accesskey_mod_content

El que suposa per a pacients i investigadors l'acord polític sobre l'Espai de Dades Sanitàries de la UE

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

15 març 2024

Els negociadors del PE i del Consell han acordat la creació d'un espai europeu de dades sanitàries per a facilitar l'accés a les dades sanitàries personals i impulsar l'intercanvi segur en honor de l'interés públic.

L'acord polític provisional sobre un Espai Europeu de Dades Sanitàries ( EHDS ), alcanzado a primera hora del viernes por el Parlamento y la Presidencia belga del Consejo, establece que los pacientes podran accedir electrònicament a les seues dades personals de salut en els diferents sistemes sanitaris de la UE . El projecte de llei també atorga als professionals de la salut accés a les dades dels seus pacients, basant-se estrictament en el necessari per a un determinat tractament, i els pacients també podran descarregar el seu historial mèdic de forma gratuïta.

Els registres mèdics electrònics ( EHR ) incluirían resúmenes de pacientes, recetas electrónicas, imágenes médicas y resultados de laboratorio (el llamado uso primario).

Cada país establiria servicis nacionals d'accés a dades sanitàries basades ​​en la plataforma MYHEALTH@EU(Obri en nova finestra) . La llei també crearia un format europeu d'intercanvi de registres mèdics electrònics i delinearia regles sobre la qualitat dels dates, la seguretat i la interoperabilitat dels sistemes EHR que seran monitoreados per les autoritats nacionals de vigilància del mercat.

Intercanvi de dades per al ben comú

El EEDS permetria compartir dades sanitàries anonimizados o seudonimizados, inclosos els historials sanitaris, els assajos clínics, els agents patògens, les declaracions i reembossaments de propietats saludables, les dades genètiques, la informació dels registres de salut pública, les dades de benestar i la informació sobre els recursos, els gastos i el finançament de l'assistència sanitària, amb finalitats d'interés públic (el denominat ús secundari). Estes raons inclourien la investigació, la innovació, la formulació de polítiques, l'educació i la seguretat del pacient.

Estarà prohibit compartir dades per a publicitar o avaluar sol·licituds d'assegurances. Durant les negociacions, els eurodiputats van garantir que no es permetria l'ús secundari en relació amb les decisions sobre els mercats laborals (incloses les ofertes d'ocupació), les condicions dels préstecs i altres tipus de discriminació o elaboració de perfils.

Proteccions més sòlides per a les dades confidencials

La llei garantix que els pacients tinguen veu i vot en la forma en què s'utilitzen i accedixen a les seues dades. Hauran de ser informats cada vegada que s'accedisca a les seues dades, i tindran dret a sol·licitar o corregir les dades incorrectes. Els pacients també podran oposar-se al fet que els professionals sanitaris accedisquen a les seues dades per a ús principal, excepte quan siga necessari per a protegir els interessos vitals de l'interessat o d'una altra persona. Els eurodiputats van garantir el dret dels pacients a optar per no participar en l'ús secundari, amb certes excepcions per motius d'interés públic, de formulació de polítiques o estadístiques, i la protecció dels drets de propietat intel·lectual i els secrets comercials quan les dades rellevants es compartixen per a ús secundari.

Les autoritats nacionals de protecció de dades supervisaran el compliment dels drets d'accés a les dades sanitàries i estaran facultades per a imposar multes en cas de deficiències.

Passos següents

L'acord provisional encara ha de ser adoptat formalment per les dos institucions abans que puga convertir-se en llei.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic