accesskey_mod_content

La Comissió Europea presenta el nou Marco d'Interoperabilitat per als serveis públics digitals

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

28 març 2017

Logo Comissió Europea

La Comissió Europea publica avui un nou Marco Europeu d'Interoperabilitat que ajudarà a les administracions públiques europees a coordinar els seus esforços de digitalització en la prestació de serveis públics.

L'anunci es va realitzar en el Dia Digital de la UE, a Roma,  juntament amb altres iniciatives que tenen com a objectiu promoure la cooperació entre els Estats Membres per preparar millor a la societat darrere d'aprofitar tot el potencial de la transformació digital. Molts països de la UE estan implantant l'administració digital en els seus serveis públics per estalviar temps, reduir costos, augmentar la transparència i millorar la qualitat dels mateixos. Fer això de manera coordinada garanteix que el sector públic no solament és digital, sinó també interoperable.

El nou Marco Europeu d'Interoperabilitat(Obre en nova finestra) ajudarà als Estats Membres a seguir un enfocament comú en posar els seus serveis públics disponibles online; també unificarà les comunicacions i gestions entre països i àmbits polítics. Això contribuirà a reduir la burocràcia per a les persones i les empreses a l'hora de realitzar certs tràmits com poden ser la sol·licitud de certificats o l'entrega de les declaracions d'impostos.

El Marc ho conformen un conjunt de 47 recomanacions actualitzades d'interoperabilitat que poden augmentar la interoperabilitat. L'aplicació del mateix per part de les administracions públiques europees garantirà que els seus serveis es normalitzen, automatitzen, racionalitzen i proporcionen de forma segura/segura en menys temps i amb menys esforç. També assegurarà que les dades estiguin més disponibles i de qualitat que permeti una millor anàlisi i presa de decisions. Aquestes recomanacions tenen en compte diferents polítiques de la UE, com la Directiva revisada sobre la reutilització de la informació del sector públic(Obre en nova finestra) , la Directiva INSPIRI(Obre en nova finestra) i el Reglament eIDAS(Obre en nova finestra) , així com noves iniciatives de la UE, com l'European European Cloud Initiative(Obre en nova finestra) , el Pla d'Acció 2016-2020(Obre en nova finestra) i els ja previstos, com el Portal Digital Únic(Obre en nova finestra) .

Quant al seu futur pròxim, cal ressenyar que la Comissió Europea dirigirà i coordinarà l'execució i el seguiment del Marc però comptant amb el suport del programa ISA²(Obre en nova finestra) . A més, s'espera que els Estats Membres completin les accions de la UE, identificades en el Pla d'Acció d'Interoperabilitat, amb accions nacionals. La Comissió avaluarà l'aplicació del Marc Europeu d'Interoperabilitat revisat per a finals de 2019.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra) .

  • Interoperabilitat
  • Cooperació interadministrativa