accesskey_mod_content

El Govern mobilitzarà 40.000M en préstecs del Pla de Recuperació per impulsar la transició digital en empreses

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

28 febrer 2024

L'ICO gestionarà cinc facilitats per finançar projectes de pimes i empreses dirigits a la transformació verda i digital, l'impuls del sector audiovisual i les tecnologies disruptives

El Consell de Ministres ha aprovat l'acord pel qual s'estableixen les condicions generals per a l'engegada de cinc facilitats amb càrrec als préstecs de l'addenda al Pla de Recuperació, per import de 40.000 milions d'euros, i s'instrueix a l'Institut de Crèdit Oficial per a la seva gestió.

Es posa així en marxa la segona fase del Pla de Recuperació, amb la canalització de gairebé la meitat dels préstecs de l'addenda, que permetrà culminar el procés de transformació i modernització del teixit productiu i de l'economia espanyola.

Els préstecs permetran mantenir el fort ritme inversor i proporcionaran una xarxa de seguretat per finançar inversions privades i públiques en les millors condicions financeres en els propers anys

Les cinc facilitats aprovades avui es destinaran a finançar projectes d'inversió que afavoreixin la doble transició verda i digital de les empreses, reforçant, amb això, la seva competitivitat. Així mateix, s'engegaran facilitats específiques per impulsar el sector audiovisual i les tecnologies disruptives, així com per augmentar el parc d'habitatge social públic en lloguer.

En concret, el nou marc suposa l'engegada les facilitats ICO-Verd, dotada amb 22.000 milions d'euros; ICO-Empreses i Emprendedores, amb 8.150 milions; ICO-Habitatge, amb 4.000 milions; ICO-Audiovisual Hub, amb 1.712 milions i el Fons Next Tech, amb 4.000. L'ICO subscriurà convenis amb els Ministeris corresponents, en els quals es detallaran les característiques específiques de cada facilitat.

Instruments financers

Les facilitats es destinaran al finançament de projectes d'inversió i s'articularan a través de diferents instruments financers, com a línies de préstecs a través d'entitats financeres (línies de mediació), préstecs directes a empreses per part de l'ICO, adquisició per aquest de bons i inversions en capital o cuasi capital. Amb això, se cerca adaptar el finançament disponible, a les necessitats concretes de les empreses i dels diferents sectors d'activitat.

Per a aquesta segona fase del Pla de Recuperació serà especialment rellevant la col·laboració amb les entitats financeres privades, la capil·laritat de les quals permetrà arribar a pimes i empreses de totes les grandàries i sectors d'activitat de qualsevol lloc d'Espanya. cal destacar que, en aquestes línies de mediació, es posarà a disposició fins al 100% del finançament dels projectes empresarials, en condicions financeres avantatjoses i amb llargs terminis d'amortització.

Els préstecs gestionats per l'ICO podran formalitzar-se fins a agost de 2026, si bé les amortitzacions podran seguir reinvirtiéndose fins a 2036, ampliant d'aquesta forma l'abast dels fons i la seva capacitat de finançar nous projectes d'inversió.

Línia ICO-Empresa i Emprenedors

La Línia ICO-Empreses i Emprenedors està dotada amb 8.150 milions d'euros per finançar el creixement i resiliència de les empreses, especialment les pimes.  

Dins d'aquesta línia, el sector turístic comptarà amb un compartiment d'1.000 milions d'euros per a la realització de projectes dirigits al desenvolupament de nous productes o serveis, nous processos organitzatius o d'innovació que millorin l'eficiència, així com les inversions dirigides a augmentar la categoria de l'establiment i millorar la sostenibilitat de l'immoble.

Així mateix, s'incorpora un tram de 150 milions d'euros per a la realització de projectes relacionats amb la digitalització d'universitats en el marc del PERTE Nova Economia de la Llengua.

Línia Spain Audiovisual Hub

Està dotada amb 1.712 milions d'euros per finançar projectes del sector audiovisual, amb l'objectiu d'incentivar la inversió privada i millorar l'accés al finançament de projectes relacionats amb el cinema, televisió, generació de continguts, cultura digital, així com el desenvolupament de continguts multimèdia i interactius, com a videojocs i efectes visuals, entre uns altres.

Fons Next-Tech

El suport al teixit empresarial es completa amb el Fons Next-Tech, dotat amb 4.000 milions d'euros i gestionat per Axis, dirigit a seguir facilitant el creixement de les startup espanyoles en tecnologies disruptives, promovent la innovació i la digitalització.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Infraestructures i serveis comuns
  • Ciutadà