L'índex índex d'Economia i Societat Digital (DESI) 2019, que la Unió Europea fa públic avui, destaca que en España els serveis públics digitals continuen sent la dimensió amb millors resultats. L'Administració electrònica espanyola ocupa el lloc número 4 dels països de la UE, amb millor puntuació que en 2018. Tots els indicadors se situen significativament per sobre de la mitjana europea i en serveis públics digitals estem per davant de la resta de grans països, com Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit.
En DESI 2019 España millora la seva puntuació global en 2.9 punts i se situa 3.6 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea, situant-se, en el rànquing general, en el lloc número 11 dels 28 Estats membres de la UE. Quant a administració electrònica, pugem 4,7 punts respecte a l'informe informe anterior , de 2018.
S'acusa una millora en els indicadors d'ús: el percentatge d'usuaris d'internet se situa per primera vegada en la mitjana europea i el percentatge d'usuaris d'Administració electrònica augmenta de 67% a 76%
Així mateix, España se situa en segon lloc en dades obertes i existeix un elevat nivell d'interacció en línia entre les autoritats públiques i els ciutadans. El 76% dels usuaris d'internet espanyols participen activament amb els serveis d'Administració electrònica.
Aquest any s'inclouen nous indicadors relacionats amb la sanitat electrònica, com l'intercanvi de dades entre professionals i la recepta electrònica, en els quals España obté també una puntuació per sobre de la mitjana europea.
El DESI 2019 destaca la inversió en dades obertes i els esforços realitzats en el principi de “digital per defecte”, que indica que la majoria dels serveis públics es troben disponibles de forma digital. No obstant això, existeix encara marge de millora per a diversos indicadors, especialment, sobre l'ús d'Administració electrònica o els formularis precumplimentados. La SGAD considera que l'increment de l'ús dels serveis públics digitals és fonamental, doncs si ben España obté bons resultats en la completesa dels serveis digitals, és l'ús dels mateixos el que redunda en estalvis i reducció de càrregues administratives. Per això, es considera que l'ús ha de ser el paràmetre principal de seguiment.
DESI 2019
L'Índex d'Economia i Societat Digital (DESI) compleix cinc anys en 2019 i resumeix cinc indicadors del rendiment digital d'Europa, permetent un seguiment de l'evolució dels estats membres de la Unió Europea en la competitivitat digital. Aquests cinc indicadors són: connectivitat, capital humà, ús d'internet, integració de la tecnologia digital i serveis públics digitals.
Segons el DESI 2019 , a nivell global, analitzant tots els indicadors, España ocupa el lloc número 11 dels 28 Estats membres de la UE, també per davant de països com Alemanya, França o Itàlia.
cal assenyalar que la Comissió Europea ha implantat canvis metodològics que, aplicats de forma retroactiva, situen a España en la posició 11 en 2018, per la qual cosa España manté el seu lloc respecte a l'any passat. Cal destacar, no obstant això, que la puntuació global ha augmentat a causa d'un millor rendiment en les dimensions de Serveis Públics Digitals i Connectivitat.
Entre totes les dimensions, destaca la posició d'España en l'àmbit de l'Administració electrònica, en la qual el nostre país es manté en quart lloc. Si es té en compte la nova metodologia utilitzada per la Comissió Europea, España, a més, millora en dues posicions el seu rànquing en els Serveis Públics Digitals.
cal destacar que España és el país millor situat en relació amb la resta de països europeus de similar grandària i complexitat. Pel que fa a l'any anterior, España millora la seva situació pel que fa a Dinamarca però es veu superada per Países Bajos, mantenint-se d'aquesta forma en el mateix lloc.
L'informe DESI destaca també la millora en la dimensió de Connectivitat, on España passa de la posició 10 a la posició 9 i subratlla la cobertura de xarxes ràpides i ultrarrápidas, indicant que un 88% dels ciutadans té accés a aquestes últimes.
Pel que fa a l'ús de serveis d'internet, España se situa en la mitjana europea i per sobre de la mateixa en integració de tecnologia digital. No obstant això, l'informe DESI considera que hi ha diferències significatives en la connectivitat entre les poblacions grans i les zones rurals i que España ha de millorar en la dimensió de capacitació digital, missatge alineat amb recomanacions presentades per la Comissió Europea el 5 de juny.
Aquests resultats estan emmarcats en els esforços que estan realitzant les administracions públiques espanyoles en el desenvolupament de l'Administració Electrònica en els últims anys.
En l'actualitat, totes les administracions públiques estan treballant intensament en el compliment de les Lleis 39/2015 i 40/2015, en diverses qüestions com les notificacions electròniques per a les empreses o les disposicions addicionals que entren en vigor en 2020.
Font original de la notícia (Ministeri de Política Territorial i Funció Pública)
Font original de la notícia (Comissió Europea)