L'objectiu principal d'és
Ciència oberta i els sistemes d'informació per a la recerca
"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".
23 novembre 2023
L'European Open Science Cloud (EOSC) és una iniciativa de la Unió Europea que té com a objectiu promoure la ciència oberta a través de la creació d'una infraestructura digital de recerca oberta, col·laborativa i sostenible.
EOSC en l'agenda europea de recerca i dades
EOSC forma part de les 20 accions de l'agenda 2022-2024 de el Espai Europeu de Recerca (
-
Una millora en la confiança, qualitat i productivitat de la ciència europea.
- El desenvolupament de nous productes i serveis innovadors.
- Una millora en l'impacte de la recerca a l'hora d'afrontar els majors desafiaments socials.
La plataforma EOSC
EOSC és en realitat un procés continu que marca un full de ruta en la qual tots els Estats Europeus participen, basant-se en la idea central que les dades de recerca són un ben públic que ha d'estar disponible per a tots els investigadors, independentment de la seva ubicació o afiliació. Mitjançant aquest model es persegueix que els resultats científics compleixin amb Principis FAIR (Findable, Accesible,Interoperable,Reusable) per facilitar la reutilització, igual que a qualsevol altre espai de dades .
No obstant això, la part més visible d'ESCO és la seva plataforma que dona accés a milions de recursos aportats per centenars de proveïdors de contingut. Aquesta plataforma està dissenyada per facilitar la cerca, el descobriment i la interoperabilitat de les dades i altres continguts com a recursos formatius, de seguretat, d'anàlisi, eines, etc. Per a això, entre els elements clau de l'arquitectura prevista en EOSC trobem dos components principals:
- EOSC Core: que proporciona tots els elements bàsics necessaris per descobrir, compartir, accedir i reutilitzar recursos – autenticació, gestió de metadades, mètriques, identificadors persistents, etc.
- EOSC Exchange: per assegurar que els serveis comuns i temàtics per a la gestió i explotació de les dades estiguin disponibles a la comunitat científica.
A l'anterior cal sumar el Framework d'interoperabilitat de
En l'actualitat la plataforma està disponible en 24 idiomes i s'actualitza contínuament per afegir noves dades i serveis. Per als propers set anys es preveu una inversió conjunta per part dels socis de la Unió Europea d'almenys 1.000 milions d'euros per continuar amb el seu desenvolupament.
Participació en EOSC
L'evolució d'EOSC està sent guiada per un organisme de coordinació tripartit format per la pròpia Comissió Europea, els països participants representats en la Junta Directiva d'EOSC i la comunitat de recerca representada mitjançant la Associació EOSC . A més, per poder formar part de la comunitat ESCO tan sols cal seguir una sèrie de regles mínimes de participació :
-
Tot el concepte d'EOSC es basa en el principi general de obertura.
- Els recursos existents en EOSC han de complir amb els principis FAIR.
- Els serveis han de complir amb l'arquitectura i pautes de interoperabilitat d'EOSC.
- EOSC segueix els principis de comportament ètic i integritat en la recerca.
- S'espera que els usuaris d'EOSC també contribueixin a EOSC.
- Els usuaris han de complir els termes i condicions associats a les dades que usin.
- Els usuaris d'EOSC sempre citen les fonts dels recursos que usin en el seu treball.
- La participació en EOSC està subjecta a les polítiques i legislacions aplicables.
EOSC a Espanya
El Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) d'Espanya va ser un dels 4 membres fundadors de l'associació i actualment és membre encomanat de la mateixa, encarregat de la coordinació a nivell nacional.
El CSIC porta ja anys treballant en el seu repositori d'accés obert DIGITAL.CSIC com a pas previ a la seva futura integració en EOSC. Dins del seu treball en ciència oberta podem assenyalar per exemple l'adopció dels Current Research Information System (CRIS), sistemes d'informació dissenyats per ajudar a les institucions de recerca a recopilar, organitzar i gestionar dades sobre la seva activitat investigadora: investigadors, projectes, publicacions, patents, col·laboracions, finançament, etc.
Els
El camí cap a la ciència oberta
La col·laboració entre els
-
Garantir la qualitat de les metadades per facilitar l'intercanvi obert de dades.
- Divulgar els principis FAIR entre la comunitat investigadora.
- Promoure i desenvolupar estàndards comuns per facilitar la interoperabilitat.
- Fomentar la utilització de repositoris oberts.
- Contribuir compartint recursos amb la resta de la comunitat.
Tot això ajudarà a impulsar la ciència oberta, augmentant l'eficiència, transparència i replicabilidad de les recerques.
- Informació i dades del sector públic