accesskey_mod_content

Publicada la setena edició de l'informe del Sector intermediari de la informació

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Noticia disponible únicamente con fines históricos y de hemeroteca. La información y enlaces mostrados se corresponden con los que estaban operativos a la fecha de su publicación. No se garantiza que continúen activos actualmente".

08 maig 2019

La Associació Multisectorial de la Informació ha publicat una nova edició de l'informe del Sector intermediari de la informació, on s'analitza el valor real, econòmic i social, de les empreses reutilisadores de dades procedents del sector públic i/o privat per a crear productes de valor afegit.

Per a esta edició de l'Informe Informe del Sector intermediari de la informació(Obri en nova finestra) , l'ASSETGE ASSETGE (Obri en nova finestra) ha analitzat 697 empreses; 35 més que en l'edició anterior. cal destacar que la informació financera utilitzada per a vendes i empleats correspon a l'exercici 2017, ja que al tancament de l'informe no estava encara disponible la informació de 2018.

Les principals conclusions de l'informe són:

  • El 97% de las empresas del Sector Infomediario utilizan datos abiertos del sector público. Además, tres de cada cuarto combinan esta información con datos privados. En este contexto, no es de extrañar que el 83% de los encuestados opinen que la apertura de bases de datos y el acceso a las mismas para su reutilización es prioritario para la evolución del sector.
  • Més de la mitat de les empreses se situen en la Comunitat de Madrid (37%) i Catalunya (18%).  No obstant açò, el Sector intermediari de la informació es troba representat en totes les Comunitats Autònomes del territori nacional, a excepció de les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla.
  • 3 sectors continuen concentrant la major part de l'activitat.  La majoria de les empreses infomediarias estan especialitzades en la “informació geogràfica” (22%), els “estudis de mercat” (21%) i el subsector “econòmic i financer” (20%).
  • Un sector sostenible en el tiempo, pero con un gran número de nuevas empresas. El 60% de las empresas analizadas tiene más de 10 años y casi un tercio (29%) supera la veintena - como curiosidad, la empresa más antigua data de 1947-. Pero también es un sector que atrae a nuevos actores, ya que el 31% de las empresas han sido creado en los últimos 5 años.
  • La facturació creix un 5,4% respecte de l'any anterior.  En concret, la xifra de negoci agregada del Sector intermediari de la informació és d'1.796.778.748€. Esta xifra és molt positiva, encara que cal assenyalar que la majoria de la facturació es concentra en unes poques empreses de gran grandària.
  • I el nombre d'empleats augmenta un 4,6%, fins a aconseguir els 20.229 treballadors. Estes dades són molt positius, ja que el creixement de l'ocupació en el total de l'economia espanyola va ser de 2,9%.
  • El capital subscrit agregat del sector supera els 300 milions d'euros.  Després de dos anys consecutius de descens, el capital subscrit agregat ha experimentat un creixement del 10% en este exercici, encara que continua sense arribar al nivell anterior a 2016.
  • El 70% de les empreses presenta beneficis. El 70% de les empreses presenten una mitjana de beneficis d'aproximadament 300.000 euros, sent la mitjana de pèrdues del 30% restant similar, però de signe negatiu. Igual que en anys anteriors, el benefici net generat ha superat els 62 milions d'euros.
  • Bajo riesgo comercial. La probabilidad de riesgo de impago a 12 meses es moderado o mínimo para el 74% de las empresas.
  • El análisis de datos y el Big Data despuntan nuevamente como los principales retos del Sector Infomediario, seguidos muy de cerca, por la apertura de nuevas fuentes. Por su parte, las barreras para la reutilización más mencionadas por los encuestados son la diferente disponibilidad de información pública entre Comunidades Autónomas y Ayuntamientos.

L'informe acaba mostrant una sèrie de casos d'èxit en empreses infomediarias, com a reutilisadors, i del sector públic, com a publicadors de dades obertes.

En definitiva, ens trobem davant un sector amb bona salut, que ha experimentat un creixement notable respecte de l'any anterior, i les perspectives del qual de futur són positives: més de la mitat dels enquestats (65%) estimen que el Sector intermediari de la informació creixerà al llarg d'enguany, concretament entre el 2-5%.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Govern obert, Informes i Estudis
  • Servicis electrònics