accesskey_mod_content

Àmbit Administració General de l'Estat

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

El model de governança TIC en l'AGE es reflecteix en el  Reial decret 806/2014, de 19 de setembre sobre organització i instruments operatius de les TIC en l'AGE  (actualment derogat) Nota al final de la pàgina

(English Version) Royal Decree 806/2014 of 19 September (Obre en nova finestra) on the organisation and operational tools of the information and communication technologies in the General State Administration and its public bodies (PDF)

 

L'Estratègia TIC comuna determinarà els objectius, principis i accions per al desenvolupament de la transformació digital de l'Administració, que servirà de base als Ministeris per a l'elaboració dels seus plans d'acció sectorials per a la transformació digital.

Una de les novetats d'aquest model de governança, és la declaració de mitjans i serveis compartits quan aquests responguin a necessitats transversals. La utilització dels mitjans i serveis compartits, que formaran part d'un catàleg de serveis comuns, serà de caràcter obligatori i substitutiu respecte als mitjans i serveis particulars empleats per les diferents unitats.

S'han mantingut les Unitats TIC en l'estructura orgànica dels ministeris, conscients del valor que suposa conèixer profundament l'activitat sectorial per poder transformar-la amb èxit. Les unitats TIC són els actors principals de la transformació digital dels serveis sectorials. I es revelen com l'instrument mitjançant el qual la Secretaria General d'Administració Digital podrà executar l'Estratègia TIC comuna, ressaltant la necessària coordinació dels seus respectius departaments que hauran de realitzar les sotsdireccions generals TIC de les sotssecretaries.

Cada Departament comptarà amb una Comissió Ministerial per a l'Administració Digital (CMAD) que haurà d'elaborar el pla d'acció per a la transformació digital del Ministeri d'acord a l'Estratègia TIC global i les directrius de la Secretaria General d'Administració Digital.

En aquest nou model de governança les competències respecte a l'informe dels expedients de contractació en matèria TIC es concentraran en la Secretaria General d'Administració Digital encarregant-se d'alinear la contractació i inversions TIC de totes les unitats amb l'estratègia TIC, directrius i prioritats marcades pel Govern.

L'òrgan màxim de governança TIC és la Comissió d'Estratègia TIC , en la qual estaran representats tots els Ministeris. Entre altres labors, la Comissió d'Estratègia TIC serà l'encarregada d'aprovar la proposta d'Estratègia TIC para la seva elevació al Consell de Ministres. La Secretaria General d'Administració Digital actuarà com a motor de l'Estratègia TIC assegurant l'execució de les mesures, bé directament o a través de les unitats TIC departamentals.

NOTA: Actualment el Reial decret 806/2014 està derogat. En el seu lloc s'ha publicat el Reial decret 1125/2024

Reial decret 1125/2024(Obre en nova finestra)  de 5 de novembre, pel qual es regulen l'organització i els instruments operatius per a l'Administració Digital de l'Administració de l'Estat.

Als Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2022 es va disposar la creació de l'Agència Estatal d'Administració Digital per mitjà de la seva disposició addicional centena desena setena. La creació de l'Agència ha obeït a raons d'interès qualitatiu i de millora en la prestació digital dels serveis públics.

Reial decret 1118/2024(Obre en nova finestra) , de 5 de novembre, pel qual s'aprova l'Estatut de l'Agència Estatal d'Administració Digital.