar subtítols en YouTube

  Desplegar acordeon

  El 20 de setembre de 2018 va entrar en vigor la majoria de les previsions del Reial decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic(Obri en nova finestra) . En el seu article 3 “Àmbit objectiu d'aplicació” apartat 2 es presenta un llistat de continguts obligats entre els quals es troben els continguts multimèdia pregrabados de base temporal, entenent-se per “contingut multimèdia de base temporal” qualsevol fitxer multimèdia dels següents tipus: solament àudio, sol vídeo, àudio i vídeo, o qualsevol dels anteriors combinat amb interacció (article 4 "Definicions”).

  Aquesta obligació afecta a tot el contingut multimèdia de base temporal generat per les Administracions Públiques i que difonguen a través dels seus llocs web i aplicacions mòbils, amb independència de la plataforma tecnològica que usen per a açò. Per tant, afecta als continguts que puguen estar pujant a plataformes com Youtube, Facebook, etc.

  És per esta raó per la qual s'ha creat esta guia, eminentment pràctica i enfocada a editors de contingut per a la inserció, edició i exportació de subtítols.

  De totes les plataformes abans enumerades, s'ha triat Youtube per a l'elaboració d'esta guia a causa de tres raons fonamentalment:

  • Té una alta penetració en el mercat, sent una de les principals plataformes per a difusió de vídeo.
  • És utilitzada per nombroses Administracions Públiques.
  • Oferix ferramentes i servicis per a la generació automàtica de subtítols, que fan molt fàcil la seua generació, edició i la seua exportació a un fitxer.

  Pot trobar esta guia, al costat d'altres guies relacionades amb l'accessibilitat web, en l'apartat " Guies pràctiques " dins dels "Materials d'ajuda" de la secció d'Accessibilitat.

  29 January 2019

  Publicada nova guia d'adaptació a WCAG 2.1 des de WCAG 2.0 i actualitzada secció de FAQs sobre les noves WCAG 2.1

  Desplegar acordeon

  El 20 de setembre de 2018, un dia després de la seua publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat, va entrar en vigor el Reial decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic , que trasllada a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva (UE) 2016/21022 .

  En el Reial decret s'establixen com a requisits d'accessibilitat a complir els indicats en la norma harmonitzada publicada per la Comissió Europea el 21 de desembre de 2018 mitjançant la Decisió d'Execució (UE) 2018/2048, sobre la norma harmonitzada aplicable als llocs web i a les aplicacions per a dispositius mòbils . Este estàndard harmonitzat està basat en l'última versió de la norma EN 301 549 V2.1.2 (2018-08) “Requisits d'accessibilitat de productes i servicis TIC” que al seu torn, a un nivell tècnic, convergix en última instància amb les noves WCAG 2.1 del W3C (Pautes d'Accessibilitat per al Contingut Web).

  Fins a la publicació d'este nou Reial decret les Administracions Públiques havien de complir els requisits de nivell A i nivell AA de la UNIX 139803:2012 que són equivalents a les WCAG 2.0.

  L'objectiu de la nova guia d'adaptació a WCAG 2.1 des de WCAG 2.0 és oferir, a aquells responsables de llocs web que ja són conformes respecte de les WCAG 2.0, una guia resumixen útil que els servisca per a l'evolució o adaptació dels seus llocs o aplicacions web a les noves WCAG 2.1.

  Per tant, en esta guia es descriuran les novetats a nivell tècnic més importants introduïdes per les WCAG 2.1 per al nivell de conformitat AA exigit per la legislació espanyola.

  Juntament amb la publicació d'esta nova guia, s'ha incorporat també un conjunt ampli de preguntes freqüents relatives a les noves WCAG 2.1 amb les quals es pretén donar resposta als possibles dubtes que puguen sorgir arran de l'aparició d'esta nova versió. Estes preguntes i respostes estan disponibles a través de l'apartat Les noves WCAG 2.1: novetats que incorpora i la seua relació amb la norma EN 301-549 , dins de la secció de Preguntes freqüents d'Accessibilitat. A mesura que es vagen detectant noves qüestions que resulten d'interés s'aniran afegint a esta mateixa secció.

  21 December 2018

  Publicat l'estàndard harmonitzat europeu sobre accessibilitat de llocs web i aplicacions mòbils

  Desplegar acordeon

  Hui s'ha publicat en el Diari Oficial de la Unió Europea la Decisió d'Execució (UE) 2018/2048 (Obri en nova finestra) de la Comissió, de 20 de desembre de 2018 , sobre la norma harmonitzada aplicable als llocs web i a les aplicacions per a dispositius mòbils redactada en suport de la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell. És a dir, la declaració com a estàndard harmonitzat de la norma " EN 301 549 V2.1.2 (2018-08). Requisits d'accessibilitat per als productes i servicis de les TIC(Obri en nova finestra) "

  Per tant, des d'hui 21 de desembre de 2018, l'estàndard a complir per les Administracions Públiques espanyoles en els seus llocs web és l'EN 301 549 v2.1.2 (2018-08). En el cas de les aplicacions mòbils aplicarà a partir del 23 de Juny de 2021.

  Més informació en:

  https://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_actualidad/pae_noticias/anio2018/diciembre/noticia-2018-12-21-estandar-armonizado-europeo-accesibilidad-sitios-web-y-aplicaciones-moviles.html

  30 October 2018

  Nova secció en el PAe sobre el RD 1112/2018

  Desplegar acordeon

  S'ha creat una nova subsección dins de la secció de "Accessibilitat" del Portal d'Administració electrònica - PAe cridada " Implantació RD 1112/2018 ". En esta nova secció trobéssiu informació pràctica sobre el nou  Reial decret 1112/2018 sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic , que s'anirà actualitzant i ampliant amb nous continguts. Actualment disposa del següent contingut i informació:

  • les principals novetats que aquest RD introduïx
  • els estàndards d'aplicació
  • el model de declaració d'accessibilitat 
  • el sistema de monitoratge, les autorevisiones i la presentació d'informes davant la Comissió Europea

  És també molt interessant la presentació resumixen dels aspectes del Reial decret disponible en: http://administracionelectronica.gob.es/pae/implantacion_rd_accesibilidad que us pot ajudar a comprendre i aplicar millor alguns dels aspectes arreplegats en este nou Reial decret.

  18 October 2018

  Aprovats els actes d'execució europeus relatius a l'aplicació del nou RD 1112/2018 sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic

  Desplegar acordeon

  El nou  Reial decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic(Obri en nova finestra)  trasllada a l'ordenament jurídic espanyol la  Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic(Obri en nova finestra) .

  Per tant, totes les seues actuacions han d'anar enquadrades dins del context i requisits internacionals que es van a establir a nivell europeu. El passat 11 d'octubre la Comissió Europea va aprovar sengles Decisions mitjançant les quals s'establixen els següents aspectes que impacten en España a través del Reial decret 1112/2018:

  • Decisió 2018/1523(Obri en nova finestra) : establix el model de declaració d'accessibilitat que han d'emprar tots els llocs web i aplicacions mòbils dels organismes del sector públic. En la decisió es publica una versió específica en castellà amb instruccions referent a la informació a omplir. Segons s'establix en l'article 15 del RD 1112/2018 haurà de revisar-se anualment. Atés que encara no està definit el model estatal, s'aplicarà per defecte este model europeu, recentment publicat, i que per tant entra en vigor 1-11  amb la seua publicació en el DOUE.
  • Decisió 2018/1524(Obri en nova finestra) : establix una metodologia de seguiment i les disposicions per a la presentació d'informes que hauran de complir els Estats Membres per a realitzar el seguiment a nivell nacional del compliment dels requisits de la directiva i realitzar el reporte periòdic cada 3 anys a la Comissió Europea. Les actuacions i coordinació a nivell nacional necessària per a aplicar esta decisió queden enquadrades dins dels articles 18, 19 i 20 del Reial decret 1112/2018.
  05 October 2018

  Nova versió de la norma EN 301 549:2018, Requisits d'accessibilitat per a productes i servicis TIC

  Desplegar acordeon

  Recentment es va aprovar la revisió 2.1.2. de la norma europea d'accessibilitat TIC, EN 301 549:2018, Requisits d'accessibilitat per a productes i servicis TIC, per part del Comité Europeu de Normalització (CEN), del Comité Europeu de Normalització Electrotècnica (CENELEC) i de l'Institut Europeu de Normes de Telecomunicacions (ETSI).

  Aquesta norma s'ha realitzat sobre la base dels mandats de la Comissió Europea M/376 i M/554 sent d'especial importància per al sector TIC en les Administracions Públiques. La Comissió Europea procedirà a declarar-la com a estàndard europeu harmonitzat per a donar presumpció de conformitat als requisits essencials de la  directiva (UE) 2016/2102 de "accessibilitat dels llocs web i aplicacions mòbils del sector públic"(Obri en nova finestra) , la qual es trasllada a la legislació espanyola mitjançant el  Reial decret 1112/2018 sobre "accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic"(Obri en nova finestra) . Es preveu que que el nou estàndard harmonitzat estiga publicat en el DOUE a la fi de l'any 2018.

  Les principals novetats d'esta nova versió de la Norma EN 301 549 són les següents:

  • Canvi del títol, que ja no fa referència a les compres públiques ni a l'entorn europeu, per a evitar interpretacions esbiaixades del seu objecte i camp d'aplicació
  • Millora dels requisits aplicables a les aplicacions mòbils, que estan cobertes per la Directiva d'Accessibilitat Web
  • Harmonització amb la nova versió de les WCAG 2.1
  • Inclusió d'un annex informatiu amb els criteris d'èxit AAA de les WCAG 2.1 encara que no seran de compliment obligat.

  L'Associació Espanyola de Normalització (UNIX) està realitzant els tràmits per a la seua adopció nacional, la qual cosa implicarà l'anul·lació de l'actual norma UNE-EN 301549 V1.1.2:2015, “Requisits d'accessibilitat de productes i servicis TIC aplicables a la contractació pública a Europa” i la seua substitució per esta nova revisió.

  Fins a la publicació de l'estàndard harmonitzat, els llocs web de les administracions públiques espanyoles, hauran de seguir aplicant la  norma UNE-EN 301 549 V1.1.2:2015(Obri en nova finestra) . La Secretaria d'Estat de Funció Pública (SEFP) té subscrit amb AENOR un acord per a la distribució gratuïta d'esta norma a través del Portal d'Administració Electrònica quedant prohibida la distribució d'esta norma per altres mitjans diferents dels autoritzats per AENOR. Una vegada estiga disponible l'adaptació nacional de la nova versió de la norma es facilitarà també la seua distribució a través d'este portal.

  Per a obtindre més informació pot visitar la  notícia publicada en la UNIX(Obri en nova finestra)   o a la  secció de "responsabilitat social" de la UNIX(Obri en nova finestra)  .

  Per a obtindre més informació sobre la directiva europea pot consultar la  secció "Accessibilitat en el context internacional"  en el PAe.

  20 September 2018

  Nou Reial decret 1112/2018

  Desplegar acordeon

  Hui entren en vigor la majoria de les provisions del nou Real Decret 1112/2018, de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic (Obri en nova finestra) .

  Este nou Reial decret trasllada a la legislació espanyola la directiva (UE) 2016/2102 d'accessibilitat dels llocs web i aplicacions mòbils del sector públic i cobrix tots els llocs web i aplicacions mòbils del sector públic, des d'aquells pertanyents a les administracions, tribunals i servicis de policia als dels hospitals, universitats i biblioteques públiques, fent que siguen accessibles a tots els ciutadans, especialment a aquells amb dificultats auditives, visuals o funcionals.

  Dicho Real Decreto substituïx i millora les condicions que ja es venien exigint als portals de les administracions públiques des del 31 de desembre de 2018 amb Reial decret 1494/2007 (Obri en nova finestra) .

  Podeu ampliar esta informació acudint a la notícia publicada en el Portal d'Administració Electrònica - PAe .

  Per a facilitar la labor de les administracions públiques, s'aniran desenvolupant nous materials d'ajuda i s'inclouran noves preguntes freqüents (PMF) al material del que ja disposem en el Portal d'Administració Electrònica - PAe.

  06 September 2018

  Curse Fundació ONZE en UNED oberta - Interacció Persona-Computador. Disseny per a Tots i Productes de Suport (3ª ed)

  Desplegar acordeon

  El pròxim 10 de setembre comença el curs gratuït i obert en Canal Fundació ONZE en UNED Oberta sobre l'Accessibilitat Universal i els Productes de Suport.

  El curs, de caràcter introductori, permet adquirir competències i habilitats/habilitats perquè en l'exercici diari de la professió es tinguen en compte els principis de l'Accessibilitat Universal, el Disseny per a Tots i els Productes de Suport.

  El curs dura 5 setmanes, no es requerixen coneixements previs, i cada estudiant té la possibilitat d'obtindre el reconeixement o l'acreditació pels mèrits aconseguits.

  Inscripció i més informació sobre el curs

  12 July 2018

  Disponible exemple en iOS para Guia sobre com fer i avaluar apps accessibles

  Desplegar acordeon

  Utilitzant esta guia serà possible generar aplicacions mòbils natiu accessibles per als principals sistemes operatius del mercat (Android i iOS), així com avaluar el nivell d'accessibilitat de les mateixes.

  Tant el codi amb l'exemple pràctic en Android i iOS, com la pròpia guia estaran disponibles en secció de Materials d'ajuda de l'Observatori d'Accessibilitat Web .

  06 June 2018

  Publicades les WCAG 2.1, una guia d'accessibilitat millorada per a llocs web i aplicacions mòbils

  Desplegar acordeon

  La revisió que s'està duent a terme de l'EN 301 549 inclourà les noves provisions de WCAG 2.1 que serà aplicable a Europa a través de la Directiva 2016/2102 sobre l'Accessibilitat dels Llocs web i aplicacions mòbils del Sector Pública.

  El W3C ha anunciat una actualització significativa de les Pautes d'Accessibilitat per al Contingut Web, reconegudes internacionalment, i que aborden l'accessibilitat del contingut web, llocs web i aplicacions web d'escriptori, portàtils, tauletes i dispositius mòbils. Les Pautes d'Accessibilitat per al Contingut Web (WCAG) 2.1 amplien la guia desenvolupada per la Iniciativa d'Accessibilitat Web (WAI) del W3C al llarg dels anys, i s'utilitzen àmpliament per a fer que el contingut web siga més accessible per a les persones amb discapacitats.

  Més informació en notícia publicada en PAe .

  31 May 2018

  Disponible la Norma UNE-EN 301549 V.1.1.2:2015 de Requisits d'accessibilitat de projectes i servicis TIC aplicables a la contractació pública a Europa en el PAe

  Desplegar acordeon

  La norma EN 301549 V.1.1.2:2015 de Requisits d'accessibilitat de projectes i servicis TIC aplicables a la contractació pública a Europa establix els requisits funcionals que garantix que els productes i servicis TIC siguen accessibles per a totes les persones.Aquesta norma ha sigut adaptada per part d'UNIX a Espanya en la forma: UNE-EN 301549 V.1.1.2:2015
  La Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic(Obri en nova finestra) i el nou Reial decret que traslladarà esta Directiva a l'ordenament jurídic espanyol fan referència a esta norma i per tant és de gran interés per a les Administracions Públiques. És per açò que la Secretaria d'Estat de Funció Pública, en considerar necessari facilitar el seu accés, ha subscrit un acord amb AENOR per a la difusió d'esta norma a través del Portal d'Administració Electrònica.
  El coneixement i ús d'esta norma pretén incidir positivament en la implantació d'estos nous requisits d'accessibilitat en les Administracions Públiques, especialment en les aplicacions mòbils i en els portals web de les Administracions Públiques.
  La descàrrega de la Norma UNE-EN 301549 V.1.1.2:2015 està disponible des de: http://administracionelectronica.gob.es/pae/accesibilidad/une-en-301549.pdf

  23 May 2018

  Observatori estatal de la discapacitat. Tecnologies de la Informació i de la Comunicació

  Desplegar acordeon

  L'informe informe Olivenza 2017  en la seua capitule: " Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)"  elaborat en col·laboració amb la Fundació Vodafone Espanya, posa de manifest esta realitat.

  Discapacitat

  1. Set de cada deu persones amb discapacitat no utilitzen Internet. Tres variables són significatives i expliquen les tendències en este ús d'Internet:
   • L'edat. Així, mentre el 31,1% de les persones  amb discapacitat de 16 a 45 anys no ho utilitzen, este percentatge puja fins al 87,9% entre els majors de 65 anys.
   • El nivell educatiu. El no ús d'Internet entre les persones amb discapacitat que solament van arribar a educació primària arriba al 87%, mentre que en aquelles que van concloure educació secundària este percentatge se situa en el 37,9%. Estes dos variables també determinen l'ús d'Internet en la població general.
   • El perfil de discapacitat. El grau d'ús d'Internet també varia segons el perfil de discapacitat. Així, les persones amb discapacitat intel·lectual presenten un ús més baix que aquelles amb altres perfils de discapacitat.
  2. El principal motiu per a no usar Internet, segons les persones amb discapacitat enquestades, és que els pareix molt avançat i complex el seu ús. Un 15,3% ho han intentat, però els ha paregut inaccessible per al seu tipus de discapacitat. A un 9,3% li fa por utilitzar-ho perquè creu que poden enganyar-la.
  3. Entre les persones que usen Internet, la freqüència de la seua utilització és elevada, doncs el 78,6% ho fan diàriament, mentre que un altre 18% ho utilitzen setmanalment.
  4. Per a les dos tasques més realitzades per les persones amb discapacitat (com són buscar informació, usar el correu electrònic), el dispositiu més utilitzat és l'ordinador. El telèfon mòbil s'imposa per a l'ús de les xarxes socials (tercera tasca més realitzada per les persones amb discapacitat).
  5. Pràcticament en igual mesura, les persones amb discapacitat consideren que les dos principals aportacions d'Internet a la seua vida diària són, d'una banda, que els permet accedir a tot tipus d'informació (29,4%) i, per un altre, que els permet estar connectats amb el món (28,9%).
  6. La reducció del preu d'Internet (48,4%), la promoció de cursos de formació per a utilitzar-ho i el disseny de les pàgines web de forma més senzilla i intuïtiva són les millores més rellevants assenyalades per les persones amb discapacitat per a facilitar l'accés i ús d'Internet.

  Per a obtindre més informació pot fer-ho a través de: Observatori estatal de la Discapacitat

  L'Observatori Estatal de la Discapacitat (OED) és un instrument tècnic que l'Administració General de l'Estat, a través del Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat (Direcció general de Polítiques de Suport a la Discapacitat i Real Patronat sobre Discapacitat), i la Junta d'Extremadura, a través del Servici Extremeny de Promoció de l'Autonomia i Atenció a la Dependència, SEPAD, posen al servici de les Administracions Públiques, la Universitat i el Tercer Sector, per a la recopilació, sistematització, actualització, generació i difusió d'informació relacionada amb l'àmbit de la discapacitat.

  L'OED té la seua empara en l'article 73 del Reial decret Legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social. Es configura com a instrument de promoció i orientació de les polítiques públiques de conformitat amb la Convenció Internacional sobre els drets de les persones  amb discapacitat.

  Les institucions promotores de l'OED són el Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat, a través de la Direcció general de Polítiques de Suport a la Discapacitat i el Real Patronat sobre Discapacitat, la Comunitat Autònoma d'Extremadura a través del Servici Extremeny de Promoció de l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SEPAD), el Comité Español de Representants de Persones amb Discapacitat i la Universitat d'Extremadura.

  Fonts oficials de les notícies:

  CERMI

  L'Observatori Estatal de la Discapacitat (OED )

  Fundació Vodafone

  22 May 2018

  Disponibles en consulta pública els actes d'implementació de la Directiva d'Accessibilitat Web

  Desplegar acordeon

  La Comissió Europea ha obert el període de consulta pública a tots els actors interessats sobre este tema. Es podran remetre comentaris fins al 15 de Juny.

  Més informació consultant la notícia publicada en PAe:

  http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_actualidad/pae_noticias/anio2018/mayo/noticia-2018-05-21-disponibles-consulta-publica-actos-implementacion-directiva-accesibilidad.html

  17 May 2018

  MOOC Accesibilidad TIC en Compres Públiques

  Desplegar acordeon

  El pròxim 21 de maig comença el curs gratuït i obert en Canal Fundació ONZE en UNED Oberta sobre l'accessibilitat TIC en compres públiques.

  El curs permet conéixer la legislació i la normativa en matèria d'accessibilitat (norma europea EN 301 549), aplicar-la en nous desenvolupaments TIC i avaluar si un producte o servici TIC complix els requisits d'accessibilitat.

  El curs dura 5 setmanes, no es requerixen coneixements previs, i cada estudiant té la possibilitat d'obtindre el reconeixement o l'acreditació pels mèrits aconseguits.

  Vídeo de presentació del curs(Obri en nova finestra)

  Inscripció i més informació sobre el curs(Obri en nova finestra)

  07 May 2018

  La FEMP distribuïx una circular relativa a la directiva d'accessibilitat i provisions a aplicar en EELL

  Desplegar acordeon

  La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha distribuït a tots els seus ens una circular(Obri en nova finestra) a través de la qual es pretén ajudar a la difusió de la directiva d'accessibilitat.

  A més, en aquesta circular s'indiquen una sèrie de recursos que serviran de suport per al compliment dels requisits establits per la nova directiva.

  25 April 2018

  Acuerdos aprovats després de la reunió per a l'aprovació formal de la nova metodologia

  Desplegar acordeon

  En la reunió mantinguda durant el passat 23 d'abril pels grups de treball de "Accessibilitat en les TIC de l'AGE" i de "Observatori, Indicadors i Mesures" de la Comissió Sectorial d'administració electrònica es van acordar els següents punts:
   
  • Aprovació de la nova metodologia per a l'Observatori d'Accessibilitat Web.
  • La nova iteracion oficial de l'observatori es realitzarà sobre la base d'esta metodologia en les següents dates:
   • 3 de maig per a EELL
   • 7-8 de maig per a CCAA
   • 14-15 de maig per a AGE

  Els resultats d'esta nova iteracion iniciaran una nova sèrie històrica, atés que no són totalment comparables amb l'anterior pel canvi de metodologia.

  09 April 2018

  Curs d'estiu “Accessibilitat web avançada: Anàlisi i correcció de problemes d'accessibilitat en pàgines i aplicacions web”

  Desplegar acordeon

  La Universitat d'Alcalá impartirà la tercera edició del curs d'estiu “Accessibilitat web avançada: Anàlisi i correcció de problemes d'accessibilitat en pàgines i aplicacions web”, destinat a desenvolupadors de pàgines i aplicacions web, a fi de capacitar-los en la creació de pàgines i aplicacions web accessibles, que qualsevol persona puga visitar per a utilitzar tota la seua funcionalitat, incloses les persones amb algun tipus de discapacitat física o sensorial.

  El curs és gratuït i semipresencial, encara que es pot realitzar totalment online.

  Data d'impartició: Del 12 de juny al 22 de juliol de 2018.
  Data límit per a sol·licitar participació en el curs: 27 de maig de 2018.

  Per a més informació sobre el curs visitar: http://www.esvial.org/cursos/curso_accesibilidad_web(Obri en nova finestra)

  22 March 2018

  La ferramenta TAW d'accessibilitat llança la seua versió 5

  Desplegar acordeon

  La ferramenta TAW (test d'accessibilitat web), molt estesa a Espanya per a la realització d'auditories i verificacions exhaustives d'accessibilitat, aconseguix la seua versió 5 i incorpora novetats i millores tant de funcionament com a gràfiques. Entre els principals canvis es troben:

  • Actualització del motor. En esta nova versió es valida l'accessibilitat tant del codi font que arriba del servidor, com en el produït mitjançant Javascript en client. Açò la convertix en la primera ferramenta d'este tipus a implementar aquesta funcionalitat.
  • Incorporació de noves comprovacions i millora de les existents. Ara TAW és més intel·ligent buscant errors.
  • Resultats en el teu email. Una vegada analitzada la pàgina, pots rebre el resultat detallat de l'anàlisi en el teu correu electrònic.
  • Millora de la seguretat aplicant HTTPS al portal.
  • Nous idiomes suportats. A més de castellà i anglés, TAW ara parla portugués.
  • I un nou disseny de portal en el qual s'han simplificat els continguts perquè es més senzill l'ús de la ferramenta i la cerca d'informació.

  Font original de la notícia(Obri en nova finestra) .

  07 March 2018

  Nova edició curse online, gratuït i obert: Materials digitals accessibles

  Desplegar acordeon

  El pròxim 9 d'abril el Canal Fundació ONZE UNED inaugura una nova edició del curs online, gratuït i obert: Materials digitals accessibles

  El curs està finançat pel Real Patronat sobre Discapacitat, del Ministeri de Sanitat, Assumptes Socials i Igualtat. Té una durada de 5 setmanes, no es requerixen coneixements previs i cada estudiant té la possibilitat d'obtindre l'acreditació pels mèrits aconseguits.

  Es tracta d'un curs introductori amb vídeos, fòrums, test i activitats per a conéixer i aplicar les principals característiques dels textos i vídeos digitals:

  • Conéixer els avantatges del digital, gràcies a la seua flexibilitat, a la possibilitat de compartir-ho o d'usar-ho des de diferents dispositius (ordinadors, telèfons, tauletes).
  • Conéixer a Víctor, Carlos, Ana, Álex… i per tant els desafiaments als quals  s'enfronten les persones amb discapacitat en usar els documents digitals en el seu moment a dia.
  • Entendre l'accessibilitat com un assumpte de drets civils.
  • Desenvolupar els coneixements i habilitats/habilitats necessaris per a generar continguts digitals accessibles i identificar problemes d'accessibilitat.
  • Adquirir, com a autors, estratègies per a la producció sostenible de material digital d'aprenentatge, com la modularitat o l'ús de continguts de diferents tipus com a textos, imatges, vídeos o test.

  Vídeo de presentació del curs .

  Més informació sobre el curs.

  08 February 2018

  Audiència pública del Reial decret sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del Sector Públic

  Desplegar acordeon

  El passat 2 de Desembre de 2016 es va publicar la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic, entrant en vigor el 22 de Desembre de 2016. Esta directiva establix els condicionants, respecte de la seua accessibilitat, que hauran de complir tots els llocs web i aplicacions mòbils del sector públic: estatal, regional, local, universitari, etc. incloent també ens com a centres sanitaris i educatius, biblioteques, tribunals, etc.

  Segons establix la pròpia directiva, esta haurà d'estar traslladada abans del 23 de setembre de 2018. Este Reial decret que ara se sotmet al tràmit d'audiència pública atén al requisit de transposició a la legislació espanyola i vindrà a substituir i millorar les condicions que ja s'exigien als portals de les administracions públiques en Reial decret 1494/2007(Obri en nova finestra) , el compliment dels requisits de prioritat 1 i 2 de la norma UNIX 139803:2012 (equivalent a nivell AA en WCAG 2.0).

  El tràmit d'audiència i informació pública, té per objecte recaptar l'opinió dels ciutadans titulars de drets i interessos legítims afectats per un projecte normatiu ja redactat, directament o a través de les organitzacions o associacions que els representen, així com obtindre quantes aportacions addicionals puguen realitzar altres persones o entitats. Aquest tràmit es troba publicat en la web del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública http://www.minhafp.gob.es/es-es/normativa%20i%20doctrina/NormasEnTramitacion/Paginas/normasentramitacion.aspx(Obri en nova finestra) . La recepció d'aportacions estarà  oberta fins al pròxim 27 de febrer.

  23 January 2018

  Nova versió del servici de diagnòstic en línia disponible a través de la Comunitat d'Accessibilitat

  Desplegar acordeon

  Des de l'any 2015 els servicis Observatori d'Accessibilitat Web(Obri en nova finestra) es troben disponibles utilitzant una metodologia basada en la UNIX 139803:2012 . Basant-nos en l'experiència acumulada d'estos anys, en l'evolució que han realitzat els portals i les tecnologies webs, i en els comentaris plantejats des de les diferents entitats usuàries s'ha plantejat una remodelació d'esta metodologia.

  La nova metodologia ha sigut discutida i presentada en el Grup de Treball d'Accessibilitat en les TIC de l'AGE i el grup de treball de "Observatori, Indicadors i Mesures" de la Comissió Sectorial d'Administració Electrònica (AGE, CCAA, EELL i CRUE) i després de la seua aprovació preliminar ha sigut implementat en l'Observatori. Comença ara la fase de verificació i prova a la quin es convida a tots els organismes de les Administracions Públiques a participar. Poden remetre'ns tots els comentaris a través del fòrum disponible en la pestanya "col·laboració" de la comunitat accessibilitat. L'aprovació formal es durà a terme en els Grups de treball dels òrgans col·legiats en matèria TIC.

  Per a poder realitzar estes proves, el servici de diagnòstic en línia, disponible en Comunitat Accessibilitat(Obri en nova finestra) , oferix ja la possibilitat de sol·licitar un nou tipus d'anàlisi respecte de la nova metodologia basada en la UNIX 139803:2012, que denominem versió BETA.

  Entre els canvis introduïts en la nova metodologia s'inclouen: l'ampliació de la grandària de mostra (passant de 17 a 33 pàgines), el refinament dels processos de selecció de pàgines, l'eliminació del concepte de nivell d'anàlisi, la revisió de verificacions i reagrupació d'algunes d'elles i l'increment de comprovacions que tenen en compte la implementació de WAI-ÀRIA.

  La nova versió de l'observatori també inclou ajustos i resolució de problemes presents en la metodologia actual encara vigent.

  15 December 2017

  Publicada guia sobre com fer i avaluar apps accessibles

  Desplegar acordeon

  Esta guia està enfocada per a ser d'utilitat a professionals de diversos perfils, ja siga desenvolupadors, professionals dedicats a l'avaluació, editors de contingut o, en general, a qualsevol persona dedicat a la consecució dels objectius d'accessibilitat d'una app mòbil.

  El 2 de desembre de 2016 es va publicar en el Butlletí oficial de la Unió Europea la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic(Obri en nova finestra) . Esta directiva establix els condicionants, respecte de la seua accessibilitat, que hauran de complir tots els llocs web i aplicacions mòbils del sector públic: estatal, regional, local, universitari, etc. incloent també ens com a centres sanitaris i educatius, biblioteques, tribunals, etc.

  D'esta manera, als requisits d'accessibilitat per als portals públics, que ja es venien aplicant a Espanya des del Reial decret 1494/2007, s'incorporen els requisits d'accessibilitat a les aplicacions mòbils del sector públic de manera que totes elles (antigues o noves) hauran de ser accessibles a partir del 23 de juny de 2021.

  El moment d'inici d'aplicació pareix llunyà, no obstant açò, tindrà efecte amb caràcter immediat no contemplant cap clàusula d'excepció o període de transició per a aquelles aplicacions desenvolupades abans d'eixa data. Per tant, per a no haver d'escometre posteriors recodificaciones de les aplicacions mòbils, es recomana començar a aplicar, com més prompte millor, els criteris d'accessibilitat.

  En este context, tenint en compte els requisits ja definits en l'EN 301 549, s'ha confeccionat el present document per a ajudar als desenvolupadors/avaluadors d'aplicacions mòbils (apps) en matèria d'accessibilitat. Esta guia és d'utilitat tant per al sector públic com para tot el sector empresarial que treballa per a les administracions públiques.

  Acompanyant a la guia s'han preparat exemples pràctics d'una aplicació mòbil accessible corregint possibles errors.

  Tots els materials es troben disponibles en la nova secció sobre  accessibilitat d'aplicacions mòbils (apps).

