Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content
-

Sistema de Interconexión de Registros (SIR)

 • Nomene Abreujat:
  SIR
  Resumixen:
  És la infraestructura bàsica que permet l'intercanvi de seients electrònics de registre entre les AAPP. De forma segura i amb conformitat legal, independentment de la instal·lació de registre utilitzada, sempre que estiga certificada en la Norma SICRES.

  La seua implantació permet eliminar el trànsit de paper entre administracions, augmentant l'eficiència i eliminant els costos de manipulació i remissió del paper, gràcies a la generació de còpies autèntiques electròniques de la documentació presentada en els seients de registre.

  Segons la Llei 39/2015 del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, modificada per la disposició final 9 de la Llei 10/2021, de 9 de juliol, les Administracions del seu àmbit han d'estar integrades en SIR a partir del 2 d'abril de 2021.

  Destinataris:
  Qualsevol Administració Pública
  Organismos Responsables:
  Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital
  Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial
  Secretaria General d'Administració Digital
  Modo de Uso:
  Servici en xarxa integrable en aplicacions del client
  Contacte:

  Centre d'Atenció a Integradors i Desarrolladores (CAID):

  Per a comunicar una incidència o sol·licitud de suport al Centre d'Atenció a Integradors i Desarrolladores (CAID) òmpliga el següent formulari:

  https://ssweb.seap.minhap.es/ayuda/consulta/sir

  Llista de Notificacions:

  Existix una llista de distribució per als usuaris de la Plataforma d'Interconnexió de Registros SIR, a través de la qual s'emeten notificacions sobre:

  • Cambios en la Plataforma
  • Nous organismes integrats
  • Incidencias i problemes
  • Novedades

  Els usuaris tant gestors com a personal tècnic de les Administracions Públiques, es poden subscriure a esta llista si desitgen rebre este tipus de notificacions. Poden donar-se de alta en el següent enllaç .

  Tipus de Solución:
  Infraestructura o servici comú
  Estat de la Solución:
  Producció
  Àrea orgànica:
  Estatal
  Àrea tècnica:
  Servicis horitzontals per a les AA.PP , Tramitació electrònica , Sitios web, seus electròniques i atenció al ciutadà , Soporte a la tramitació electrònica
  Àrea funcional:
  Govern i Sector Público
  Llicència:
  No aplica
  Nivell Interoperabilitat:
  Tècnic
  Llenguatge de Programació:
  JAVA

  Descripció

  La complexitat administrativa d'Espanya fan que el ciutadà tinga la necessitat de relacionar-se amb diferents Administracions Públiques en funció de la competència que tinguen.

  Es calcula que hi ha més de 20.000 oficines de registre de les diverses Administracions Públiques. Este escenari produïx gran complexitat estructural i dispersió competencial en el servici públic, així com sobrecostos i impacte en la qualitat de vida dels ciutadans.

  EL SISTEMA D'INTERCONNEXIÓ DE REGISTRES (SIR)

  Per a donar resposta a les necessitats de millora i eficiència de l'Administració Pública i servici al ciutadà, s'ha desenvolupat el Sistema de Interconexión de Registros, com la infraestructura bàsica que permet l'intercanvi de seients electrònics de registre entre les Administracions Públiques. A través de SIR, este intercanvi d'informació es realitza de forma segura i amb conformitat legal, independentment de la instal·lació de registre utilitzada, sempre que estiga certificada en la Norma SICRES. 

  La implantació de SIR permet eliminar el trànsit de paper entre administracions, augmentant l'eficiència i eliminant els costos de manipulació i remissió del paper, gràcies a la generació de còpies autèntiques electròniques de la documentació presentada en els seients de registre. 

  Projecte cofinançat amb fons FEDER

  La integració en SIR es realitza mitjançant solucions de registre comuns com GEISER i ORVE o bé, sempre que es justifique, mitjançant instal·lacions prèviament certificades per la SGAD (Veure la declaració de Servicis Compartits http://administracionelectronica.gob.es/pae_home/pae_estrategias/racionaliza_y_comparte/servicios-declarados-como-compartidos.html#.VtadiUDe_Gk )

  Notícies

  05 December 2018

  Desapareix el procés de certificació tradicional Desplegar acordeon

  A partir de l'1 de gener de 2019 no es van a certificar més instal·lacions d'aplicacions de registre mitjançant el tipus de certificació tradicional.  Sólo es mantindrà per als organismes amb aplicacions ja certificades d'esta manera que actualitzen versions dels seus aplicatius.

