accesskey_mod_content

El ministre de l'Interior presenta el nou DNI electrònic 3.0

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

13 gener 2015

El nou document, presentat a Lleida, província pilot, incorpora un xip certificat com a dispositiu segur, amb major capacitat i velocitat, i amb la mateixa validesa jurídica que la firma manuscrita i dotat de tecnologia NFC. També s'ha presentat el nou passaport 3.0 que integra noves mesures de seguretat i un xip d'altes prestacions.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va presentar ahir el nou DNI electrònic 3.0 que, a més d'incorporar un xip certificat com a dispositiu segur -de major capacitat i velocitat-, permet la transmissió de dades via NFC (Transmissió de Dades per Contacte) i radiofreqüència.

També inclou noves mesures de seguretat i dota a la firma electrònica de la mateixa validesa jurídica que la firma manuscrita. El ministre de l'Interior ha afirmat que esta iniciativa s'emmarca en l'objectiu que es va fixar en iniciar esta legislatura: fer d'Espanya un país més segur.
El llançament del nou DNIe 3.0 es realitza a Lleida com a ciutat pilot i la seua implantació s'estendrà progressivament a la resta del territori espanyol. Durant este acte s'ha presentat també el nou Passaport 3.0, que ja s'està emetent en tota Espanya i que igualment està dotat d'un xip de major capacitat i velocitat; un nou paper de seguretat, components holográficos renovats; tactocel i altres mesures de seguretat invisibles.

Entre les principals característiques del nou Document Nacional d'Identitat es troba un xip més ràpid, amb més capacitat i certificat com a dispositiu segur de creació de firma electrònica reconeguda, dotant-ho de la mateixa validesa jurídica que la firma manuscrita. A causa de les seues noves capacitats tècniques, el DNI 3.0 podrà ser usat com a document de viatge electrònic. Així mateix, permetrà la comunicació amb smartphones a través d'una antena de radiofreqüència i via NFC.

La Direcció general de la Policia té vigent un Pla Estratègic que manté entre els seus objectius el desenvolupament d'una Policia 3.0 basada en la innovació tecnològica i un ús més eficient dels recursos. Entre les actuacions que integren esta transformació es troba el disseny i llançament del DNIe 3.0 que la seua posada en marxa arranca hui.

Tecnologia de lectura sense contactes

Conscients de la necessitat no solament d'implementar un instrument d'elevada seguretat, sinó també de millorar i acostar als ciutadans la seua usabilitat, la Direcció general de la Policia difondrà des de la seua pàgina web i canals en xarxes socials la informació necessària per a la seua instal·lació i maneig de forma clara i senzilla. A més, s'estendrà la vigència dels dos certificats d'identificació i firma, i es permetrà la lectura sense PIN del certificat d'identificació, la qual cosa evitarà la introducció repetida del nombre PIN en les transaccions i el bloqueig del PIN per introducció incorrecta del mateix.

Dins d'este primer conjunt de mesures de l'impuls del nou DNIe, la Policia Nacional reforçarà el servici de denúncies de fets delictius que presta actualment a través de la seua pàgina web ( www.policia.es(Obri en nova finestra) ), de tal forma que no serà necessari que el ciutadà es desplace físicament a la comissaria per a ratificar i firmar la denúncia.

Per a facilitar l'ús del DNIe en smartphones i tablets, s'ha incorporat tecnologia de lectura sense contactes (NFC) en la targeta del DNI 3.0, que permetrà la lectura del mateix aproximant-ho al terminal. Els usos més immediats de la plataforma de servicis associats al DNIe 3.0 es dirigixen a fer diferents aplicacions per a mòbils, les conegudes apps, amb el concepte d'autoritzacions. Per exemple: autorització a terceres persones per a arreplegar paquets que arriben per correu o per servicis de missatgeria; per a col·legis, autorització a excursions dels xiquets o per a firmar notes; recollides de medicaments en les farmàcies, quan existix la recepta electrònica, i el malalt no pot retirar-les; o la firma segura de correus electrònics.

El nou Passaport 3.0, que ja s'està emetent en tota Espanya, està dotat d'un xip de major capacitat i velocitat; un nou paper de seguretat, components holográficos renovats; tactocel i altres mesures de seguretat invisibles. A més, el titular del passaport podrà deixar en la base de dades de passaports un punt de contacte, telèfon o correu electrònic, perquè en cas d'emergència fora del territori espanyol es puga avisar a algú del seu entorn.

Compromís amb la innovació

"Quan en l'actualitat ja hem aconseguit a nivell nacional la xifra de 43.400.000 DNIs electrònics expedits i d'11.200.000 de passaports, els nous models venen a demostrar, novament, que esta institució té vocació de servici i afany per la millora i innovació en l'exercici de les seues competències que li són pròpies", ha afirmat Fernández Díaz.

Seguidament, ha subratllat que "el compromís amb la innovació ha sigut una constant des dels orígens mateixos del DNI, fa ja més de 70 anys. Des d'aleshores, cada canvi de model ha suposat l'adopció d'avançades mesures de seguretat que han dificultat la seua alteració i falsificació, procurant amb açò complir amb èxit la seua finalitat d'acreditar fidel i indubtablement la personalitat del seu portador".

"És conegut –ha agregat- que països com Estats Units o el Regne Unit manquen d'un sistema nacional d'acreditació de la identitat personal semblant al DNI; però d'entre els quals compten amb ell, Espanya es troba a l'avantguarda en disposar d'un model que també garantix als ciutadans l'acreditació de la seua personalitat en l'ús de les comunicacions telemàtiques, aconseguint amb açò generar confiança i afavorir de manera beneficiosa l'impuls a la nova societat de la informació".

Font Original de la Notícia(Obri en nova finestra)

Consulta en este vídeo les característiques detallades del nou DNI-i(Obri en nova finestra) (399 MB)

  • Identitat i Firma electrònica