La Llei europea de Dades garantirà l'equitat en l'entorn digital en aclarir qui pot crear valor a partir de les dades i en quines condicions. També estimularà un mercat de dades competitiu i innovador mitjançant el desbloquejo de dades industrials i la claredat jurídica pel que fa a l'ús de les dades.
Mesures per impulsar l'economia de les dades de la UE
En els últims anys, s'ha produït un ràpid creixement dels dispositius connectats al mercat europeu. L'ús d'objectes connectats (o Internet de les coses) genera quantitats cada vegada majors de dades. Això representa un enorme potencial per a la innovació i la competitivitat en la UE.
Les noves regles permeten als usuaris de productes connectats accedir a les dades generades per aquests dispositius i compartir aquestes dades amb tercers. Per exemple, el propietari d'un cotxe connectat o l'operador d'un aerogenerador podrà sol·licitar al fabricant que comparteixi determinats dades generades per l'ús d'aquests productes connectats amb un servei de reparació de la seva elecció. Això donarà més control als consumidors i a altres usuaris de productes connectats i impulsarà els serveis de posventa i la innovació. Es mantindran els incentius perquè els fabricants inverteixin en productes i serveis que generin dades, i els seus secrets comercials romandran protegits.
Los organismos del sector público podrán acceder a los datos en poder del sector privado y utilizarlos para ayudar a responder a emergencias públicas como inundaciones e incendios forestales, o cuando se aplique un mandato legal cuando los datos requeridos no estén fácilmente disponibles por otros medios.
La Llei de Dades també protegeix a les empreses europees de les clàusules contractuals abusives en els contractes d'intercanvi de dades que una part contractant imposa unilateralment a l'altra. Això permetrà a les pequeño i mitges empreses (pimes), en particular, participar més activament al mercat de dades.
A més, la Llei de Dades permetrà als clients canviar sense problemes (i eventualment de forma gratuïta) entre diferents proveïdors de núvol. Aquestes mesures promouran la competència i l'elecció al mercat, al mateix temps que evitaran la dependència d'un proveïdor. Per exemple, qualsevol empresa europea podria combinar serveis de dades de diferents proveïdors de serveis en el núvol («multinube») i beneficiar-se de les enormes oportunitats que ofereix el mercat del núvol de la UE. També reduirà dràsticament els costos per a les empreses i les administracions quan traslladin les seves dades i aplicacions a un proveïdor de núvol diferent.
La Llei de Dades també inclou salvaguardias contra les sol·licituds il·legals de les autoritats de tercers països per transferir o accedir a dades no personals conservats en la UE, la qual cosa garanteix un entorn de tractament de dades més fiable i segur.
Finalment, la Llei de Dades introdueix mesures per promoure el desenvolupament de normes d'interoperabilitat per a el intercanvi de dades i per als serveis de tractament de dades, d'acord amb l'estratègia de normalització de la UE.
Passos següents
Després de la seva entrada en vigor, la Llei de Dades entrarà en vigor en 20 mesos, és a dir, l'11 de setembre de 2025.
Fons
El 23 de febrer de 2022, la Comissió va proposar la Llei Europea de Dades per garantir l'equitat al món digital i fomentar la innovació. El Parlament Europeu i el Consell van aconseguir un acord polític el 28 de juny de 2023. La Llei de Dades és una fita clau de la estratègia de dades de la Comissió, que és un factor important per aconseguir els objectius de la Dècada Digital 2030 .
La Llei de Dades complementa la Llei de Governança de Dades, que va entrar en vigor al setembre de 2023 i crea els processos i estructures per facilitar l'intercanvi de dades per part d'empreses, particulars i el sector públic. La Llei de Governança de Dades també establirà espais comuns europeus de dades perquè més dades estiguin disponibles per al seu ús en l'economia i la societat, mantenint al mateix temps el control de les empreses i les persones que generen les dades.