A fi de aprofitar plenament els avantatges de les dades obertes en la societat, la Unió Europea Unió Europea compta amb diverses iniciatives per impulsar l'economia economia de la dada , un model digital únic que fomenta l'intercanvi de dades, destacant la sobirania i el govern dels mateixos, el marc ideal i necessari per a les dades obertes.
En l'economia de la dada, tal com recull la regulació vigent es garanteix la privadesa de les persones i la interoperabilitat de les dades. El marc regulatori s'encarrega de vetllar pel compliment d'aquesta premissa. Ejemplo d'això pot ser la modificació de la Llei 37/2007 per a la reutilització d'informació del sector públic en compliment de la Directiva Europea 2019/1024 . Aquesta regulació s'alinea amb Estratègia de dades de la Unió Europea que defineix un horitzó amb un mercat únic de dades en el qual es faciliti un intercanvi mutu, lliure i segur entre el sector públic i el privat.
Per aconseguir aquest objectiu, s'han d'abordar qüestions clau, com preservar certes garanties jurídiques o acordar unes característiques comunes de descripció de metadades que han de complir els dataset per facilitar l'accés i ús de les dades entre sectors, és a dir, utilitzar un llenguatge comú que permeti la interoperabilitat entre catàlegs de conjunts de dades.
Què són els estàndards de metadades?
Un primer pas cap a la interoperabilitat i reutilització de les dades és desenvolupar mecanismes que habilitin una descripció homogènia dels mateixos i que, a més, aquesta descripció sigui fàcilment interpretable i procesable tant per humans com per màquines. En aquest sentit, s'han anat creant diferents vocabularis que, amb el temps, s'han anat consensuant fins a convertir-se en estàndards.
Els vocabularis estandarditzats ofereixen una semàntica que serveix com a base per a la publicació de conjunts de dades que actua com a "llegenda" per facilitar la comprensió del contingut de les dades. Al cap i a la fi, es pot dir que aquests vocabularis proporcionen una col·lecció de metadades per descriure les dades que es publiquen; i com tots els usuaris d'aquestes dades tenen accés a les metadades i entenen el seu significat, és més fàcil interoperar i reutilitzar les dades.
W3C: Estándares DCAT i DCAT-AP
A nivell internacional, es poden destacar diverses organitzacions que creen i mantenen estàndards:
- World Wide Web Consortium ( W3C ): desarrolla el Vocabulario de Catálogos de Datos (DCAT): un estándar de descripción diseñado con el objetivo de facilitar la interoperabilitat entre catàlegs de conjunts de dades publicades a la web.
- Posteriorment, prenent com a base DCAT, es va desenvolupar DCAT-AP, una especificació per a l'intercanvi de descripcions de dades publicades als portals de dades a Europa que compta amb extensions de DCAT-AP més específiques com:
- GeoDCAT-AP que estén DCAT-AP per a la publicació de dades espacials.
- StatDCAT-AP que igualment, estén DCAT-AP per descriure datasets de continguts estadístics.
- Posteriorment, prenent com a base DCAT, es va desenvolupar DCAT-AP, una especificació per a l'intercanvi de descripcions de dades publicades als portals de dades a Europa que compta amb extensions de DCAT-AP més específiques com: