accesskey_mod_content

Transparència, qualitat i utilitat, valors clau per a les dades públiques en el 8º Encontre Aporta

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

30 novembre 2018

logo Aporta

L'octava edició de l'Encontre Aporta, baix el lema “Emprenent amb dades públiques”, que s'organitza conjuntament per part del Ministeri d'Economia i Empresa, el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, i l'entitat pública empresarial Red.es, es va celebrar el passat dia 28 en el saló d'actes de la Secretaria d'Estat per a l'Avanç Digital

El secretari d'Estat per a l'Avanç Digital (SEAD), Francisco Polo, i el secretari d'Estat de Funció Pública, José Antonio Benedicto, van donar la benvinguda als més de 300 assistents i van inaugurar l'Encontre. A més, el director general de Red.es, David Cierco, i el Secretari General d'Administració Digital, Fernando de Pablo, també van estar presents en l'Encontre per a fer balanç i clausurar l'octava edició del mateix.

L'obertura de dades públiques és una prioritat, segons Benedicto, que va manifestar obertament el profund interés del Govern en esta matèria avançant que s'està treballant en la pròrroga de la Llei 39 per a tindre un registre únic, que es farà realitat en 20 mesos, i en un quart pla de Govern obert. “La participació ciutadana és essencial en el disseny i tramitació de polítiques públiques i estem compromesos amb la transparència. És prioritari més seguretat jurídica i facilitar l'accés a la informació pública per part de la ciutadania” va comentar el secretari d'Estat de Funció Pública.

Francisco Polo va donar la benvinguda als assistents al·legant que la SEAD és la casa de tots els emprenedors i va prosseguir el seu discurs incidint que a Espanya les coses es fan molt bé, reflex d'açò és que som el segon país d'Europa més preparat per a implementar iniciatives de dades obertes, segons l'Open Data Maturity Index, que elabora la Comissió Europea. A més va posar l'accent que les dades obertes són fonamentals per a un país més transparent, just i emprenedor així com en els beneficis econòmics “en l'actualitat s'estima que 13.000 ocupacions estan directament relacionats a este sector a Espanya, suposa un 2% del PIB a nivell europeu i la seua contribució podria duplicar-se en 2020”.

L'acte s'ha estructurat entorn de/entorn de tres taules redones en les quals s'han analitzat les claus de l'èxit i els reptes als quals s'enfronta l'emprenedoria lligada a les dades i nous paradigmes tecnològics.

Els representants d'Administracions Públiques de la primera taula han coincidit que, per la seua part, existix un ferm compromís per la transparència. Que s'ha d'empoderar a la societat civil perquè tinga les ferramentes que li permeten jutjar el seu treball i perseguir la formació en dades en unitats tecnològiques i gestores. També han parlat dels beneficis d'una oficina de la dada i de la necessitat de traslladar el potencial de les dades públiques.

La segona taula redona l'han configurat dones emprenedores que han desenvolupat models de negoci basats en la reutilització i l'anàlisi de dades. Elles han destacat que les dades públiques optimitzen recursos, ajuden a crear models predictius de contaminació o trànsit o fins i tot servixen de suport al consum responsable. La paraula utilitat definix els productes o servicis que poden crear-se però per a estes dones és necessari un esforç comú per a situar les dades com a prioritat en l'agenda social.

Finalment,  les dones de companyies consolidades en el mercat com Informa, GMV, ESRI i Sygenta han exposat la seua visió i els reptes futurs als quals s'enfronten els negocis basats en l'anàlisi de dades, durant la tercera i última taula redona de l'Encontre. Entre altres coses, s'ha destacat que la col·laboració públic-privada i de startups és fonamental per a aconseguir una major homogeneïtzació de dades. També s'ha parlat de la importància de la qualitat dels mateixos, molt més allà de la quantitat, de la traçabilitat com a mecanisme per a avaluar l'impacte i que la governança ha d'adaptar-se.

El tancament de l'acte ha sigut a càrrec del director general de Red.es, David Cierco i del secretari general d'Administració Digital, Fernando de Pablo.

Per a Cierco, l'encontre Aporta es consolida com a fòrum de debat i punt de referència de tots els agents relacionats amb la reutilització de la informació del sector públic a Espanya, “encontre que enguany porta per títol: ‘Emprenent amb dades públiques’ perquè l'Administració també ha d'apostar per les dades com a motor d'innovació, matèria primera per a fomentar un ecosistema orientat a l'emprenedoria i la innovació”, cosa que des de Red.es es porta fent des de 2009 a través de la Iniciativa Aporta per la qual s'oferixen més de 21.000 conjunts de dades. A més, ha incidit que cal posar focus en les actuacions en el sector de la dada perquè es modernitze l'aparell productiu, especialment amb les startups.

El director general de Red.es ha avançat també algunes de les pròximes actuacions en matèria de dades públiques: assegurar la correcta implementació de la nova normativa; difusió i suport a models de negoci; elaboració de nous estudis; i enriquiment i millora del Catàleg.

L'últim a intervendre ha sigut Fernando de Pablo, que ha assegurat que “l'èxit de les iniciatives de dades obertes a Espanya són el resultat d'una estreta col·laboració entre els agents implicats, de tractar-se d'una política de país i no de govern, i del canvi cultural que s'ha produït”. Una forma de recuperar la confiança dels ciutadans en les administracions públiques, segons el secretari d'Estat d'Administració Digital.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

Font original de la notícia (dades.gob)(Obri en nova finestra)  

  • Govern obert