accesskey_mod_content

L'Estratègia Nacional de Ciència Oberta posiciona a Espanya en l'avantguarda europea de l'open source

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

22 agost 2023

Publicada al maig, l'Estratègia té com a objectiu garantir que la recerca científica a Espanya incorpori els principis de la ciència oberta per 2027

El Ministeri de Ciència i Tecnologia(Obre en nova finestra)  va llançar al maig la primera  Estratègia Nacional de Ciència Oberta (ENCA)(Obre en nova finestra)  espanyola. L'Estratègia té com a objectiu garantir que la recerca científica a Espanya incorpori els principis de la ciència oberta per 2027.

La ciència oberta és un enfocament de la recerca científica que promou l'accés sense restriccions a les dades de recerca, els resultats i les eines de programari.

L'Estratègia conté quatre pilars, sent el primer les infraestructures digitals. Seguint els principis de la ciència oberta, l'Estratègia estableix que totes les iniciatives impulsades per l'Estratègia estaran recolzades per plataformes i recursos tecnològics desenvolupats amb programari de codi obert. Per aconseguir aquesta ambició, Espanya canalitzarà més fons per a aquestes infraestructures digitals de ciència oberta. El desenvolupament dels programes informàtics necessaris es finançarà  amb càrrec al pressupost anual global de l'Estratègia de 23,8 milions d'euros(Obre en nova finestra) .

Este desarrollo de la infraestructura digital también formará parte de la integración de España en la European Open Science Cloud (EOSC). EOSC es la iniciativa de la UE para crear una infraestructura para la ciencia abierta, dando a los investigadores, las empresas y los ciudadanos acceso a los datos de investigación. La iniciativa se considera el espacio de datos científicos y de investigación de la UE. La integración de España debería completarse en 2027.

La legislació espanyola ha promogut durant molt temps l'ús de codi obert en l'administració pública, des de 2007. Encara que aquesta és la primera estratègia d'Espanya específicament sobre ciència oberta, es basarà en l'estratègia plurianual de ciència, tecnologia i innovació de 2020, que incloïa esments a la ciència oberta. En 2022, aquesta llei també es va actualitzar per tenir en compte encara més la ciència oberta, la promoció d'infraestructures i plataformes obertes, l'accés obert i la participació oberta.

Espanya no està sola en aquesta cerca. En 2023, Eslovènia i Romania també van donar a conèixer les seves pròpies estratègies de ciència oberta, seguint els passos de països com França, els Països Baixos i Finlàndia.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Programari Lliure