accesskey_mod_content

La Comissió presenta iniciatives per asseure les bases de la transformació del sector de la connectivitat

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

24 febrer 2023

En concret són tres: la proposta de Llei d'Infraestructures de Gigabit per al desplegament de xarxes, el projecte de Recomanació sobre el Gigabit per orientar a les autoritats nacionals i la Consulta exploratòria sobre el futur del sector de la connectivitat i de la seva infraestructura

La Comissió ha donat a conèixer avui una sèrie d'accions destinades a posar la connectivitat de gigabit a la disposició de tots els ciutadans i empreses de tota la UE d'aquí a 2030, d'acord amb els objectius de la  Dècada Digital d'Europa(Obre en nova finestra) , i a facilitar la transformació del sector de la connectivitat en la UE.

Les iniciatives d'avui a matèria de connectivitat consisteixen en el següent:

  • En primer lloc, la Comissió ha adoptat una proposta de Llei d'Infraestructures de Gigabit(Obre en nova finestra) , que estableix noves normes per facilitar un desplegament més ràpid, barat i eficaç de les xarxes de gigabit en tota la UE.

  • En segon lloc, també ha publicat un projecte de Recomanació sobre el Gigabit(Obre en nova finestra)  per orientar a les autoritats nacionals de regulació sobre les condicions d'accés a les xarxes de telecomunicacions dels operadors amb un pes significatiu al mercat, a fi d'estimular un abandó més ràpid de les tecnologies tradicionals i accelerar el desplegament de xarxes de gigabit.

  • En tercer lloc, la Comissió ha engegat una Consulta exploratòria sobre el futur del sector de la connectivitat i de la seva infraestructura(Obre en nova finestra)  per recaptar opinions sobre la manera en què la creixent demanda de connectivitat i els avanços tecnològics poden afectar a l'evolució futura del sector de la connectivitat i les seves infraestructures.

Llei d'Infraestructures de Gigabit

Donada la creixent adopció de tecnologies digitals avançades, existeix una necessitat urgent d'un major ample de banda a velocitats més ràpides per poder oferir serveis més intel·ligents, flexibles i innovadors als ciutadans, les empreses i els sectors públics clau, impulsats pel desenvolupament i l'ús de tecnologies com el núvol, la intel·ligència artificial (IA), els espais de dades, la realitat virtual i el metaverso, i pels quals els ciutadans europeus puguin gaudir dels seus drets digitals. Referent a això, la  Llei d'Infraestructures de Gigabit(Obre en nova finestra) respon a la creixent demanda de connectivitat més ràpida, fiable i intensa en dades, i substituirà a la Directiva sobre la reducció dels costos de la banda ampla (2014).

La Llei d'Infraestructures de Gigabit persegueix superar el problema del desplegament lent i costós de la infraestructura física subjacent que sustenta les xarxes avançades de gigabit. Reduirà la burocràcia i els costos i la càrrega administrativa associats al desplegament de les xarxes de gigabit. Entre altres coses, simplificarà i digitalitzarà els tràmits de la concessió de permisos. La nova norma també millorarà la coordinació de l'obra civil entre els operadors de xarxes per desplegar la infraestructura física subjacent, tals com a conductes i mastelers, i vetllar per que les parts interessades pertinents tinguin accés a ella. L'obra civil representa el 70 % dels costos del desplegament de les xarxes. A més, tots els edificis nous o sotmesos a renovacions importants, excepte casos justificats, hauran d'estar equipats amb fibra perquè els ciutadans puguin gaudir d'uns serveis de connectivitat més ràpids. Gràcies a les noves normes, els operadors podran desplegar ràpidament les xarxes amb tràmits simplificats, digitalitzats i menys costosos.

Correspon ara al Parlament Europeu i al Consell examinar la proposta de Reglament. Després de l'adopció de la proposta de la Comissió pels colegisladores, les noves normes seran directament aplicables en tots els Estats membres.

Recomanació sobre el Gigabit

El projecte de Recomanació sobre el Gigabit(Obre en nova finestra) se centra a facilitar orientacions a les autoritats nacionals de reglamentació (ANR) sobre les condicions d'accés a les xarxes dels operadors que tinguin un pes significatiu al mercat. El projecte de Recomanació té per objecte vetllar per que tots els operadors puguin accedir a les infraestructures de xarxes existents, quan escaigui. D'aquesta manera, podrà garantir un entorn regulador adequat, estimular el cessament de les tecnologies tradicionals sense demora indeguda, és a dir, en un termini de dos a tres anys, i fomentar el desplegament ràpid de la xarxa de gigabit, per exemple, promovent la flexibilitat dels preus per a l'accés a les xarxes regulades i facilitant alhora una competència sostenible. Les mesures també contribuiran al fet que els consumidors gaudeixin dels avantatges d'un mercat únic de les comunicacions electròniques a Europa, això és, millors serveis prestats a través de xarxes d'alta qualitat a preus assequibles.

El projecte de Recomanació s'ha remès a l'Organisme de Reguladors Europeus (ORECE) per a una consulta que durarà dos mesos. Després d'examinar el dictamen de l'ORECE, la Comissió adoptarà la seva Recomanació definitiva, que substituirà a les Recomanacions sobre l'accés, això és, la  Recomanació sobre l'accés de propera generació(Obre en nova finestra)  (2010) i a la  Recomanació sobre la no discriminació i les metodologies de costos(Obre en nova finestra)  (2013).

Consulta sobre el futur del sector de les telecomunicacions

La Comissió ha engegat avui una àmplia consulta exploratòria sobre el futur del sector de la connectivitat i les seves infraestructures(Obre en nova finestra) . Es tracta de recaptar opinions sobre l'evolució del panorama tecnològic i del mercat i sobre la manera en què pot afectar al sector de les comunicacions electròniques.

En particular, persegueix determinar quins són els tipus d'infraestructures necessàries perquè Europa segueixi al capdavant d'uns avanços tecnològics transformadors i lideri la seva transformació digital en els propers anys. La consulta també recapta l'opinió de les parts interessades sobre la manera de vetllar per que les inversions necessàries per desplegar tals infraestructures es mobilitzin oportunament en tota la Unió. Referent a això, la consulta exploratòria forma part d'un diàleg obert amb totes les parts interessades sobre la possible necessitat que totes les parts que es beneficiïn de la transformació digital contribueixin de manera equitativa a les inversions en infraestructures de connectivitat. Es tracta d'una qüestió complexa que requereix una anàlisi exhaustiva dels fets i xifres subjacents, abans de decidir sobre la necessitat d'adoptar noves mesures. La Comissió està fermament decidida a preservar una internet neutral i oberta.

Finalment, la consulta aborda la qüestió de la manera de garantir l'asequibilidad de la connectivitat per als consumidors i d'avançar cap a un mercat únic més integrat en el sector de la connectivitat.

Es convida a tots les persones, empreses i organitzacions interessades a emplenar l'enquesta en un termini de dotze setmanes. El termini de presentació de les respostes finalitza el 19 de maig de 2023. La Comissió informarà sobre els resultats. Partint de les conclusions de la consulta, estudiarà les mesures més adequades amb vista al futur del sector de les comunicacions electròniques.

Context

La UE ha pres mesures en una sèrie d'àmbits per millorar la connectivitat, la qual cosa reporta importants beneficis socioeconòmics, en estimular l'ocupació i el creixement, a més del desenvolupament de productes, serveis i aplicacions innovadors per als ciutadans i les empreses de tota la UE. Ha posat fi a les tarifes de  itinerància(Obre en nova finestra)  en tota la UE i ha llançat la  iniciativa WiFi4EU(Obre en nova finestra) , que ha finançat la implantació de punts d'accés wifi en comunitats locals.

La UE també aporta fons, elabora directrius tècniques i reuneix a experts per recolzar a les administracions públiques i les empreses que treballen per millorar la cobertura de les xarxes i introduir  xarxes 5G(Obre en nova finestra)  en tota Europa. La Comissió va adoptar unes  Directrius revisades relatives a les ajudes estatals(Obre en nova finestra)  a les xarxes de banda ampla. Ha engegat una important iniciativa de recerca per fomentar les xarxes 6G, la Empresa Comuna per a les Xarxes i els Serveis Intel·ligents(Obre en nova finestra) », a fi d'establir l'estratègia i les eines per desenvolupar capacitats tecnològiques per als sistemes 6G.

L'objectiu de la  Dècada Digital(Obre en nova finestra)  és que, d'aquí a 2030, totes les llars europees estiguin servits per xarxes de gigabit i totes les zones poblades l'estiguin per xarxes d'almenys 5G.

La normativa de la UE en pro de les inversions als mercats de telecomunicacions s'estableix concretament en el  Codi Europeu de les Comunicacions Electròniques(Obre en nova finestra) , la  Recomanació sobre els mercats de referència (2020)(Obre en nova finestra)  i el  conjunt d'instruments de connectivitat(Obre en nova finestra) .

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Infraestructures i serveis comuns