  La “Guia d'accessibilitat d'aplicacions mòbils (apps)” sorgix com a resultat de la col·laboració de la Universitat d'Alcalá (UAH), ILUNION, l'IMSERSO-CEAPAT i l'Observatori d'Accessibilitat del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública. A més, s'ha comptat amb el suport de la Xarxa ESVI-Al de Cooperació sobre Accessibilitat en l'Educació i Societat Virtual i de la Comunitat de Madrid.

  05 December 2017

  Sessió de presentació de la Guia d'accessibilitat d'aplicacions mòbils

  Desplegar acordeon

  Com us hem anat anticipant, entre les previsions de la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic (Obri en nova finestra) està l'accessibilitat de les aplicacions mòbils del sector públic.

  Es tracta per tant d'una temàtica nova, a la qual fins ara no estem acostumats, per açò, amb la col·laboració de la Universitat d'Alcalá d'Henares, i la participació d'ILUNION i CEAPAT hem preparat una nova guia de l'Observatori d'Accessibilitat "Guia d'accessibilitat d'aplicacions mòbils"

  La guia està enfocada per a ser d'utilitat a professionals de diversos perfils, ja siga desenvolupadors, professionals dedicats a l'avaluació , editors de contingut o, en general, a qualsevol persona dedicat a la consecució dels objectius d'accessibilitat d'una app mòbil.

  El moment d'inici d'aplicació pareix llunyà, no obstant açò, tindrà efecte amb caràcter immediat no contemplant cap clàusula d'excepció o període de transició per a aquelles aplicacions desenvolupades abans d'eixa data. Per tant, per a no haver d'escometre posteriors recodificaciones de les aplicacions mòbils, es recomana començar a aplicar, com més prompte millor, els criteris d'accessibilitat.

  En este context, tenint en compte els requisits ja definits en l'EN 301 549, s'ha confeccionat el present document per a ajudar als desenvolupadors/avaluadors d'aplicacions mòbils (apps) en matèria d'accessibilitat, especialment considerant que a partir de l'aplicació de la directiva esmentada, les empreses que treballen en/para el sector públic tindran l'obligació de crear aplicacions mòbils accessibles.

  Amb l'objectiu de presentar esta guia i mostrar una sèrie d'exemples que faciliten el seu ús us convoquem a una reunió el pròxim 14 de desembre a les 12:00 d'el matí en la sala 928 de María de Molina, 50. Per a tots aquells que els resulte complicat assistir presencialment, especialment en el cas dels participants per part de CCAA i EELL, habilitarem una sessió a través de Reunete perquè puguen connectar-se en remot.

  Orde del dia de previst:

  • Presentación i benvinguda
  • Ejemplos desenvolupe accessibilitat en apps mòbils
  • Avaluació accessibilitat sobre una app
  • Ruegos i preguntes

  Esperem comptar amb molts de vosaltres.

  Atés que la temàtica és molt tècnica, no hi ha inconvenient en què designeu persones amb perfil més tècnic per a l'assistència. Es va a veure un exemple d'aplicació mòbil accessible desenvolupada en Android. Igualment, en el cas d'assistència virtual no hi ha inconvenient en què sigueu vàries les persones d'una organització les que us connecteu, encara que per simplicitat en la gestió, us preguem que ho feu des d'un únic equip (si és possible).

  Per favor, us preguem ens aneu confirmant vostra possible assistència al compte observ.accesibilidad@correo.gob.es.

  29 November 2017

  Alliberat el Rastrejador de l'Observatori d'Accessibilitat Web amb llicència EUPL v2

  Desplegar acordeon

  La Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic establix els condicionants, respecte de la seua accessibilitat, que hauran de complir tots els llocs web i aplicacions mòbils del sector públic: estatal, regional, local, universitari, etc.  A més establix que els estats membres hauran de realitzar revisions periòdiques de l'accessibilitat i reportar sobre este tema davant les institucions europees.

  L'estat espanyol porta utilitzant, des de l'any 2010, la ferramenta del Rastrejador de l'Observatori d'Accessibilitat Web, per als objectius de monitoratge, reporte i seguiment en l'estat espanyol. És per açò, que en el nou context europeu, en el qual tots els estats membres hauran de treballar per a vigilar l'accessibilitat dels seus llocs web públics, el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha decidit alliberar la seua ferramenta d'ús intern com a programari lliure. D'esta manera, podria ser aprofitada per altres estats o institucions per a realitzar revisions periòdiques d'accessibilitat.

  El Sector Públic espanyol té ja a la seua disposició des de fa anys l'ús gratuït del Servici de Diagnòstic en línia de la Comunitat Accessibilitat sent necessari únicament registrar-se en ella.

  El Rastrejador OAW és la ferramenta que permet dur a terme les diferents iteracions de l'Observatori Observatori d'Accessibilitat Web (OAW) i la utilització del servici de diagnòstic en línia disponible a través de la Comunitat d'Accessibilitat . El Rastrejador OAW permet verificar l'accessibilitat d'un lloc web i generar informes automàtics a partir de les quasi 100 comprovacions implementades en la plataforma, a més d'aportar recomanacions sobre com solucionar els problemes detectats.

  La revisió d'accessibilitat dels estudis de l'OAW es realitza mitjançant una metodologia automàtica basada en l'estàndard UNIX 139803:2012 (WCAG 2.0) , desenvolupada expressament per a l'Observatori d'Accessibilitat Web. Esta metodologia té en compte únicament 20 verificacions d'accessibilitat. I cada verificació està composta al seu torn per diverses comprovacions que es realitzen automàticament. També ha sigut possible incloure algunes comprovacions de revisió habitualment manual mitjançant mètriques especialitzades.

  El rastrejador OAW permet la configuració de tots els paràmetres necessaris per a realitzar una iteració de l'observatori (portals, pàgines per portal, metodologia, periodicitat, etc.) i per descomptat dur a terme i controlar tot el procés d'execució i de verificació. Així mateix, permet generar els informes de conclusions i resultats necessaris tant per a obtindre la panoràmica general de situació de l'accessibilitat en un àmbit concret com obtindre els informes detallats per a cadascun dels portals que faciliten la resolució dels problemes existents.

  A més el rastrejador OAW és usat pel servici de diagnòstic en línia disponible en la Comunitat Accessibilitat per a obtindre una estimació, baix demanda, de quins serien els resultats aconseguits en una iteració oficial. Facilitant la futura correcció i acare dels possibles errors existents en el portal.

  El rastrejador de l'OAW analitza dos vegades a l'any més de 700 portals el que suposa l'anàlisi oficial d'aproximadament 25.000 pàgines. Així mateix, a través del servici de diagnòstic en línia se sol·licita l'anàlisi de més de 60.000 pàgines anualment.

  Des del punt de vista tecnològic, es tracta d'un producte construït a partir de ferramentes de programari lliure en el qual a més per a la seua provisió també s'han utilitzat productes lliures com a apatxe, tomcat, mysql, etc. Esta ferramenta va ser desenvolupada inicialment per l'antic INTECO. Després de la seua transformació en l'actual INCIBE , tot el codi font i materials van ser cedits al MINHAFP que ha donat continuïtat al producte i que ara, una vegada alliberat, oferix a tots els possibles interessats.

  Més informació sobre la solució Rastrejador OAW .

  18 October 2017

  Nova versió del Rastrejador de l'Observatori d'Accessibilitat Web

  Desplegar acordeon

  S'ha desplegat una nova versió del Rastrejador de l'Observatori d'Accessibilitat Web amb l'actualització de totes les dependències orgàniques derivades de la reestructuració de l'AGE amb el canvi de legislatura i també diferents ajustos i resolució d'incidències en verificacions reportades en els últims mesos. Esta versió serà la utilitzada en les pròximes iteracions oficials de l'Observatori d'Accessibilitat Web:

  • AGE - Setmana del 23-10
  • CCAA - Setmana del 30-10
  • EELL - Setmana del 6-11

  Pot utilitzar-se el Servici de Diagnòstic en línia per a estimar i arribat el cas corregir, els possibles futurs resultats.

  11 September 2017

  Obert termini de contribucions per a la revisió de la metodologia de l'observatori.

  Desplegar acordeon

  Amb l'experiència que hem anat acumulant durant estos 2 últims anys de funcionament del servici basat en la UNIX 139803:2012 anem a posar en marxa una revisió de la metodologia.

  En aquesta revisió estem pensant incloure qüestions com:   

  • Ampliar el nombre de pàgines analitzades (per a obtindre una  millor visió estadística en els resultats)
  • Modificacions sobre verificacions i comprovacions. Incloent noves, eliminant potser algunes que veiem que estan aportant poc valor, o modificant/refinant algunes de les existents.
  • Eliminar la distribució en 2 nivells d'anàlisis (nivell d'anàlisi I i nivell d'anàlisi II). El marge per a errors en els portals que contempla la metodologia es distribuiria en global (entre les 20) i no per cada nivell d'anàlisi. Pasar a contemplar un únic conjunt de verificacions ens beneficiaria a tots i seria realment més proporcionat i just.

  La versió actual de la metodologia es troba disponible en: http://administracionelectronica.gob.es/pae/accesibilidad/metodologiaune2012

  Esperem les vostres contribucions fins al pròxim 30 de setembre. Podeu fer-nos-les arribar a través del fòrum de col·laboració de la pròpia Comunitat Accessibilitat disponible per als membres de la comunitat en la pestanya "Col·laboració".

  Si encara no sou membres de la comunitat podeu sol·licitar accés i contribuir.

  27 June 2017

  Disponibilitat de materials formatius sobre l'EN 301 549 Requisits d'accessibilitat de productes i servicis TIC

  Desplegar acordeon

  El 2014 es va publicar la Directiva 2014/24/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de febrer de 2014, sobre contractació pública que entre els seus requisits arreplega que les compres que realitzen les Administracions Públiques hauran de ser accessibles, incloent per tant totes les relacionades amb l'àmbit TIC.

  El passat 2 de Desembre de 2016 es va publicar la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic. En els pròxims 21 mesos s'haurà de traslladar a la legislació espanyola i vindrà a substituir i millorar les condicions ja exigides als portals de les administracions públiques en el Reial decret 1494/2007 , és a dir, que tots els portals complisquen els requisits de prioritat 1 i 2 de la norma UNIX 139803:2012 (equivalent a nivell AA en WCAG 2.0) i a complementar una altra legislació existent com la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de servicis de la societat de la informació i de comerç electrònic.

