accesskey_mod_content

Com facilitar la interoperabilitat en un portal de dades obertes: l'exemple d'Aragó Open Data

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

25 gener 2019

La iniciativa de dades obertes del Govern d'Aragó va sorgir mitjançant acord en 2012 amb l'objectiu de crear valor econòmic en el Sector TIC a través de la reutilització de la informació pública, l'augment de la transparència i el foment de la innovació.

L'any 2013, s'engega el portal web de dades obertes del Govern d'Aragó. Des de llavors, Aragó Open Data ha tingut un creixement exponencial, impulsat per la unitat responsable de la seva gestió, actual Direcció general d'Administració Electrònica i Societat de la Informació, i com no, pels diferents proveïdors de dades: unitats públiques en la seva majoria del Govern autonòmic. Aquests proveïdors han fet possible que les seves dades s'ofereixin sota la filosofia de les dades obertes des d'un únic punt d'accés.

Des de la creació del portal s'han desenvolupat més serveis, com per exemple l'Aragopedia,  Pressupost o Open Analytics Data. Tots ells giren entorn de/entorn de la reutilització i disposició de dades obertes mitjançant serveis que faciliten el seu ús i interpretació. En aquesta línia, Aragó Open Data (Obre en nova finestra) ofereix diverses aplicacions d'ús i explotació dels seus mitjans, juntament amb materials de formació, sense oblidar la promoció de  APIs i serveis que donin valor afegit a les pròpies dades. Per aquests treballs la iniciativa va ser seleccionada com a única experiència espanyola en Open Data Leader's Network (Obre en nova finestra) celebrada a Londres  en 2016.

Entre els recursos més descarregats del portal destaquen: Servei de descàrrega cartogràfica i:1/1000 per municipi, Contractes Governo d'Aragó, llistat dels Municipis d'Aragó o els calendaris anuals de festius de la Comunitat Autònoma i les seves províncies.

En aquest ampli i divers marc, Aragó Open Data també va iniciar en 2016 un treball d'identificació i integració de la diversitat de dades generades pel Govern d'Aragó per facilitar la seva disposició i obertura. El primer pas va ser generar una ontologia, l'Estructura d'Informació Interoperable d'Aragó EI2A. Per a això van comptar amb la col·laboració de les unitats que disposen, creen i gestionen dades, participant diferents àrees del Govern d'Aragó com per exemple agricultura, hisenda, cultura, informació de dades geogràfiques o medi ambient, entre unes altres.

L'Estructura d'Informació Interoperable d'Aragó (EI2A) homogeniza estructures, vocabularis i característiques dins del marc d'Aragó Open Data per resoldre, en bona part, la problemàtica de la diversitat i heterogeneïtat de dades existents en l'Administració. Una heterogeneïtat que és fidel reflex de la realitat i competències de l'Administració, però que dificulta la seva obertura i reutilització.

L'EI2A descriu el model conceptual i lògic de les dades generades pel Govern d'Aragó representant entitats, propietats i relacions. L'estructura està destinada a recolzar la interoperabilitat de les dades sota el seu domini mitjançant la seva estandardització. L'Estructura d'Informació Interoperable d'Aragó té com a objectiu relacionar el contingut i elements dels diferents conjunts de dades perquè puguin ser normalitzats i explotats de manera conjunta al Govern d'Aragó, en conjuminar, simplificar i donar homogeneïtat als mateixos, independentment de la seva procedència, finalitat, model, entitats i relacions que els componen.

És en el 2017 i 2018 quan l'EI2A se converteix en una realitat en posar-se en pràctica amb alguns de les dades d'Aragó Open Data, sorgint el projecte Aragó Open Data Pool. Aragó Open Data Pool és un projecte pilot i innovador que demostra la importància de centralitzar dades i servir-los per afavorir el seu ús i explotació. Open Data Pool està disponible des de desembre de 2018 sent la seva base l'EI2A.

Com a resultat: més de 140 fonts de dades d'organismes i finalitats ben diferenciades, que estaven obertes prèviament a Aragó Open Data (API GA_OD_Core),  s'han normalitzat conforme a l'EI2A, per així, des d'un únic punt i amb els mateixos criteris de consulta, poder ser explotats en conjunt i oferts de manera senzilla.

Les dades d'aquest projecte compten amb els estàndards de la web semàntica per a la seva explotació, consulta i ús (SPARQL endpoint), que és el seu veritable potencial. Això permet poder consultar i explotar dades independentment de les seves característiques i vocabularis i fins i tot també permet federar dades de portals de diferents administracions com Aragó Open Data (sota l'EI2A) i Open Data Euskadi ( sota ELI).

Un altre dels aspectes destacables és que s'ha orientat el seu ús a un usuari no tècnic, en permetre una navegació més intuïtiva i senzilla a través de les relacions entre dades, posant en pràctica la interoperabilitat mitjançant la relació de dades diverses a través d'una navegació web corrent.

Amb aquest projecte, que ha contribuït a conèixer millor la realitat de les dades incorporades a Aragó Open Data Pool sota l'EI2A, es confirma la necessitat de la normalització de les dades en origen, per obrir-los i oferir-los a Aragó Open Data, facilitant el seu ús i reutilització a nivell intern de l'Administració i cap a fora d'aquesta. I és aquí on entra en joc el canvi necessari que cerquen les directrius d'interoperabilitat i reutilització de dades per a la seva obertura en el punt d'accés de dades obertes del Govern d'Aragó, que a dia d'avui correspon a un projecte normatiu. Entre els seus eixos d'acció, aquest projecte, consisteix a identificar millor les dades, millorar la seva qualitat en origen, i recolzar el procés des de la creació de les dades per les diferents unitats productores, a nivell intern, fins a la seva obertura a Aragó Open Data. D'aquesta forma se cerca seguir creixent, millorant i orientar-se al fet que qualsevol interessat, institucions, desenvolupadors o el sector infomediario puguin utilitzar la informació, les dades i els serveis disponibles per a qualsevol dels seus interessos, contribuint així al desenvolupament de la societat de la informació.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Govern obert
  • Interoperabilitat