accesskey_mod_content

L'aplicació "Open Irekia - Govern Obert" del Govern Basc a la disposició d'usuaris, desenvolupadors i comunitat en general

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

14 juny 2011

El Govern Basc allibera Irekia, la web per a promoure la participació en Internet

Fa apróximadamente un any, el Govern Basc va posar en marxa el portal d'internet Irekia com a referent de la filosofia de Govern Obert que tots els departaments de l'Executiu estan incloent en l'exercici diari de l'acció de govern amb l'objectiu de millorar la relació entre ciutadania i administració, aprofitant els avantatges que oferixen les noves tecnologies.

Així, esta plataforma engloba diferents funcionalitats que inclouen, entre uns altres, un sistema de gestió de preparació, classificació i publicació de notícies, gestors continguts multimèdia en múltiples formats, integració amb diferents xarxes socials, múltiples agendes d'esdeveniments públiques i d'ús intern del govern, processos de coordinació i retransmissió d'esdeveniments en viu, gestió de comentaris, gestió de propostes ciutadanes, etc.

En el desenvolupament d'Irekia s'han utilitzat components de programari lliure com el sistema operatiu Linux, les bases de dades PostgreSQL i CouchDB, els intèrprets dels llenguatges de programació Ruby, Python i Erlang o el servidor web Apatxe. També el programari original del projecte s'està desenvolupat baix la Llicència Pública de la Unió Europea "European Union Public Licence – EUPL".

Ara, el Govern Basc ha decidit alliberar el programari sobre el qual s'ha desenvolupat este projecte. Denominat OpenIrekia, posa a la disposició de la ciutadania, empreses, organitzacions i, per descomptat, d'altres institucions i administracions públiques el "codi font" d'Irekia. D'esta manera, es col·labora i es permet la seua reutilització lliure i gratuïtament.

El que OpenIrekia posa a la disposició de la ciutadania, de manera lliure i gratuïta, són funcionalitats i components que empra la web Irekia. Sobre la base de components ja existents de programari lliure com el sistema operatiu Linux, les bases de dades PostgreSQL i CouchDB, els intèrprets dels llenguatges de programació Ruby, Python i Erlang o el servidor web Apatxe (tots són programari lliure pel que no ha sigut necessari realitzar cap pagament per la seua utilització i desenvolupament), OpenIrekia ha creat gestors de notícies, vídeos, usuaris, etc que i sol que s'allibera. De manera continua se seguiran alliberant altres components que s evadisquen sumant al projecte Irekia.

Més informació sobre la iniciativa en IREKIA

  • Govern obert
  • Centre de Transferència de Tecnologia