  L'estàndard EN 301-549 va sorgir del Mandat 376 de la Comissió Europea a les institucions europees d'estandardització dins dels treballs lligats a la directiva de contractació pública. A més ha sigut directament referenciat en la directiva d'accessibilidad dels llocs web públics. Esta norma, l'EN EN 301 549(Obri en nova finestra) , establix els requisits funcionals que garantiran que els productes i servicis TIC siguen accessibles per a totes les persones; per exemple, des d'un telèfon mòbil, fins a ordinadors, passant per pàgines web; així, els requisits per a la web es basen en les directrius d'accessibilitat de continguts web WCAG 2.0, desenvolupades per W3C, estant en línia amb els indicats en la norma espanyola UNIX 139803: 2012. A més, la norma europea, descriu els procediments d'assaig i la metodologia d'avaluació de cadascun d'ells. La norma ha sigut adoptada al catàleg espanyol com a UNE-EN 301 549(Obri en nova finestra) per part d'AENOR, l'entitat legalment responsable del desenvolupament de les normes tècniques a Espanya.

  Per a difondre l'aplicació d'esta norma diverses institucions públiques i privades han generat materials formatius o estudis que poden ser d'utilitat per a les Administracions Públiques i per a qualsevol altre actor relacionat amb la matèria.

  01 June 2017

  Nova versió del servici de diagnòstic en línia disponible a través de la Comunitat d'Accessibilitat

  Desplegar acordeon

  S'ha desplegat la nova versió del servici de diagnòstic en línia, disponible a través de la pestanya Servici de la Comunitat d'Accessibilitat . Per a poder accedir a la Comunitat és necessari tindre un usuari registrat en PAe i haver enviat la sol·licitud d'accés a esta.
  Sobre esta última versió s'han incorporat noves funcionalitats:

  • Anàlisi sobre un conjunt tancat d'URL: Anàlisi online d'un conjunt predefinit de pàgines d'un lloc web públic en Internet. Com a màxim es podran analitzar 17 pàgines.
  • Històric: A partir d'ara el servici de diagnòstic en línia podrà guardar el resultat de l'anàlisi associant-ho a la url i incorporar en l'informe el seu evolutiu respecte a execucions anteriors per a poder comparar-les. S'emmagatzemaran fins a un màxim de 3 execucions. Per a poder agregar un resultat a l'històric serà necessari analitzar 17 pàgines del portal perquè els resultats puguen ser comparables entre avaluacions.
  • Codi font: S'ha modificat la forma d'enviar el codi, en esta nova versió es permetrà adjuntar el codi font en forma de fitxer. Esta opció és útil en aquells casos en què l'analitzador no puga accedir al contingut per estar allotjat en un espai protegit.
  03 April 2017

  Cursos formació en accessibilitat

  Desplegar acordeon

  Com a suport a l'aplicació de la Directiva Europea 2016/2102 sobre accessibilitat dels llocs web i de les aplicacions mòbils, la Universitat d'Alcalá d'Henares impartirà dos cursos d'estiu sobre esta matèria. Estos dos cursos són gratuïts perquè estan patrocinats per la Xarxa Internacional ESVI-Al sobre accessibilitat ( www.esvial.org ). I col·laboren professors de la Universitat Carlos III de Madrid, de la Universitat d'Alacant i de la Universitat d'Oviedo.

  Són cursos avançats i destinats a programadors web o programadors d'Apps:

  24 March 2017

  Curs d'accessibilitat TIC en compres públiques

  Desplegar acordeon

  La Fundació ONZE i UNED proporcionen a través del canal de formació de disseny universal(Obri en nova finestra) el curs de “Accessibilitat TIC en compres públiques”.

  Este curs comença el 17 d'abril i a través d'ell es podrà comprendre i aplicar la norma europea EN 301 549 "Requisits d'accessibilitat adequats per a la contractació pública de productes i servicis TIC a Europa".

  Europa comença a comptar amb legislació i normativa que exigix l'accessibilitat TIC (Tecnologies de la Informació i les Comunicacions) en els processos de compres públiques.

  La norma europea EN 301 549 "Requisits d'accessibilitat adequats per a la contractació pública de productes i servicis TIC a Europa", que ja sigut adoptada per UNIX a Espanya, establix els requisits funcionals que garantiran que els productes i servicis TIC siguen accessibles per a totes les persones; des de telèfons mòbils fins a ordinadors, passant per pàgines web. Els requisits d'esta norma estan orientats tant per als processos de compres públiques com per a la resta d'usos.

  Més informació sobre els objectius del curs, públic objectiu, temari i inscripcions.(Obri en nova finestra)

  16 March 2017

  Llançament del primer esborrany per a la nova versió de les Directrius WCAG 2.1

  Desplegar acordeon

  El passat 28 de febrer, el W3C va publicar un primer esborrany dels criteris aplicats en la versió 2.1 de les directrius d'accessibilitat web, les WCAG.

  La versió actualment en vigor de les WCAG, la 2.0, data de 2008, i és la versió a la qual es referencia tant des de l'estàndard espanyol UNIX 139803:2012 com des de l'estàndard europeu EN 301-549. Els llocs web de les Administracions Públiques espanyoles han de complir els requisits de prioritat 1 i 2 de les WCAG 2.0.

  El context tecnològic ha evolucionat des de 2008 i les directrius han d'actualitzar. La nova versió, Directrices de Accesibilidad al Contingut Web (WCAG) 2.1(Obri en nova finestra) , publicada el passat 28 de febrer, cobrix una àmplia gamma de recomanacions per a fer que el contingut web siga més accessible. Seguir estes pautes farà que el contingut el siga per a un rang més ampli de persones amb discapacitats, incloent ceguera i baixa visió, sordera i pèrdua d'audició, dificultats d'aprenentatge, limitacions cognitives, moviment limitat, discapacitat del parla, fotosensibilidad i combinacions d'estes.

  Al seu torn, esta actualització emfatitza en el fet que l'accessibilitat del contingut web ha de ser efectiva en tot tipus de dispositius: ja siga en ordinadors d'escriptori, portàtils, tablets o smartphones. Seguint estes pautes, a més, s'aconseguix que el contingut web siga més clar i útil per als usuaris en general sense cap tipus de discapacitat.

  Tres grups de treball del W3C(Obri en nova finestra) han proposat un total de 25 nous criteris que poden incloure's en les WCAG 2.1, la publicació de les quals està prevista per a juny de 2018. Estos criteris inclouen requisits per a la interfície mòbil  i pantalla tàctil, requisits per a ajudar a les persones amb discapacitat visual que no siguen totalment cecs i persones amb dificultats cognitives.

  Des del W3C s'ha fet una crida pública perquè qualsevol interessat envie els seus comentaris fins al pròxim 31 de març. I després es prosseguirà amb tot el procés formal de revisió i aprovació d'estes.

  Esta nova versió serà de gran utilitat per a l'aplicació de la directiva europea d'accessibilitat de llocs web i aplicacions mòbils del sector públic en ampliar el tractament de les qüestions mòbils.

  Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  05 December 2016

  Directiva UE sobre accessibilitat en webs i apps d'Organismes Públics

  Desplegar acordeon

  S'ha publicat avui a el Butlletí oficial de la Unió Europea la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic .

  En els pròxims 21 mesos s'haurà de traslladar a la legislació espanyola i vindrà a substituir i millorar les condicions ja exigides als portals de les administracions públiques en el Reial decret 1494/2007, és a dir, que tots els portals complisquen els requisits de prioritat 1 i 2 de la norma UNIX 139803:2012 (equivalent a nivell AA en WCAG 2.0).

  Més informació ACÍ .

   Seguro que esta directiva serà una palanca de canvi addicional en el context de l'accessibilitat que ens beneficiarà a tots.

  19 August 2016

  Nova versió de l'informe servici diagnòstic

  Desplegar acordeon

  S'ha dut a terme una remodelació dels informes que emet l'Observatori d'Accessibilitat Web, tant dels oficials en les iteracions, com dels quals remet el servici de diagnòstic en línia.

  La informació reflectida no varia substancialment però sí la forma en la qual es presenta dins del document. Destaquen, entre altres canvis, la inclusió de noves taules que permetran reduir la grandària de l'informe mantenint la mateixa informació però presentada de forma agregada, l'extracció de la metodologia com a annex de l'informe, etc.

  Tots estos canvis han sigut possibles gràcies a l'activa participació dels membres de la Comunitat d'Accessibilitat , als quals ens agradaria agrair des d'ací i animar a seguir compartint els seus coneixements i aportacions, imprescindibles per a millorar el servici i que tots els membres de la comunitat s'acaben beneficiant d'ell.

  cal recordar que estos dies s'està realitzant la iteració oficial programada per a finals d'agost i els resultats del qual començaran a distribuir-se a partir de setembre. Els informes obtinguts ja incorporaran estes noves millores.

  20 May 2016

  Modificación en l'estructuració dels informes de l'Observatori

  Desplegar acordeon

  Al llarg d'enguany, en l'Observatori d'Accessibilitat Web, anem a treballar per a implementar canvis en l'Observatori d'Accessibilitat Web, alguns dels quins ens els heu anat sol·licitant a través de diferents llits de comunicació.

  En primer lloc, i abans de realitzar la primera iteració oficial d'enguany, volem dur a terme una remodelació dels informes que emet l'Observatori d'Accessibilitat Web, tant dels oficials en les iteracions, com dels quals remet el servici de diagnòstic en línia. La informació reflectida no va a variar substancialment però sí podem alterar la forma en la qual es presenta dins del document com per exemple, canviar orde dels apartats, canviar les gràfiques o els resums, etc.

  Per açò, us animem al fet que, sobre la base de la vostra experiència, ens comenteu aspectes que es puguen millorar perquè la informació siga més fàcilment compresa. Per a açò hem creat diversos assumptes en el fòrum de la pestanya "Col·laboració" perquè ens pugueu deixar en ells tots els vostres comentaris.

  La implementació d'estos canvis condicionarà la data de realització de la primera iteració que probablement es durà a terme en el mes de Julio.

  En el cas concret dels informes del servici de diagnòstic en línia volem treballar també a millorar la informació que es dona sobre els errors detectats, especialment per a localitzar-los més precisament en el codi font o portal i incloure majors suggeriment de millora o correcció.

  També estarem encantats que ens feu arribar a través del fòrum de la pestanya de "Col·laboració" la vostra experiència com a usuaris finals reportant aquells casos concrets en els quals considereu que podem millorar.

  06 May 2016

  Acord a nivell europeu per a l'aprovació de la directiva d'accessibilitat dels llocs web i aplicacions mòbils del sector públic

  Desplegar acordeon

  El Consell Europeu i el Parlament Europeu han aconseguit aconseguir un acord després d'una llarga negociació. La Comissió Europea també es mostra satisfeta per l'acord.  Este acord, subjecte encara a l'aprovació formal en tots els àmbits, permetrà establir a nivell europeu uns requisits d'accessibilitat mínims per als portals i les aplicacions mòbils del sector públic.

