accesskey_mod_content

La importància d'una col·laboració públic-privada efectiva per a una Economia de la Dada dinàmica, flexible i capil·lar

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

09 febrer 2024

Des de l'Oficina de la Dada, s'ha generat una metodologia conceptual general, orientada a la creació d'ecosistemes de dades de tot àmbit.

La Unió Europea ha establit com un dels seus objectius principals impulsar l'Economia de la Dada, promovent el flux lliure de dades entre els estats membres i els sectors estratègics. Es busca potenciar l'intercanvi a gran escala, afavorint entorns distribuïts i federats que garantisquen la ciberseguretat i la confiança. Per açò, creiem en el desenvolupament d'infraestructures i models de governança de dades interoperables i amb alta escalabilitat, com a base per a minimitzar barreres d'entrada, i des dels quals generar valor per a tots els participants d'esta nova Economia de la Dada Sobirana.

Des de l'Oficina de la Dada, s'ha generat una metodologia conceptual general, orientada a la creació d'ecosistemes de dades de tot àmbit. Esta metodologia abasta diversos elements, sent l'experimentació un dels seus aspectes crucials. Açò és a causa que les dades poden capturar-se, modelizarse, transformar-se i interpretar-se des de diverses perspectives, fent que l'experimentació resulte per tant clau per a calibrar processos, generar valor tangible, i garantir la seua sostenibilitat. Ací, elements com els marcs de referència per a una governança efectiva de dades, actuacions per a millorar la disponibilitat i qualitat dels mateixos, i ferramentes i plataformes, resulten de gran utilitat.

Així mateix, i atés que cada sector presenta les seues pròpies especificitats en termes de tipus de dades, models de negoci digitals, i necessitats dels participants, la metodologia també posa especial èmfasi en la creació de comunitats d'experts. Estes representen la veu de cada sector, i contribuïxen a caracteritzar les condicions de mercat i de governança necessàries. En este procés es destaca també la importància de les cooperatives de dades i la figura de l'intermediari de dades, que exercixen un paper crucial en la sensibilització sobre les oportunitats existents i afavorixen la creació i consolidació efectiva de nous models de negoci.

La metodologia també contempla el desenvolupament de casos d'ús tractors, amb que iterativament desplegar un catàleg d'experiències i recursos de dades reutilitzables en cada sector. Este catàleg es convertix en la peça central d'una plataforma comuna sectorial i federada, l'arquitectura distribuïda de la qual facilita la interconnexió entre nous participants, i entre diferents sectors.

És fonamental destacar que Espanya no partix de zero en esta obstinació, ja que compta amb un robust ecosistema d'innovació i experimentació en dades. La proposta per tant és avançar en l'harmonització o complementarietat d'objectius, i en la difusió de capacitats. A més, la metodologia proposada reforça l'alineament amb projectes europeus similars, connectant aprenentatges i avanços des de l'escala nacional a la UE , posant en pràctica i validant els dissenys promulgades per la Comissió Europea a través del Data Spaces Support Centre.

Des de la perspectiva de l'Oficina de la Dada, la interconnexió i l'escalabilitat futura dels projectes de dades se situen en el centre de l'esforç d'implementació de l'Estratègia Europea de Dades. Açò resulta crucial per a aconseguir una Economia de la Dada dinàmica, flexible i capil·lar, garant dels valors europeus i que ajude a colectivizar el valor latent en les dades, catalizando així una economia més forta i cohesionadora.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic