La 16ª edició de l'Índex d'Innovació Global (GII, en les seves sigles en anglès) proporciona noves dades i anàlisis sobre l'estat de la innovació global i permet als lectors i responsables polítics comparar l'acompliment de l'ecosistema d'innovació de més de 130 economies.
L'Índex Mundial d'Innovació de 2023 presa el pols a la innovació en un entorn econòmic i geopolític plagat d'incerteses. Seguint les tendències més recents de la innovació a escala mundial, l'Índex Mundial constata que -malgrat un clima d'inquietud i d'un descens de la inversió de capital de risc- abunden les oportunitats com a conseqüència de les incipients onades d'innovació de l'Era Digital i de la Ciència Profunda. En essència, l'edició de 2023 revela qui lidera la innovació mundial, classificant els resultats d'innovació de 132 economies i destacant els seus punts forts i febles. A més, es determinen els 100 principals pols científics i tecnològics del món.
L'Índex Mundial és una eina per facilitar l'elaboració de polítiques d'innovació. Els governs de tot el món ho han utilitzat per avaluar els resultats de la innovació, millorar els paràmetres de la innovació i, en última instància, donar forma a polítiques d'innovació fonamentades. En el context dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, des de 2019, l'Índex Mundial ha estat reconegut per l'Assemblea General de les Nacions Unides com a referència per avaluar la innovació, en particular en el context pospandémico.
L'última edició atorga a Espanya una puntuació de 45,9 punts (1,3 punts més que en l'edició anterior) i la 29ª posició dels 132 països analitzats, la 18ª entre els països europeus, situant-se el seu rendiment en línia amb el seu nivell de desenvolupament.