  La Directiva cobrirà tots els llocs web i aplicacions mòbils del sector públic, des dels de les administracions, tribunals i servicis de policia als dels hospitals, universitats i biblioteques públiques, i farà que siguen accessibles a tots els ciutadans, en particular als cecs, els sords o les persones amb dificultats auditives, visuals o funcionals.

  El text acordat de la Directiva:

  • Cobrix tots els llocs web, els seus continguts i les aplicacions mòbils dels organismes del sector públic, amb un escàs nombre d'excepcions (com els organismes de radiodifusió i el streaming en viu).
  • També cobrix les extranets i intranets que es puliquen  o es renoven substancialment després de l'entrada en vigor de la directiva.
  • S'exclouen alguns tipus de continguts antics (documents ofimàtics, multimèdia,arxius) sempre que no es necessiten actualment en procediments administratius. A més contempla un mecanisme de sol·licitud baix demanda en cas de continguts no accessibles.
  • Establece un mecanismo de feedback para notificar problemas existentes pudiendo escalarlo en caso de no ser atendido.
  • Requerix un seguiment i una presentació d'informes per part dels Estats membres sobre l'accessibilitat d'estos llocs web i aplicacions mòbils. Els informes han de presentar-se a la Comissió i ser objecte de publicació.
  • Exigix als estats membres la designació dels organismes encarregats de defendre el compliment d'esta directiva i realitzar les tasques de monitoratge i reporte.
  • Referencia les normes tècniques d'aplicació en línia amb UNE-EN 301 549. En entorn web açò es traduïx en WCAG 2.0 (o el seu equivalent en àmbit espanyol UNIX 139803:2012). Estes normes serà necessari complementar-les amb unes CTS (common technical specifications) per a cobrir al complet el camp de les aplicacions mòbils.

  Més informació en:  http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_actualidad/pae_noticias/anio2016/mayo/noticia-2016-05-06-acuerdo-comision-europea-accesibilidad-web.html

  30 March 2016

  Nou entorn per a la Comunitat Accessibilitat

  Desplegar acordeon

  Totes les Administracions Públiques tenen obligació de donar compliment als requisits d'accessibilitat imposats pel Reial decret 1494/2007 de 12 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament sobre les condicions bàsiques per a l'accés de les persones amb discapacitat a les tecnologies, productes i servicis relacionats amb la societat de la informació i mitjans de comunicació social. Açò es traduïx que tots els portals de les administracions públiques han de complir els Criteris de Conformitat de nivell A i AA de la norma UNIX 139803:2012 (equivalent a WCAG 2.0).

  Per a ajudar a les administracions en esta tasca, es vé oferint des de 2010 la comunitat accessibilitat, en la qual els seus membres, els gestors de portals de les administracions públiques, poden compartir les seues experiències i coneixements en accessibilitat web així com accedir al servici de diagnòstic en línia.

  La comunitat accessibilitat forma part de les actuacions dutes a terme per l'Observatori Observatori d'Accessibilitat Web . Amb l'objectiu de concentrar en el Portal d'Administració Electrònica tots els materials disponibles d'esta temàtica: Observatori d'accessibilitat, normativa, materials d'ajuda, i la pròpia comunitat accessibilitat, s'ha procedit a realitzar la migració de la comunitat a un nou entorn renovat disponible en:

  http://administracionelectronica.gob.es/comunidades/accesibilidad

  Per a facilitar el procés de transició, coexistiran durant un temps limitat tots dos entorns, permetent l'accés des de tots dos al servici de diagnòstic en línia. No obstant açò, només s'admetran nous membres en el nou entorn i només s'atendran les qüestions plantejades en el nou fòrum de "col·laboració".

  14 May 2015

  Disponibles les anàlisis d'UNIX 139803:2012

  Desplegar acordeon

  El servici de diagnòstic en línia oferix ja la possibilitat de realitzar anàlisi respecte de la nova metodologia basada en la UNIX 139803:2012 i que ha sigut provisionalment aprovada per al seu ús per les Administracions Públiques.

  Més informació en:

  http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_actualidad/pae_noticias/anio2015/mayo/noticia-2015-05-14-analisis-une-observatorio-accesibilidad.html(Obri en nova finestra)

  19 February 2015

  Posada en funcionament del Servici de Diagnòstic en línia

  Desplegar acordeon

  Dins de la iniciativa de l'Observatori d'Accessibilitat Web (1) s'ha posat en funcionament el servici de diagnòstic en línia.

  El servici de diagnòstic en línia permet, a qualsevol departament de les Administracions Públiques, realitzar anàlisis automàtiques d'accessibilitat conformes a les metodologies dels estudis de l'observatori. Actualment es troba ja disponible els basats en la norma UNIX 139803:2004.

  La Comunitat Accessibilitat (2) és un punt d'encontre per als gestors de portals web de les administracions públiques de qualsevol àmbit administratiu (AGE, CCAA, EELL, universitats, altres ens estatals, etc.). En ell es pot compartir informació i experiències i resoldre dubtes. Ara, entre els servicis disponibles, s'incorpora el servici de diagnòstic en línia. Qualsevol gestor de les administracions públiques pot sol·licitar formar part d'esta comunitat i fer ús dels servicis oferits.

  El servici de diagnòstic permet, a partir d'una URL indicada, la selecció aleatòria d'un nombre de pàgines indicat. El servici analitzarà estes pàgines conforme al tipus d'estudi seleccionat i remetrà en diferit un informe en format PDF al correu electrònic indicat. A més de mostrar el detall dels errors oposats, el servici realitza una estimació del nivell d'accessibilitat de cada pàgina assignant-li a més una puntuació de 0 a 10. Agregant tots els resultats s'oferix també una estimació de la situació global del portal.

  Es podran sol·licitar anàlisi de portals disponibles en internet i de portals l'accés dels quals estiga restringit a la xarxa SARA. En el cas de portals interns de les organitzacions o de portals que exigixen una autenticació prèvia, es podrà utilitzar la funcionalitat d'anàlisi de codi font. A més es pot acotar la selecció aleatòria de pàgines a un directori del portal el que permet realitzar un millor agranament en la revisió de l'accessibilitat del portal.

  Pròximament, el servici de diagnòstic en línia serà actualitzat per a oferir la possibilitat de sol·licitar anàlisis conformes a la metodologia de l'estudi de l'observatori basada en la norma UNIX 139803:2012.

  (1) http://administracionelectronica.gob.es/pae/accesibilidad(Obri en nova finestra)
  (2) http://forja-ctt.administracionelectronica.gob.es/web/caccesibilidad

  10 April 2014

  Nova Guia d'Accessibilitat en Seus Electròniques

  Desplegar acordeon

  L'Observatori d'Accessibilitat Web (1) continua preparant materials d'ajuda que servisquen de suport per a l'aplicació del nou estàndard UNIX 139803:2012 (2) equivalent a les WCAG 2.0.

  Als materials ja existents en l'apartat Transició a UNIX 139803:2012 s'incorpora ara una nova guia d'Accessibilitat en Seus Electròniques." Esta guia d'ajuda està dirigida als gestors i tècnics responsables del desenvolupament de Seus electròniques de les Administracions Públiques.

  L'objectiu d'esta guia és oferir una visió dels aspectes específics d'accessibilitat en les Seus Electròniques. Per açò, es tracten amb major detalle la identitat i firma electrònica i els formularis electrònics. També es resumixen algunes qüestions genèriques d'accessibilitat que apliquen a les Seus Electròniques igual que a qualsevol altre portal. S'adjunta amb la guia un exemple de formulari accessible en format XHTML+CSS para el seu possible ús com a model de referència.

  Esta nova guia s'ha publicat en el tradicional format PDF i en format ePUB per a facilitar la seua consulta i lectura. La seua descàrrega es troba disponible des de l'apartat " Guies Pràctiques d'accessibilitat " (3)

  Els gestors de portals de les administracions públiques poden usar els fòrums de la Comunitat Accessibilitat (4) per a resoldre dubtes referent a esta guia.

  (1) http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_estrategias/pae_accesibilidad/pae_observatorio_de_accesibilidad.html(Obri en nova finestra)
  (2) http://administracionelectronica.gob.es/pae/accesibilidad/une139803=2012.pdf(Obri en nova finestra)
  (3) http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_estrategias/pae_accesibilidad/pae_documentacion/pae_einclusion_guias_practicas.html(Obri en nova finestra)

  (4) http://forja-ctt.administracionelectronica.gob.es/web/caccesibilidad

  05 March 2014

  La futura Directiva d'Accessibilitat

  Desplegar acordeon

  El Parlament Europeu ha donat el seu primer vistiplau a la futura Directiva d'Accessibilitat 

  Segons el text aprovat la futura directiva d'accessibilitat afectarà a tots els llocs web gestionats o finançats per entitats públiques i també als llocs web operats pel sector privat però que exercisquen servicis públics.

  http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_actualidad/pae_noticias/anio2014/marzo/noticia-2014-03-05-directiva-ue-accesibilidad.html(Obri en nova finestra)

  06 February 2014

  Primera norma europea d'Accessibilitat en Tics

  Desplegar acordeon

  La norma EN 301 549 ‘Requisits d'accessibilitat adequats per a la contractació pública de productes i servicis TIC a Europa’, establix els requisits funcionals que garantiran que els productes i servicis TIC siguen accessibles per a totes les persones; per exemple, des d'un telèfon mòbil, fins a ordinadors, passant per pàgines web; així, els requisits per a la web es basen en les directrius d'accessibilitat de continguts web WCAG 2.0, desenvolupades per W3C, estant en línia amb els indicats en la norma espanyola UNIX 139803, ‘Requisits d'accessibilitat per a continguts en la Web’. A més, la norma europea descriu els procediments d'assaig i la metodologia d'avaluació de cadascun d'ells.

  Més informació en:
  http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_actualidad/pae_noticias/anio2014/febrero/noticia_2014-02-06_normas_ue_accesibilidad.html(Obri en nova finestra)

  21 January 2014

  Nova Guia de validació d'accessibilitat amb UNIX139803:2012

  Desplegar acordeon

  L'Observatori d'Accessibilitat Web (1) continua preparant materials d'ajuda que servisquen de suport per a l'aplicació del nou estàndard UNIX 139803:2012 (2) (equivalent a les WCAG 2.0).

  En esta ocasió es publica una guia totalment nova que se'ns ha vingut demandant per diferents llits: "Guia de validació d'accessibilitat web". Esta guia d'ajuda inclou les explicacions necessàries per a realitzar les validacions d'accessibilitat durant els diferents cicles de vida d'un portal o lloc web. Està dirigida a desenvolupadors, editors de contingut i avaluadors responsables de vetlar pel compliment dels requisits d'accessibilitat en un lloc web.

