accesskey_mod_content

Presentació d'UniversiTIC 2016

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

21 abril 2017

Publicat l'UniversiTIC 2016, la nova edició de l'informe elaborat per la comissió sectorial TIC del CRUE. Aquest informe ofereix la més completa radiografia sobre l'estat de les TIC en el sistema universitari espanyol.

El pasado 16 de marzo se presentó en la sede de Crue Universidades Españolas en Madrid una nueva edición del informe UniversiTIC, correspondiente al año 2016, y elaborada por la comisión sectorial TIC de Crue Universidades Españolas. Este informe ofrece la más completa radiografía acerca del estado de las TIC en el sistema universitario español.

La presentación de la 11ª edición de UniversiTIC corrió a cargo del presidente de Crue Universidades Españolas, Segundo Píriz; del presidente de la comisión sectorial Crue-TIC, Juan Gómez Ortega, y del secretario general de Universidades, Jorge Sáinz.

El president de Crue Universitats Espanyoles, Segon Píriz, va subratllar l'alta participació d'universitats públiques i privades en l'informe, i va assenyalar que “si ben el pressupost que dediquen les universitats a les TIC no arriba al 5% recomanat per l'OCDE, i s'han experimentat uns canvis tecnològics i normatius que han impactat al sector, no s'ha produït un minvament en els serveis TIC que ofereixen les universitats. Al contrari, aquestes dificultats han servit per incentivar el treball col·laboratiu que realitzen en aquest àmbit les universitats entre si i amb proveïdors i administracions públiques”.

Per la seva banda, el president de Crue-TIC i rector de la Universitat de Jaén, Juan Gómez Ortega, va anar l'encarregat de presentar les principals conclusions de l'informe, que va destacar com “un dels pioners a Europa“. El president de Crue-TIC va qualificar com a “saludable” l'estat de les TU a les universitats espanyoles, encara que va alertar del perill que “el baix pressupost que es destina a aquest capítol -inferior al de 2007-, pugui afectar a la innovació en les TU, tan important per a la transformació digital de les universitats“.

El secretario general de Universidades, Jorge Sáinz, participó también en el acto de presentación del informe, y afirmó que, “aunque existen muchos espacios de mejora, las universidades españolas no tienen nada que envidiar a otros sistemas universitarios en lo que se refiere a las Tecnologías de la Información“. Jorge Sáinz realizó una breve exposición de algunos de los proyectos puestos en marcha por el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte en materia TI para las universidades, y entre los que destacan planes para el fomento de la administración electrónica y la implantación de la contabilidad analítica. Asimismo, Jorge Sáinz manifestó la “voluntad del ministerio de colaborar con Crue Universidades Españolas en éste y otros ámbitos“.

Quant a les Tecnologies de la Informació com a suport als processos de gestió cal destacar que la gestió automatitzada a les universitats ja està plenament consolidada. Pràcticament totes les universitats compten amb aplicacions de gestió acadèmica i econòmica automatitzades. D'altra banda, les universitats tenen implantats gairebé el 60% dels elements
propios de la administración electrónica, evolucionando positivamente con un aumento del 6% con respecto a la edición anterior. La disponibilidad de una pasarela de pago web, la firma electrónica y la existencia de un perfil de los contratantes, son los elementos de la administración electrónica más implantados en más de tres de cada cuatro universidades. Los
serveis més implementats són el registre, la gestió acadèmica d'actes i la gestió de l'activitat acadèmica dels estudiants.

En relació a la gestió del coneixement institucional, pràcticament totes les universitats disposen d'un datawarehouse o estan en vies d'implantar-ho. A més, el 66,67% de les universitats disposen d'un portal de transparència i el 30% compten amb una iniciativa opendata o un pla de reutilització de la informació del sector públic (RISP).

  • Interoperabilitat
  • Infraestructures i serveis comuns