accesskey_mod_content

El Consell i el Parlament de la UE arriben a un acord sobre l'intercanvi automatitzat de dades per a la cooperació policial

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

21 novembre 2023

Els negociadors de la Presidència espanyola del Consell i del Parlament Europeu han arribat a un acord polític per actualitzar una llei de la UE que facilita l'intercanvi automatitzat de dades per a la cooperació policial.

El marc existent, sovint denominat Prüm I, permet a les autoritats encarregades de fer complir la llei consultar les bases de dades nacionals d'altres estats membres pel que fa a dades d'ADN, empremtes dactilars i matriculació de vehicles. Si reben una resposta, les autoritats poden sol·licitar les dades pertinents als seus homòlegs estrangers.

Els colegisladores van acordar ampliar les categories de dades per les quals poden realitzar-se intercanvis automatitzats. Una vegada que la llei actualitzada entri en vigor, les autoritats policials també podran utilitzar el sistema Prüm per cercar imatges facials i registres policials. A més, si ho permet la legislació nacional, també seran possibles cerques en totes les categories per trobar persones desaparegudes o identificar restes humanes.

Si la cerca en la base de dades dona com resultat una coincidència positiva, el país en qüestió ha de proporcionar les dades pertinents (per exemple, nom, data de naixement, delicte penal vinculat a les dades) en un termini de 48 hores.

Modernització del sistema informàtic

La nova llei també modernitza la infraestructura tècnica que sustenta l'intercanvi d'informació. El nou Reglament Prüm suposarà la instal·lació d'un enrutador per part d'eu-LISA (l'agència de la UE encarregada dels grans sistemes informàtics, com el Sistema d'Informació de Schengen) per facilitar l'establiment de connexions entre els Estats membres (i Europol) amb la finalitat de recuperar dades. L'enrutador constarà d'una eina de cerca i un canal de comunicació segur. L'autoritat policial que cerca una coincidència enviarà les seves dades (per exemple, una empremta digital) a l'enrutador. L'enrutador enviarà aquesta sol·licitud de consulta a les bases de dades de tots els altres estats membres de la UE i a Europol.

Per a les cerques automatitzades d'índexs de registres policials, els Estats membres i Europol utilitzaran el Sistema Europeu d'Índex de Registres Policials (EPRIS).

Segons les noves regles, Europol –l'agència de la UE que recolza als estats membres en la lluita contra el crim organitzat i greu– també podrà cercar en bases de dades nacionals per acarar la informació que hagi rebut de tercers països.

Antecedents i propers passos

La proposta per actualitzar la legislació Prüm es remunta al 8 de desembre de 2021. L'objectiu és reforçar, racionalitzar i facilitar l'intercanvi d'informació entre els estats membres i amb Europol i proporcionar a les autoritats policials de la UE eines millorades per lluitar contra la delinqüència.

L'acord provisional es presentarà ara als representants dels Estats membres (Coreper) per a la seva aprovació. Si s'aprova, el text serà adoptat formalment tant pel Consell com pel Parlament Europeu.

La Comissió acull amb satisfacció l'acord

La Comissió Europea ha acollit amb satisfacció l'acord polític aconseguit pel Parlament Europeu i el Consell sobre el Reglament sobre l'intercanvi automatitzat de dades per a la cooperació policial (Prüm II). En revisar el marc Prüm existent, aquest acord millorarà les eines policials per lluitar contra la delinqüència, segons la Comissió.

El nou Reglament Prüm II tancarà les llacunes d'informació i impulsarà la prevenció, detecció i recerca de delictes en la UE, fomentant la seguretat per a tots a Europa.  

Les noves normes milloraran, facilitaran i acceleraran l'intercanvi de dades en el marc actual de Prüm:

  • Preservar l'intercanvi automatitzat existent sobre perfils d'ADN, dades dactiloscópicos i dades de matriculació de vehicles.
  • Permetre cerques de dades de matriculació de vehicles utilitzant les dades d'identitat dels delinqüents.
  • Iniciar intercanvis automatitzats de dades sobre imatges facials i registres policials.
  • Establir un enrutador central per simplificar els intercanvis automatitzats de dades biomètriques.
  • Establiment del Sistema Europeu d'Índex de Registres Policials (EPRIS) per permetre l'intercanvi automatitzat de registres policials.
  • Garantir que, després d'una coincidència confirmada en dades biomètriques mitjançant l'intercanvi de dades d'identificació, hi hagi un seguiment en un termini de 48 hores.
  • Inclusió d'Europol en el marc de Prüm.
  • Alinear els intercanvis en el marc de Prüm amb el marc de protecció de dades amb sòlides salvaguardias.

Més informació:

Font original de la notícia - Consell de la UE(Obre en nova finestra)

Font original de la notícia - Comissió Europea(Obre en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Informació i dades del sector públic