  Per a seguir esta guia s'assumix un coneixement previ de les pautes i criteris de conformitat de les WCAG 2.0, sobre el disseny web accessible, productes de suport i com usen la web les persones amb discapacitat. No obstant açò, en la guia es revisen alguns conceptes fonamentals de les WCAG 2.0 i requisits generals de conformitat que ha de complir una pàgina web el coneixement de la qual, més enllà dels requisits tècnics específics que no s'inclouen en esta guia, és d'especial importància per a poder dur a terme validacions d'accessibilitat de forma correcta.

  Esta nova guia s'ha publicat en el tradicional format PDF i en format ePUB per a facilitar la seua consulta i lectura. La seua descàrrega es troba disponible des de l'apartat " Guies Pràctiques d'accessibilitat " (3)

  (1) http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_estrategias/pae_accesibilidad/pae_observatorio_de_accesibilidad.html(Obri en nova finestra)
  (2) http://administracionelectronica.gob.es/pae/accesibilidad/une139803=2012.pdf(Obri en nova finestra)
  (3) http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_estrategias/pae_accesibilidad/pae_documentacion/pae_einclusion_guias_practicas.html(Obri en nova finestra)
  (4) http://forja-ctt.administracionelectronica.gob.es/web/caccesibilidad

  11 December 2013

  Nova versió Guia d'Accessibilitat en Contenidos Multimedia

  Desplegar acordeon

  L'Observatori d'Accessibilitat Web (1) continua preparant materials d'ajuda que servisquen de suport per a l'aplicació del nou estàndard UNIX 139803:2012 (2) (equivalent a les WCAG 2.0).

  En esta ocasió es publica una nova versió de la Guia d'Accessibilitat en Continguts Multimèdia adaptada a la norma UNIX 139803:2012 (2) Esta guia, dirigida a dissenyadors i desenvolupadors web, arreplega les qüestions que s'han de tindre en compte per a garantir l'accessibilitat en este tipus de continguts.

  L'objectiu d'esta guia és oferir una visió general de l'accessibilitat en els continguts multimèdia i explicar els principals mètodes existents per a la inclusió d'elements de vídeo i àudio en un lloc web, així com les característiques específiques d'accessibilitat que han de reunir tals elements i els criteris generals d'accessibilitat que ha de satisfer qualsevol contingut multimèdia. També s'oferix un apartat d'exemples pràctics en el qual s'aborden les principals metodologies seguides en els llocs de les administracions públiques per a la inclusió de continguts multimèdia, amb la finalitat de que els desenvolupadors coneguen en cada cas les mesures d'accessibilitat que s'han d'adoptar.

  Esta nova guia s'ha publicat en el tradicional format PDF i en format ePUB per a facilitar la seua consulta i lectura. La seua descàrrega es troba disponible des de l'apartat " Guies Pràctiques d'accessibilitat " (3)

  Els gestors de portals de les administracions públiques poden usar els fòrums de la Comunitat Accessibilitat (4) per a resoldre dubtes referent a esta guia.

  (1) http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_estrategias/pae_accesibilidad/pae_observatorio_de_accesibilidad.html(Obri en nova finestra)
  (2) http://administracionelectronica.gob.es/pae/accesibilidad/une139803=2012.pdf(Obri en nova finestra)
  (3) http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_estrategias/pae_accesibilidad/pae_documentacion/pae_einclusion_guias_practicas.html(Obri en nova finestra)
  (4)  http://forja-ctt.administracionelectronica.gob.es/web/caccesibilidad

  20 November 2013

  Publicació de la Guia de Transició cap a UNIX 139803:2012

  Desplegar acordeon

  L'Observatori d'Accessibilitat Web (1) continua preparant materials d'ajuda que servisquen de suport per a l'aplicació del nou estàndard UNIX 139803:2012 (2) equivalent a les WCAG 2.0.

  Als materials ja existents en l'apartat Transició a UNIX 139803:2012 (3) s'incorpora ara una nova guia, "Guia de Transició UNIX 139803:2004 a 139803:2012" que és una guia d'ajuda als dissenyadors i desenvolupadors web per a realitzar la transició dels llocs web que ja complixen la norma anterior UNIX 139803:2004. En ella s'expliquen què nous requisits cal complir, quins han variat en la seua orientació i fins i tot quins ja no és necessari complir. Esta nova guia s'ha publicat en el tradicional format PDF i com a novetat en format EPUB per a facilitar la seua consulta i lectura.

  A més, els gestors de portals de les administracions públiques poden sol·licitar formar part d'esta comunitat, la Comunitat Accessibilitat en la qual es compartixen coneixements d'esta temàtica. Us animem a usar els fòrums disponibles per a plantejar dubtes respecte de l'aplicació de la norma UNIX 139803:2012.

  (1) http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_estrategias/pae_accesibilidad/pae_observatorio_de_accesibilidad.html(Obri en nova finestra)
  (2) http://administracionelectronica.gob.es/pae/accesibilidad/une139803=2012.pdf(Obri en nova finestra)
  (3) http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_estrategias/pae_accesibilidad/pae_documentacion/pae_transicion_hacia_la_norma_une_139803_2012.html(Obri en nova finestra)
  (4)  http://forja-ctt.administracionelectronica.gob.es/web/caccesibilidad

  10 October 2013

  Ajuda per a la transició cap a la UNIX 139803:2012

  Desplegar acordeon

  Després de la publicació de la resolució del 2 de setembre de 2012 pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Energia en la qual s'especifica que la norma 139803:2012 substituïx a la norma 139803:2004, les Administracions Públiques estan treballant en el procés d'actualització al nou estàndard.

  L'Observatori d'Accessibilitat Web està preparant nous materials d'ajuda que servisquen de suport per a l'aplicació del nou estàndard, alguns d'ells ja es troben disponibles.

  Pot consultar el detall en:

  http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_estrategias/pae_accesibilidad/pae_documentacion/pae_transicion_hacia_la_norma_une_139803_2012.html

  25 February 2013

  Distribució gratuïta des de PAe de la Norma UNIX 139803:2012

  Desplegar acordeon

  A través del Portal d'Administració Electrònica pot obtindre's gratuïtament esta norma d'immensa utilitat per als llocs web de les Administracions Públiques.

  La Norma UNIX 139803:2012: Requisits d'Accessibilitat per a continguts en la web , és una norma espanyola de recent aprovació (juliol de 2012) que establix els requisits d'accessibilitat per als continguts web. Quant als seus requisits, referència completament a les Pautes d'Accessibilitat per al contingut web WCAG2.0 de la Iniciativa per a l'Accessibilitat Web (WAI) del Consorci de la Web (W3C) per tant hi ha una equivalència directa entre elles.

  A més, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Energia va aprovar el passat 2 de setembre una resolució en la qual s'especifica que la norma 139803:2012 substituïx a la norma 139803:2004

  La Secretaria d'Estat d'Administracions Públiques, com a part de la seua iniciativa de l'Observatori d'Accessibilitat Web, ha subscrit un acord amb AENOR per a la distribució gratuïta d'esta norma a través del Portal d'Administració Electrònica.

  El coneixement públic i gratuït d'esta norma pretén incidir positivament en la implantació d'estos nous requisits d'accessibilitat, especialment en els portals web de les Administracions Públiques.

  La descàrrega gratuïta de la Norma UNIX 139803:2012 pot realitzar-se des de:
  http://administracionelectronica.gob.es/pae/accesibilidad/normativa(Obri en nova finestra)

  14 November 2011

  Espanya líder europeu en accessibilitat webs governamentals

  Desplegar acordeon

  La Comissió Europea situa a Espanya com a líder en l'àmbit de l'accessibilitat dels portals web de l'Administració Pública Europea segons les dades publicades en l'estudi "Monitoring i-accesibility"

  A més, l'estudi també situa a Espanya molt per davant d'altres països de referència fora d'Europa que també han sigut analitzats en l'estudi.

  Més informació disponible en la Nota preparada per l'Observatori d'Administració Electrònica:

  http://administracionelectronica.gob.es/recursos/pae_020002028.pdf

  Enhorabona a tots els responsables de portals web que estan fent possible este canvi

  08 November 2011

  Millores del servici on-line de diagnòstic accessibilitat

  Desplegar acordeon

  Posem a la vostra disposició una nova versió del servici on-line de diagnòstic de l'accessibilitat que inclou 2 importants millores sol·licitades pels nostres usuaris. Estes millores permeten incrementar la qualitat de la selecció aleatòria de pàgines de manera que siga més fàcil analitzar en profunditat tots els continguts allotjats en un portal. Fins i tot els responsables d'una única secció dins d'un gran portal podrien autoevaluarse.

  * Limitació de l'anàlisi dins d'un directori. Aquells portals que tinguen organitzada la seua estructura de portal mitjançant directoris podran, si ho desitgen, restringir la selecció aleatòria de pàgines al directori que conté la URL indicada. El directori seleccionat serà fins a l'última "/" que aparega en la URL. És a dir, una sol·licitud d'anàlisi a la pàgina http://www.portal.es/directorio1/directorio2/pagina.html(Obri en nova finestra) en la qual s'active l'opció "No rastrejar fora del directori" només seleccionarà pàgines la URL de les quals continga http://www.portal.es/directorio1/directorio2/(Obri en nova finestra)
  * Restricció d'anàlisi a pàgines especials. S'ha implementat una limitació en el rastrejador que realitza la selecció aleatòria de pàgines de manera que s'excloguen com pàgines a analitzar aquelles els enllaços de les quals tinguen un literal determinat. Actualment, els únics literals inclosos han sigut els relatius a "impressió" per a evitar analitzar estes pàgines que no estan preparades per a la navegació web sinó per a ser impreses en paper. Seria impossible incloure nous casos semblants que es detectaren.

  Esperem que estes millores us siguen de gran utilitat i us animem al fet que ens envieu els vostres suggeriments i sol·licituds a través dels fòrums actius en la Comunitat Accessibilitat. Estem encantats de millorar.

  03 November 2011

  Ús record del servici de diagnòstic

  Desplegar acordeon

  Durant el passat mes d'octubre hem aconseguit xifres record en l'ús del servici de diagnòstic on-line.

  Durant este període s'han realitzat més de 1500 sol·licituds d'informes que han suposat analitzar més de 3500 pàgines.

  Esperem que el servici us estiga sent de gran utilitat.

  21 July 2011

  Publicación Guía accessibilitat per a Continguts Multimèdia

  Desplegar acordeon

  Com ja us comuniquem fa temps, un dels aspectes que anàvem a tractar detalladament en les guies pràctiques de l'Observatori d'Accessibilitat Web eren els continguts multimèdia: àudio i vídeo. Açò es deu al fet que molts dels requisits imposats a estos continguts no es poden analitzar automàticament des dels estudis periòdics de l'observatori d'accessibilitat web.

  Els continguts multimèdia, pels seus especials característiques, són un dels tipus de continguts que resulta més difícil oferir amb una qualitat òptima d'accessibilitat. A pesar d'açò, l'evolució en la xarxa ha fet que este tipus de continguts estiga cada vegada més present en els portals institucionals, especialment en les seccions de premsa. No obstant açò, no hem d'oblidar que encara que resulte costós, aquests continguts han de complir els requisits d'accessibilitat de manera que puguen ser accedits per tots els ciutadans.

  La Guia d'Accessibilitat en Contingut Multimèdia està indicada tant per als responsables tècnics de portals com per als responsbles de seccions amb contingut multimèdia, com per exemple els gabinets de premsa. La guia especifica tant els requisits tècnics per a la inclusió del contingut multimèdia en la web com els requisits específics que ha de complir el propi contingut durant la seua generació i preparació (subtítols, llengua de signes, etc). És important destacar també que davant la pròxima necessitat d'aplicació de les WCAG 2.0, la guia arreplega estos requisits en funció de les noves pautes d'accessibilitat.

  Les guies poden trobar-se en l'apartat "Documentació". També poden trobar-se en la secció "Administració Electrònica Inclusiva - Accessibilitat" del Portal d'Administració Electrònica (http://administracionelectronica.gob.es).

  Esperem que us siga d'utilitat

  23 May 2011

  Anàlisi de codi font - Servici de Diagnòstic on-line

  Desplegar acordeon

  S'acaba de posar en producció una nova versió del Servici de Diagnòstic en línia de la Comunitat Accessibilitat (pestanya Servici). Aquest servici permet la realització d'anàlisi d'accessibilitat web conformes a la norma UNIX 139803 i a l'Observatori d'Accessibilitat Web.

  Este servici es troba únicament disponible per als membres de la Comunitat Accessibilitat però tinguen en compte que qualsevol Administració Pública pot sol·licitar formar part de la Comunitat i per tant fer ús del servici.

  Amb els canvis ara introduïts el servici de diagnòstic on-line podrà usar-se també indicant el codi font de la pàgina a analitzar. Esta opció permet per tant:

  * Analizar pàgines en les quals es requerisca una autenticació prèvia com pot ser el cas dels servicis de les seus electròniques.
  * Analizar pàgines que únicament estiguen disponibles a través d'intranet.
  * Analizar pàgines que encara no estiguen posades en producció.
  * Probar canvis en codi font abans d'introduir o implementar aquests canvis en el gestor de continguts.

  D'esta manera s'amplien les opcions d'anàlisis i verificació de l'accessibilitat en els portals web de l'administració possibilitant que pràcticament qualsevol tipus de pàgina puga ser analitzada.

  Esperem que els siga de gran utilitat.

  16 February 2011

  Guia d'accessibilitat en Seus Electronicas

  Desplegar acordeon

  Com ja sabeu, un dels aspectes que no podem analitzar en l'observatori d'accessibilitat web és l'estat dels formularis electrònics l'ús dels quals requerisca un procés d'autenticació. No obstant açò, l'accessibilitat en estos formularis electrònics, presents en la seua gran majoria en les seus electròniques, és un dels aspectes clau per a aconseguir una administració electrònica en la qual puguen participar tots els ciutadans.

  Des de l'observatori d'accessibilitat hem preparat una nova guia pràctica: "Guia d'accessibilitat en seus electròniques" en la qual tractem les qüestions més específiques de les seus electròniques com la firma electrònica i els formularis electrònics.

  És important destacar que l'ús de certificats electrònics o firma electrònica en una seu NO IMPLICA que eixa seu no siga accessible. És una de les excepcions previstes en la llei: no existix una alternativa tecnològica que possibilite la utilització de firma sense elements de programació en client. Açò sí, la seu ha de complir la resta de requisits d'accessibilitat exigits a un portal.

  Els desenvolupadors han de prestar un especial interés a l'accessibilitat dels formularis electrònics. És l'element d'interacció amb l'usuari final (ciutadà, empresa, etc.) i si este no pot operar amb el formulari se li impedix per complet l'ús de l'adminsitración electrònica.

  S'adjunta amb la guia un exemple de formulari accessible en format XHTML+CSS para el seu possible ús com a model de referència.

  Finalment, com en la majoria dels casos estos formularis exigixen una autenticació de l'usuari no es poden utilitzar les ferramentes habituals de validació de l'accessibilitat. En estos casos és necessari l'ús de ferramentes més específiques, orientades en molts casos a la revisió manual. En la guia podreu trobar una selecció de ferramentes útils per a la verificació de l'accessibilitat en la part autenticada de les seus electròniques.

  Esperem que esta guia us puga resultar d'enorme utilitat tant als quals ja heu desplegat les vostres seus electròniques com als quals esteu en el procés de realitzar-ho.

  Les guies poden trobar-se en l'apartat "Documentació" de la Comunitat. També poden trobar-se en la secció "Administració Electrònica Inclusiva" del nou Portal d'Administració Electrònica.

  14 October 2010

  Accessibilitat en PDF

  Desplegar acordeon

  L'Observatori d'Accessibilitat, continuant amb les labors de generació de materials que puguen ser d'ajuda per a millorar l'accessibilitat dels portals web, ha preparat una Guia per a la generació de PDF accessibles amb la versió d'Acrobat 9.

  Aquesta guia, a més de considerar la nova versió d'Acrobat, millora l'explicació dels aspectes pràctics a tindre en compte. Per a açò facilita uns exemples pràctics en diferents formats per a poder analitzar-los i comprendre millor la forma en la qual cal actuar.

  La guia es troba disponible des de la secció "Documentació" de la Comunitat Accessibilitat.

  Esperem que us siga d'utilitat

  04 October 2010

  Formació en Accessibilitat

  Desplegar acordeon

  S'ha incorporat a la secció "Documentació" un nou apartat específic de "Formació en Accessibilitat" en el quin s'arrepleguen diferents seminaris, cursos i màsters en l'àrea d'Accessibilitat.

  30 July 2010

  Gestió de l'Accessibilitat en Gestors de Contingut

  Desplegar acordeon

  L'Observatori d'Accessibilitat ha generat la Guia “Gestió de l'Accessibilitat en Gestors de Contingut”. Es tracta d'una guia per als responsables tècnics de llocs web en la qual s'arrepleguen les qüestions que s'han de tindre en compte i que s'han de cuidar i implementar en les implantacions de portals mitjançant gestors de continguts.


  Especialment serà d'utilitat per a responsables tècnics que estiguen iniciant la seua marxa en la utilització de Gestors de Contingut per a l'explotació dels seus portals.


  La guia es troba disponible per a qualsevol usuari des de la secció "Documentació" de la Comunitat.

  23 July 2010

  Publicación de Guía per a editors finals de continguts

  Desplegar acordeon

  L'Observatori d'Accessibilitat ha generat una Guia pràctica per als editors finals de continguts que arreplega les qüestions d'accessibilitat que han d'atendre els editors finals de continguts, en la seua majoria no tècnics, en l'edició i generació diària de continguts.

  Els editors finals de contingut juguen un paper crític en el manteniment de l'accessibilitat dels portals web. Encara que els gestors de continguts hagen implementat les mesures que permeten l'accessibilitat dels seus continguts,hi ha aspectes que han de ser gestionats i introduïts pels editors. Només si els editors finals de continguts estan correctament formats per a tindre en consideració l'accessibilitat es podran generar continguts accessibles i per tant posar a la disposició dels ciutadans portals accessibles conformes a les normatives legals existents.

  Esta guia pot ser un element de suport molt important en la formació als editors finals de contenidos.la guia es distribuïx amb llicència Creative Commons. Açò permet que els responsables de cada lloc puguen modificar el seu contingut adaptant-ho a les particularitats d'edició en cadascun dels seus entorns.

  La guia es troba disponible per a qualsevol usuari des de la secció "Documentació" de la Comunitat. Si desitgen la versió editable del document posen-se en contacte amb observ_accesibilidad@mpr.es

  31 May 2010

  INTECO - Formació en PDF accessibles

  Desplegar acordeon

  INTECO acaba de posar en marxa un petit curs de formació online per a la creació de PDF accessibles.

  El model d'aprenentatge és telemàtic i se seguix un flux completament automàtic:

  1. L'alumne s'inscriu i immediatament obté accés al curs.
  2. L'avaluació del curs es duu a terme a través de tests.
  3. Una vegada finalitzat el curs s'informa a l'usuari i s'envia el diploma per correu electrònic.

  L'enllaç per a accedir al curs és el següent: https://formacion-online.inteco.es/inscripcion/index.php?id_curso=29&op=login

  20 May 2010

  Participació en fòrums

  Desplegar acordeon

  Us animem al fet que participeu en els fòrums plantejant els vostres dubtes i problemàtiques d'accessibilitat.

  Podem ajudar-nos entre tots!!

  Pots mantindre't informat per correu electrònic del que succeeix en els fòrums de la Comunitat activant les opcions de monitoratge.

  Entra en el fòrum en el qual estigues interessat i punxa a "Monitorar fòrum".

  04 May 2010

  Servici de Diagnòstic on-line de l'Accessibilitat

  Desplegar acordeon

  El Ministeri de la Presidència, dins de la iniciativa de l'Observatori d'Accessibilitat, ha posat en producció un Servici de Diagnòstic on-line de l'Accessibilitat.

  Aquest servici es presta amb les següents característiques:

  - Permet analitzar un portal mitjançant selecció automàtica de pàgines (fins a 17) o una pàgina en concret.
  - L'informe es remitent en diferit en format PDF per correu electrònic .
  - Es pot seleccionar el tipus d'informe que es desitja: l'informe "UNIX" que analitza en profunditat tots els requisits especificats en la norma UNIX 139803 o l'informe "Observatori" que genera un informe tal com ho realitza l'Observatori de l'Accessibilitat amb el detall de tots els errors produïts

  Per a accedir al servici és necessari ser membre de la Comunitat Accessibilitat. Per a açò és necessari ser un usuari registrat del CTT i omplir la "sol·licitud d'admissió" a la comunitat.

  Subscripcions

  En esta àrea podrà donar-se de alta per a rebre les notificacions de canvis que es realitzen en notícies, documents o fòrums relacionades amb la comunitat.

  Formulari de subscripcions
  Introduïsca l'email en el qual desitja rebre les subscripcions de la comunitat.

  *

  Pot consultar la política de protecció de dades del PAe i CTT en el seu avís legal

  Introduïsca l'email per a donar-se de baixa de la subscripció.