Espanya compta amb uns nivells de competències digitals per sobre de la mitjana europea (el 64% de la població té competències almenys bàsiques, situant-se en 6º lloc, per davant de països com França i Alemanya) i s'ha posat com a meta, a més de que el 80% de la ciutadania compti amb aquestes competències, que la meitat d'elles siguin dones.
Les majors bretxes en competències digitals es donen en funció de l'edat, amb 58 punts de desavantatge entre la població major enfront de la més jove. La diferència en funció de l'ocupació és la segona major bretxa, de 49 punts, entre població no activa i estudiants.
És important destacar que més de la meitat de les persones en situació de desocupació posseeixen competències digitals bàsiques o superiors.
El monogràfic incideix en la importància que tots els grups poblacionals puguin adquirir aquestes competències en igualtat de condicions, de manera que redueixin les bretxes que existeixen a l'hora d'afrontar els reptes i oportunitats de l'economia digital.
Per augmentar les competències digitals de tota la ciutadania i reduir considerablement les bretxes digitals, el Pla de Competències Digitals inclòs en l'estratègia España Digital contempla una inversió de 3.593 milions d'euros per al període 2021-2024, dotació vinculada al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.