accesskey_mod_content

ASSETGE publica la 12ª edició de l'Informe del Sector intermediari de la informació

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

30 abril 2024

La Associació Multisectorial de la Informació (ASSETGE) ha publicat la dotzena edició del seu “Informe sobre el Sector intermediari de la informació”, en el qual fa un repàs a les iniciatives de impuls de l'economia de la dada en el país.

La  Associació Multisectorial de la Informació(Obri en nova finestra)  (ASSETGE) ha publicat la dotzena edició del seu “Informe sobre el Sector intermediari de la informació”. Cal ressaltar que esta edició commemora els 25 anys de trajectòria de l'associació en el sector. 

En el 12º Informe sobre l'Economia de la Dada en l'àmbit infomediario, ASSETGE oferix xifres exactes sobre el sector a Espanya per a continuar la seua labor anual de posar en valor i transmetre la seua grandària i importància. La presentació d'esta edició va tindre lloc en el saló d'actes de Madrid International Lab el passat 20 de març.  

A continuació, es resumixen les principals conclusions de l'estudi. 

Més de 23.000 persones treballen en el sector infomediario a Espanya 

En el document, ASSETGE mesura la salut del sector de les 756 empreses reutilisadores de dades públiques que s'han identificat com a actives. Estes companyies empren a quasi 23.300 persones a Espanya, la qual cosa es traduïx en un augment del 3,6% en comparació de les xifres de l'informe anterior. Les empreses reutilisadores analitzades en l'informe aprofiten la informació tant pública com a privada per a crear productes de valor afegit dirigits a altres empreses i a la societat en general. 

A més, l'estudi assenyala “el creixement continu del sector infomediario, amb la incorporació de nous actors any rere any, millorant els intercanvis d'informació inherents al sector i augmentant la confiança dels usuaris”. Com a reflex d'esta tendència positiva, el sector ha generat una facturació global de 2,331 milions d'euros, que suposa un augment del 2,4% respecte a l'anterior exercici.  

Per a identificar estos resultats, ASSETGE duu a terme una metodologia d'anàlisi també descrita en el seu informe que passa per subdividir els sectors que participen. Entre les empreses analitzades, la majoria pertany al sector d'Informació Geogràfica (22%), Estudis de Mercat (19%), Econòmic Financer (19%) i Informàtica d'Infomediación (17%). En total, estos tres sectors aglutinen al 76% de les empreses del sector. 

De totes les empreses analitzades el 63% van ser creades fa més de 10 anys, encara que en l'últim any s'han creat 51 empreses. I la mitat de les empreses infomediarias facturen més de 473.000 euros, segons dades de l'informe. Un segon grup de dos subsectors (Consultoria Tècnica i Editorials) aporten un 14% més, deixant a la resta de subsectors (Cultura, Directoriales, Meteorològiques i Turisme), amb una representació del 9%. 

Visual que resumix les dades generals de l'Informe del sector infomediario d'Assetge 2024. 1) Empreses identificades: 756  2) Emprats: 23.294  3) Vendes: 2.331 mill €  4) Capital: 239 mill € 5) Benefici net: 133 mill €. Font: Informe del Sector intermediari de la informació d'ASSETGE. Economia de la dada en l'àmbit infomediario (2024)

Resultats de l'enquesta realitzada a CC.AA. i sector acadèmic 

Un altre contingut revelador que inclou el 12º Informe d'ASSETGE és un resum dels primers passos realitzats del recentment creat TOP 10 ASSETGE, així com l'anàlisi d'una enquesta realitzada a dos grups principals: els responsables de les 17 CC.AA. en temes relacionats amb la transparència i dades obertes i al sector acadèmic.  

El TOP ASSETGE és una iniciativa de col·laboració públic-privada, recolzada per les 17 Comunitats Autònomes, que busca impulsar la obertura de determinats conjunts de dades i que s'ha realitzat de manera periòdica. La iniciativa va sorgir en 2019 amb l'anomenat  TOP 3(Obri en nova finestra) , que va impulsar la obertura de les bases de dades d'Associacions, Cooperatives i Fundacions. Dos anys després es va llançar un segon Top 3 ASSETGE Certificats d'Eficiència Energètica, Registres SAT i Polígons Industrials), que ara és un TOP 10 amb quatre noves bases de dades: agents econòmics, centres d'ensenyament, centres de salut i ERES-ERTES. 

En l'enquesta, també es van extraure una sèrie de conclusions com: 

  • El 75% dels enquestats indica que està satisfet amb la capacitat tecnològica que tenen respecte a l'obertura de dades. 
  • El 63% dels enquestats no són conscients de l'impacte socioeconòmic que ocasiona l'obertura de les seues bases de dades. 
  • El 50% dels enquestats no coneix el perfil dels seus usuaris i clients. No obstant açò, el 75% compta amb sistemes per a mesurar l'accés, descàrrega i visites als conjunts de dades que publica. 
  • El 89% de les institucions acadèmica afirma que les dades públiques els permet desenvolupar solucions útils. 

Casos d'èxit: empreses infomediarias exemplars 

A més d'oferir resultats sobre l'estat del sector infomediario a Espanya i les conclusions de les enquestes realitzades a les CC.AA. i a l'àmbit acadèmic, l'informe posa en valor alguns casos d'ús que destaca com a reeixits en la tasca d'obtindre valor a partir de la reutilització de dades. A continuació, resumim alguns d'ells: 

  • Connector API(Obri en nova finestra)  amb Salesforce i Microsoft Dynamics: una solució que permet integrar de manera automàtica les dades de 7,6 milions d'empreses i autònoms d'Espanya i Portugal, en Salesforce i Microsoft Dynamics, els dos principals CRM del mercat. 
  • GEOCODE Frau(Obri en nova finestra)  de CTI Soluciones: una solució de validació de dades i gestió d'alertes per a la detecció d'operacions irregulars. 
  • Geomarketing Worldwide(Obri en nova finestra)  de inAtlas: una ferramenta basada en tecnologies avançades d'Analítica de Localització i Visualització de Geodatos, per a buscar clients i llocs òptims on expandir els negocis. 

En resum, a través del seu informe, ASSETGE revela la creixent importància de la economia de la dada i reflectix clarament la transició d'Espanya cap a una societat més informada i transparent, evidenciant el paper fonamental que juga el sector infomediario. Observem la necessitat de superar els desafiaments existents a través d'una major col·laboració entre tots els actors involucrats, per a assegurar un futur on les dades es manegen de manera més oberta, accessible, efectiva i segura. 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic