accesskey_mod_content

Transformació digital de la gestió del padró municipal

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

16 febrer 2024

Publicat el Reial decret 141/2024, de 6 de febrer, pel qual es modifica el Reglament de Població i Demarcació Territorial de les Entitats Locals, que permetrà la sincronització en temps real de les dades d'empadronament local.

En el marc de la transformació digital i modernització de les entitats locals una de les necessitats identificades és la modernització de la gestió del padró municipal.

El padró municipal és un registre administratiu que revesteix una gran importància, puix que la inscripció en ell suposa el requisit previ i imprescindible perquè les persones puguin tenir accés, amb totes les garanties, a l'ús i gaudi dels serveis públics d'educació, sanitat i serveis socials en un municipi, i a l'exercici del dret de sufragi, entre altres aspectes.

Hagut de precisament a la rellevància que aquest registre ostenta, es fa precís dotar-ho d'un règim de gestió i actualització de dades ràpid, àgil i amb garanties, amb la finalitat de permetre als ciutadans i ciutadanes accedir a tots els serveis del municipi on resideixen, d'una banda, i reduir al mínim els riscos derivats d'una incorrecta inscripció, per una altra. La modernització del padró també incidirà en una millor elaboració de polítiques públiques com les relatives a fiscalitat, serveis socials o ajudes a la rehabilitació, entre unes altres.

Per tot l'anterior, aquesta mesura s'ha inclòs entre els compromisos adquirits davant la Unió Europea en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), després de la seva modificació mitjançant addenda, aprovada per la Comissió Europea el 2 d'octubre de 2023 i per l'ECOFIN el 17 del mateix mes, com una «Reforma» a dur a terme dins del projecte de «Reforma per a la modernització i digitalització de l'Administració» del Component 11, relatiu a la «Modernització de les Administracions Públiques», C11.R1, Fita 147, que estableix com un dels seus objectius l'actualització i millora del padró municipal d'habitants gestionat per les entitats locals, a través de la reforma de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, i del Reial decret 1690/1986, d'11 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de Població i Demarcació Territorial de les Entitats Locals.

El principal objectiu del recentment publicat  Reial decret 141/2024(Obre en nova finestra) , de 6 de febrer, pel qual es modifica el Reglament de Població i Demarcació Territorial de les Entitats Locals, és complir amb els objectius que persegueix el component 11 del PRTR i millorar la comunicació, entre els ajuntaments i l'Institut Nacional d'Estadística (INE), de les variacions en les dades dels seus padrons municipals perquè es produeixi en temps real, per a això es preveu la interconnexió entre els padrons i l'INE.

Amb aquesta finalitat, es modifiquen els articles corresponents del Reglament de Població i Demarcació Territorial de les Entitats Locals, aprovat pel Reial decret 1690/1986(Obre en nova finestra) , d'11 de juliol, amb el que la comunicació de dades del padró per part dels ajuntaments que els gestionen passa de ser mensual a ser una comunicació en temps real, aprofitant d'aquesta manera de forma plena l'agilitat que brinden els mitjans electrònics. Aquest mateix canvi s'adopta per a les comunicacions relatives al padró d'espanyols residents a l'estranger. Per a l'engegada d'aquesta modificació s'ha previst un període transitori fins al 31 d'agost de 2026.

Al costat de l'assenyalat anteriorment, s'aprofita la citada modificació del Reglament de Població i Demarcació Territorial de les Entitats Locals per adaptar-ho a les novetats normatives dels últims anys que afecten al seu contingut, havent-se inclòs també les referències expresses a l'intercanvi de dades a través de la Plataforma d'Intermediació de Dades, la connexió en el context europeu a través de la Passarel·la Digital Única i la seva utilització a través de La meva Carpeta Ciutadana.

  • Ciutadà
  • Cooperació interadministrativa
  • Interoperabilitat