Aquest reial decret (l'esmentat RD 1125/2024) és una actualització de l'anterior Reial decret 806/2014, de 19 de setembre, sobre organització i instruments operatius de les tecnologies de la informació i les comunicacions en l'Administració General de l'Estat i els seus Organismos Públicos, que ha quedat superat com a conseqüència de l'aprovació de l'Estatut de l'Agència Estatal d'Administració Digital, en virtut al Reial decret 1118/2024 , de 5 de novembre.
L'òrgan màxim de governança TIC en l'Administració de l'Estat és la Comissió d'Estratègia sobre Tecnologies de la Informació i Comunicacions (CETIC ), en la qual estaran representats tots els Ministeris.
El Govern, a iniciativa de la Comissió d'Estratègia sobre les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (CETIC) i a proposta de la persona titular del Ministeri per a la Transformació Digital i de Funció Pública aprovarà l'Estratègia TIC, així com les seves revisions.
L'Estratègia TIC comuna determinarà els objectius, principis i accions per al desenvolupament de la transformació digital de l'Administració, que servirà de base als Ministeris per a l'elaboració dels seus plans d'acció sectorials per a la transformació digital.
Una de les novetats d'aquest model de governança, és la declaració de mitjans i serveis compartits quan aquests responguin a necessitats transversals. La utilització dels mitjans i serveis compartits, que formaran part d'un catàleg de serveis comuns, serà de caràcter obligatori i substitutiu respecte als mitjans i serveis particulars empleats per les diferents unitats.
S'han mantingut les Unitats TIC en l'estructura orgànica dels ministeris, conscients del valor que suposa conèixer profundament l'activitat sectorial per poder transformar-la amb èxit. Les unitats TIC són els actors principals de la transformació digital dels serveis sectorials. I es revelen com l'instrument mitjançant el qual l'Agència Estatal d'Administració Digital podrà executar l'Estratègia TIC comuna, ressaltant la necessària coordinació dels seus respectius departaments que hauran de realitzar les diferents unitats TIC de l'Administració de l'Estat.
Cada Departament comptarà amb una Comissió Ministerial d'Administració Digital (CMAD) que haurà d'elaborar el pla d'acció per a la transformació digital del Ministeri d'acord a l'Estratègia TIC global i a les directrius de l'Agència Estatal d'Administració Digital.
En aquest nou model de governança les competències respecte a l'informe dels expedients de contractació en matèria TIC es concentraran en l'Agència Estatal d'Administració Digital encarregant-se d'alinear la contractació i inversions TIC de totes les unitats amb l'estratègia TIC, directrius i prioritats marcades pel Govern.
L'Agència Estatal d'Administració Digital actuarà com a motor de l'Estratègia TIC assegurant l'execució de les mesures, bé directament o a través de les unitats TIC departamentals