  Les instal·lacions noves que se certifiquen seran d'aplicacions de registre integrades amb la llibreria d'intercanvi SIR

  26 January 2018

  Nou Manual d'Integració en SIR mitjançant Llibreria d'Intercanvi Desplegar acordeon

  En l'Àrea de Descàrregues està disponible el nou Manual d'Integració en SIR a través de la Llibreria d'Intercanvi, que gestiona l'intercanvi registral amb la plataforma SIR.

  22 February 2016

  En versiónes posteriors a la 1.5.2 del component CIR es va a deixar d'implementar la integració per File System del component amb les Aplicacions de Registre Desplegar acordeon

  Informem que en versiónes posteriors a la 1.5.2 del component CIR es va a deixar d'implementar la integració per File System del component amb les Aplicacions de Registre tant en l'enviament com en la recepció de seients registrals.

  Recomanem a tots els organismes, en fase de desenvolupament o certificació d'una Aplicació de registre,  la integració per Servicio Web amb el component CIR. D'esta forma es mantindrà la compatibilitat amb versions futures del component que permeten millorar el rendiment de la plataforma.

  10 June 2015

  El Sistema d'Interconnexió de Registres supera el primer milió de registres intercanviats i els 3 milions d'euros d'estalvis. Desplegar acordeon

  Amb 1.000.728 seients registrals intercanviats a través de la plataforma del Sistema d'Interconnexió de Registres (SIR) se superen els 3 milions d'euros d'estalvis des de la seua posada en marxa.

  Actualment amb una mitjana de 18.000 seients setmanals i una taxa de digitalització del 88,1%, la plataforma del Sistema d'Interconnexió de registres han aconseguit estalvis que superen els 3 milions d'euros (3.096.386,31€).

  A més dels estalvis econòmics l'intercanvi electrònic de seients registrals suposa una major eficàcia en la gestió. En realitzar-se els intercanvis electrònicament, la recepció en destinació es produïx pocs minuts després del seu enviament en origen. L'estalvi benvolgut en la tramitació electrònica d'un seient tipus és d'uns 4 euros si va digitalitzada la documentació adjunta.

  A data d'hui estan integrats en SIR: l'Administració de l'Estat; les Comunitats Autònomes de la figura (Principat d'Astúries, Illes Canàries, Castella-la Manxa, Castella i León, Extremadura, La Rioja, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana), 500 municipis depenents de les mateixes i la Diputació de Jaén.

  mapa de les comunitats autònomes adherides a SIR

  En la mesura que la resta de CCAA s'integren en el Sistema d'interconnexió de Registres s'aconseguirà tota la potencialitat de la plataforma doncs les més de 20.000 oficines de registre de les Administracions públiques espanyoles estaran interconnectades entre si.

  16 March 2015

  La Generalitat Valenciana ha firmat el Conveni: Oficina de Registre Virtual (ORVE) amb el Ministeri d'Hisenda i Administracions Publiques. Desplegar acordeon

  La firma del conveni ORVE possibilita el registre electrònic sense papers a totes les administracions públiques de la Generalitat Valenciana, tant regionals com a locals, donant cobertura a les seues 542 Entidades Locales, amb una població total d'1.292.332 habitants.

  ORVE «fa realitat l'administració sense papers» ja que permet escanejar la documentació del ciutadà en les oficines de registre, aplicant la digitalització en els llocs de finestreta amb plena validesa jurídica. Els expedients s'envien electrònicament a l'oficina de destinació ràpidament, siga el que siga la seua ubicació geogràfica o nivell d'administració competent.

  Amb la firma d'este conveni ( http://www.boe.es/boe/dias/2015/03/16/pdfs/boe-a-2015-2794.pdf(Obri en nova finestra) ) el passat 25 de Febrer de 2015, s'inicia la implantació de l'aplicació ORVE en les administracions públiques de la Generalitat Valenciana, que permetrà l'enviament i la recepció de seients registrals electrònicament mitjançant el Sistema d'Interconnexió de Registres ( SIR ), la qual cosa suposa una enorme millora en eficàcia del servici doncs la recepció en destinació es produïx en segons i addicionalment un estalvi de costos benvolgut en més de tres euros per seient registral. El desplegament de l'aplicació ORVE en les  Oficines  de registre es durà a terme de manera gradual a partir de les pròximes setmanes.

  Amb la incorporació de la Generalitat València en la plataforma SIR ja són 7 les Comunitats Autònomes amb les quals el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha firmat conveni de col·laboració, i pròximament s'incorporaran el Govern d'Aragó i la Junta d'Extremadura.

  10 December 2014

  El sistema d'Interconnexió de Registres supera els 2 milions d'euros d'estalvis Desplegar acordeon

  Amb 588.628 seients registrals intercanviats a través de la plataforma del Sistema d'Interconnexió de Registres (SIR) se superen els 2 milions d'euros d'estalvis des de la seua posada en marxa.

  Més informació en: Actualidad CTT (http://forja-ctt.administracionelectronica.gob.es/web/cache/bypass/actualidad?nid=4139)

  03 June 2014

  Continua l'ascens en el nombre de seients registrals electrònics intercanviats a través de la plataforma SIR Desplegar acordeon

  Durant el passat mes de maig es van superar els 300.000 seients registrals intercanviats pel Sistema d'Interconnexió de Registres (SIR)

  Més informació en:   Actualidad CTT

  30 August 2013

  Manual d'Integració Actualitzat Desplegar acordeon

  Informar-los que s'ha posat a disposició una nova versió del manual d'integració amb la plataforma SIR disponible en l'Àrea Descarrega.

  19 August 2013

  Actualización de Listado de Aplicaciones Certificadas en SICRES 3.0-SIR Desplegar acordeon

  Informar-los que s'ha publicat una actualització de llistat d'aplicacions de registre certificades en SICRES 3-0-SIR. Esta informació es troba disponible per a la seua descàrrega en l'apartat d'Àrea Descarregues: https://administracionelectronica.gob.es/ctt/sir

  14 June 2013

  Publicación de Listado de Aplicaciones Certificadas en SICRES 3.0-SIR Desplegar acordeon

  Informar-los que s'ha publicat el llistat d'aplicacions de registre certificades en SICRES 3-0-SIR. Esta informació es troba disponible per a la seua descàrrega en l'apartat d'Àrea Descarregues: https://administracionelectronica.gob.es/ctt/sir

  22 May 2013

  Certificació d'Aplicacions SICRES 3.0-SIR Desplegar acordeon

  Informar-los que s'ha publicat informació sobre el procediment de certificació d'aplicacions de registre SICRES 3.0-SIR. Esta informació es troba disponible per a la seua descàrrega en l'apartat d'Àrea Descarregues: https://administracionelectronica.gob.es/es/ctt/sir

  14 December 2012

  Premi ASTIC 2012 a ORVE/SIR Desplegar acordeon

  L'Associació Professional del Cos Superior de Sistemes i Tecnologies de la Informació de l'Administració de l'Estat (ASTIC) ha concedit a ORVE/SIR el premi de la categoria "Projecte TIC per a la Innovació en l'Administració", per la seua vocació a unir les xicotetes i grans Administracions, per proporcionar tracte equitatiu a la ciutadania reduint substancialment la bretxa digital, i generant un substancial estalvi de costos i millora de l'eficiència per a l'Administració.

  04 November 2010

  Entorn de Proves Disponible per a Integradors Desplegar acordeon

  La DGMAPIAE ha posat a la disposició dels diferents Organismes un entorn de test on poder validar la correcta integració del seu aplicatiu de registre amb la plataforma SIR, i la conformitat amb SICRES 3.0. L'entorn de test serà accessible a través de la Xarxa SARA. La DGMAPIAEcoordinará amb els diferents Organismes els cicles complets de proves, que permetran l'enviament, reexpedició, rebuig i acceptació dels registres que es generen cap a i des del node de la DGMAPIAE.

  La plataforma SIR està desplegada en entorn preproductivo, amb connectivitat a Xarxa SARA, adaptada a SICRES 3.0, i funcionant íntegrament per Servicios Web.
  El component CIR està alliberat per a la seua distribució i desplegament en els nodes distribuïts, a petició dels organismes interessats (J2EE/ORACLE, J2EE/Postgre SQL).

  Subscripcions

  En esta àrea podrà donar-se de alta per a rebre les notificacions de canvis que es realitzen en notícies, documents o fòrums relacionats amb la solució o l'actiu semàntic.

  Els camps amb asterisc * són obligatoris. S'ha de marcar almenys una de les copiones de subscripció (Notícies, Documents o Fòrums) i indicar el correu en el camp de text indicat per a l'alta o la baixa de subscripció.

  Introduïsca l'email amb el qual desitja rebre les notificacions de la solució o de l'actiu semàntic.

  *

  Pot consultar la política de protecció de dades del PAe i CTT en el seu avís legal

  Introduïsca l'email per a donar-se de baixa de la subscripció.
Responsable