accesskey_mod_content

La nova versió de DCAT-AP ja està disponible

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

02 desembre 2019

Aquesta versió implementa les principals sol·licituds de canvi de l'antiga versió del DCAT-AP (Perfil d'Aplicació del Data Catalog Vocabulary) i introdueix una gamma d'actualitzacions per alinear-se amb els estàndards de el World Wide Web Consortium (W3C).

DCAT-AP és una especificació per descriure conjunts de dades del sector públic per permetre l'intercanvi de descripcions de conjunts de dades entre portals de dades que, recentment, es ha 'renovat' amb una nova versió de el  Perfil d'aplicació DCAT per a portals de dades a Europa (DCAT-AP) 2.0.0(Obre en nova finestra)  .

El llançament d'aquesta nova versió DCAT-AP es produeix després de la revisió pública que va tenir lloc del 4 d'octubre al 4 de novembre.

Les novetats incorporades

Els principals aspectes destacats de DCAT-AP 2.0.0 són els següents:

  • Alineació amb W3C DCAT 2.0 que introdueix la capacitat de compartir serveis de dades.
  • La implementació d'una sèrie de propietats es recomana o es fa obligatòria per orientar-se cap a descripcions de metadades de qualitat;
  • Eliminació de vocabularis controlats no existents adms: change_type ;
  • Addició d'una nova propietat dcatap: disponibilitat que indica la disponibilitat planificada de la distribució;
  • Es va imposar la cardinalidad per a les propietats dcat: accessURL i dcat: downloadURL perquè les distribucions siguin com a màxim 1;
  • Millores de coherència en l'especificació i les seves distribucions;
  • L'alineació amb W3C DCAT 2.0 va resultar en el reemplaçament dels URI pel que fa a l'última versió 1.2.1 de DCAT-AP . A saber, per descriure un període de temps, s'utilitzaran les propietats natives de DCAT dcat: startDate i dcat: endDate en lloc de s chema: startDate o schema: endDate . Es proporciona un conjunt dedicat de regles de validació SHACL per ajudar als propietaris de catàlegs en la identificació del problema.
  • Es han millorat les distribucions de suport, és a dir, el context JSON-LD comú i les plantilles SHACL . Per augmentar la seva reutilització, les distribucions ara es llancen baix la llicencia CC-BY 4.0 .

Pot trobar una  llista completa dels canvis i la seva resolució en línia en el  DCAT-AP GitHub(Obre en nova finestra)  .

  • Govern obert
  • Desenvolupament de Sistemes