accesskey_mod_content

La Llei de Servicis Digitals comença a aplicar-se a totes les plataformes en línia de la UE

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

19 febrer 2024

La Llei de Servicis Digitals (DSA, per les seues sigles en anglés) té com a objectiu fer que l'entorn en línia siga més segur, just i transparent.

El 17 de febrer, la Llei de Servicis Digitals (DSA, per les seues sigles en anglés), l'històric reglament de UE la qual té com a objectiu fer que l'entorn en línia siga més segur, just i transparent, comença a aplicar-se a tots els intermediaris en línia de la UE.

En virtut de la Llei de Servicis Digitals, els usuaris de l'estan UE millor protegits contra els béns i continguts il·legals i els seus drets es respecten en les plataformes en línia en les quals es connecten amb altres usuaris, compartixen informació o compren productes.

Noves responsabilitats per a les plataformes i els usuaris empoderados

Totes les plataformes en línia amb usuaris en UE la , a excepció de les petit empreses i microempreses que empren a menys de 50 persones i amb un volum de negocis anual inferior a 10 milions d'euros, han d'aplicar mesures para:

  • Lluita contra els continguts, bienes y servicios ilícitos: las plataformas en línea deben proporcionar a los usuarios medios para denunciar los contenidos ilícitos, incluidos los bienes y servicios. Más aún, las plataformas en línea tendrán que cooperar con los «alertadores de confianza», entidades especializadas cuyos avisos tendrán que ser prioritarios por parte de las plataformas.
  • Protegir als menors: inclosa la prohibició total de dirigir-se als menors amb anuncis basats en l'elaboració de perfils o en les seues dades personals.
  • Empodere als usuaris con información sobre los anuncios que ven, como por qué se les muestran los anuncios y quién pagó por el anuncio.
  • Prohibir los anuncios que se dirijan a los usuarios en función de datos sensibles, com a creences polítiques o religioses, preferències sexuals, etc.
  • Proporcionar declaracions de motius a un usuari afectat per qualsevol decisió de moderació de contenido, por ejemplo, eliminación de contenido, suspensión de la cuenta, etc., y cargar la declaración de motivos en la base de datos de Transparencia de DSA.
  • Proporcione als usuaris accés a un mecanisme de queixes per a impugnar les decisions de moderació de contingut.
  • Publicar un informe dels seus procediments de moderació de contingut almenys una vegada a l'any.
  • Proporcionar a l'usuari termes i condicions clars, i incloure els principals paràmetres sobre la base dels quals funcionen els seus sistemes de recomanació de contingut.
  • Designar un punt de contacte per a les autoritats, així com per als usuaris.

A més de les plataformes en línia, la Llei de Servicis Digitals també s'aplica als servicis d'allotjament (per exemple, servicis en el núvol o sistemes de noms de domini, servicis en segon pla que connecten als usuaris amb les direccions de llocs web sol·licitades), així com als intermediaris en línia (per exemple, proveïdors de servicis d'Internet o dominis). Els servicis d'allotjament de dades i els intermediaris en línia estan subjectes a un subconjunt d'obligacions en virtut de la Llei de Servicis Digitals(Obri en nova finestra) .

Des de finals d'agost de 2023, la Llei de Servicis Digitals ja s'ha aplicat a les 19 plataformes en línia de molt gran grandària (VLOP) i motors de cerca (VLOSE)(Obri en nova finestra)  designats a l'abril de 2023 (amb més de 45 milions d'usuaris mensuals de mitjana).  Altres tres plataformes designades com VLOP(Obri en nova finestra)  al desembre de 2023 tenen fins a finals d'abril per a complir amb les obligacions més estrictes en virtut de la Llei de Servicis Digitals. No obstant açò, a partir de demà hauran de complir amb les obligacions generals de la Llei de Servicis Digitals.

Coordinadors de servicis digitals en els Estats membres

Les plataformes no designades com VLOP o VLOSE seran supervisades a nivell dels Estats membres per un regulador independent que actuarà com a coordinador nacional de servicis digitals(Obri en nova finestra) . Serà responsabilitat dels DSC garantir que estes plataformes complisquen les regles. Els DSC supervisaran i faran complir la DSA per a les plataformes establides en el seu territori.

En la pràctica, els Coordinadors de Servicis Digitals:

  • Ser el primer port d'escala per a les queixes dels usuaris sobre infraccions contra DSA la per part de qualsevol plataforma, incloses les VLOP i les VLOSE . El coordinador de servicis digitals transmetrà, quan siga procedent, la reclamació al coordinador de servicis digitals de l'Estat membre d'establiment de la plataforma, quan siga procedent, acompanyada d'un dictamen.
  • Certificar els mecanismes d'apel·lació extrajudicial existents perquè els usuaris puguen presentar queixes i impugnar les decisions de moderació de continguts.
  • Avaluar i atorgar l'estatus d'alertadores de confiança als sol·licitants adequats o a entitats independents que hagen demostrat experiència en la detecció, identificació i notificació de contingut il·legal en línia.
  • Processar les sol·licituds d'accés dels investigadors a les dades d'i VLOP VLOSE per a investigacions específiques. Els DSC examinaran als investigadors i sol·licitaran accés a les dades en el seu nom.
  • Estar dotats de forts poders d'investigació i execució, per a garantir el compliment de la Llei de Servicis Digitals per part dels proveïdors establits en el seu territori. Podran ordenar inspeccions després d'una presumpta infracció de la Llei de Servicis Digitals, imposar multes a les plataformes en línia que no complisquen la Llei de Servicis Digitals i imposar mesures provisionals en cas de danys greus a l'esfera pública.

El Consell Europeu de Servicis Digitals

Els coordinadors de servicis digitals i la Comissió formaran un grup consultiu independent, el Consell Europeu de Servicis Digitals, per a garantir que la Llei de Servicis Digitals s'aplique de forma coherent i que els usuaris de tota la UE gaudisquen dels mateixos drets, independentment d'on estiguen establides les plataformes en línia.

Es consultarà a la Junta Directiva sobre l'aplicació de la Llei de Servicis Digitals i se li assessorarà sobre les qüestions que sorgisquen relacionades amb la Llei de Servicis Digitals, i podrà contribuir a les directrius i a l'anàlisi. També prestarà assistència en la supervisió de les plataformes en línia de molt gran grandària i els motors de cerca en línia de molt gran grandària i publicarà informes anuals sobre els riscos sistèmics destacats i les millors pràctiques per a mitigar-los.

La Junta se reunirá por primera vez el 19 de febrero de 2024.

Pròxims passos

Al març de 2024, la Comissió té previst adoptar directrius sobre mesures de mitigació de riscos per als processos electorals. S'espera una consulta pública sobre l'acte delegat d'accés a les dades a l'abril, amb adopció al juliol i entrada en vigor a l'octubre de 2024. Al maig, la Comissió té previst adoptar un acte d'execució sobre els models d'informes de transparència. 

Més detalls(Obri en nova finestra)  sobre el calendari provisional.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic