accesskey_mod_content

El Govern anuncia la construcció d'un model de llenguatge de IA entrenat en espanyol i les llengües cooficials

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

27 febrer 2024

En el marc de el Mobile World Congress 2024, el president del Govern ha revelat el projecte de construcció d'un avançat model de llenguatge d'intel·ligència artificial entrenat en espanyol i en les llengües cooficials, resultat d'una col·laboració públic-privada.

El president del Govern ha avançat la construcció d'un gran model fundacional de llenguatge de IA, entrenat específicament en espanyol i llengües cooficials, en codi obert i transparent, i amb la intenció d'incorporar als països iberoamericans.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat a l'inici del sopar de benvinguda del Mobile World Congress (MWC) Barcelona 2024(Obri en nova finestra) , celebrada en el Museu Nacional d'Art de Catalunya, la construcció, mitjançant col·laboració públic-privada, d'un gran model fundacional de llenguatge d'intel·ligència artificial entrenat específicament en espanyol i llengües cooficials. A l'acte, presidit per S. M. el Rei Felip VI, també han assistit el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, i el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá.

En un context en el qual,des de fa una miqueta més de un any, els chatbots generats per grans models lingüístics de propòsit general han situat a la intel·ligència artificial en el focus, Pedro Sánchez ha remarcat la necessitat d'una "reflexió profunda" sobre l'impacte d'esta tecnologia en els drets i llibertats, el mercat de treball o en el disseny de polítiques públiques. El cap de l'Executiu ha assegurat que es va a impulsar el desplegament de la intel·ligència artificial generativa en el teixit productiu, el sistema científic i en el disseny de polítiques públiques i ha asseverat que aspira al fet que Espanya "jugue un paper rellevant a nivell internacional en el desenvolupament de la intel·ligència artificial".

Per açò, ha anunciat la construcció d'eixe gran model de llenguatge d'intel·ligència artificial, entrenat en espanyol i llengües cooficials, en codi obert i transparent. Per al seu desenvolupament, el Govern va a treballar, en estreta col·laboració públic-privada, amb el  Barcelona Supercomputing Center(Obri en nova finestra)  i la  Xarxa Espanyola de supercomputación(Obri en nova finestra) , juntament amb l'Acadèmia Espanyola de la Llengua i l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola. A més, està previst fer extensible esta iniciativa, incorporant als països iberoamericans.

Els models de llenguatge requerixen corpus massius de dades lingüístiques, si ben el percentatge de recursos en anglés aconseguix fins al 90% en molts dels sistemes actuals. La nova iniciativa, pionera a nivell europeu, busca proporcionar una infraestructura lingüística oberta, pública i accessible per a les empreses, de manera que puguen disposar d'un model de llenguatge de gran escala, entrenat en castellà i llengües cooficials, que facilite servicis en tecnologies del llenguatge perquè puguen desenvolupar aplicacions avançades per a la seua posterior explotació econòmica. Per exemple, assistents intel·ligents, sistemes conversacionals i de diàleg o models de generació de contingut.

L'objectiu d'esta iniciativa és traçar una ruta on la transformació digital s'oriente cap a l'ampliació de drets ciutadans, apuntant cap al foment d'una economia dinàmica i oberta al futur. Tal enfocament es reflectix en la implementació d'una estratègia global per a la protecció de la infància i ha motivat a Espanya a liderar, durant la seua presidència del Consell de la Unió Europea, l'adopció de regulacions pioneres sobre intel·ligència artificial(Obri en nova finestra) i el llançament d'iniciatives innovadores com la primera Agència de Supervisió de la Intel·ligència Artificial(Obri en nova finestra) . A més, este camí busca un balanç entre la promoció activa de tecnologies plenes d'oportunitats i una visió humanista essencial amb la qual evitar biaixos i prejuís. Açò implica advocar per una gestió global de la digitalització, un procés ja en marxa amb Carta de Drets Digitals(Obri en nova finestra) , un document de referència internacional impulsada per Espanya des de l'any 2021.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra) (Espanya Digital)

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)  (La Moncloa)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain