accesskey_mod_content

Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

06 maig 2021

Una vegada aprovat el pla pel Consell de Ministres, este ha sigut remès a les autoritats Europees, i s'han publicat els documents descriptius de tots els components.

El Consell de Ministres va aprovar el 27 d'abril el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència(Obri en nova finestra)  de l'economia espanyola. Després d'este tràmit, el pla ha sigut enviat a Brussel·les per a la seua avaluació per part de la Comissió Europea en un termini màxim de dos mesos.
 
El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència és l'instrument fonamental per al desenvolupament dels fons europeus de recuperació Next Generation EU i suposa l'impuls més important de la recent història econòmica d'Espanya. El Pla se centra en la primera fase d'execució i detalla les inversions i reformes en el període 2021-2023, mobilitzant prop de 70.000 milions d'euros de transferències del Mecanisme de Recuperació i Resiliència amb la finalitat d'impulsar la recuperació i aconseguir el màxim impacte contra-cíclic.
 
El Pla de Recuperació traça el full de ruta per a la modernització de l'economia espanyola, la recuperació del creixement econòmic i la creació d'ocupació, després de la crisi del Covid-19, així com per a preparar al país per a afrontar els reptes del futur.
 
Tot el pla està estructurat entorn de/entorn de les quatre transformacions que el Govern ha situat des de mitjan 2018 en el centre de l'estratègia de política econòmica: la transició ecològica, la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial.
 
Estos quatre eixos es projecten en deu polítiques palanca, de gran capacitat d'arrossegament sobre l'activitat i l'ocupació ja en la primera fase del Pla:
 
 1. Agenda urbana i rural i lluita contra la despoblació, i desenvolupament de l'agricultura
 2. Infraestructures i ecosistemes resilientes
 3. Transició energètica justa i inclusiva
 4. Una administració per al segle XXI
 5. Modernització i digitalització del teixit industrial de la pime, recuperació del turisme i impuls a una Espanya nació emprenedora
 6. Pacte per la ciència i la innovació. Reforç a les capacitats del Sistema Nacional de Salut
 7. Educació i coneixement, formació contínua i desenvolupament de capacitats
 8. Nova economia de les cures i polítiques d'ocupació
 9. Impuls de la indústria de la cultura i l'esport 
 10. Modernització del sistema fiscal per a un creixement inclusiu i sostenible
Estes deu palanques es concreten en trenta components, que articulen els projectes coherents d'inversions i reformes per a modernitzar el país. Tot açò amb un triple objectiu:
 
 • recolzar a curt termini la recuperació després de la crisi sanitària,
 • impulsar a mitjà termini un procés de transformació i
 • escometre a llarg termini un desenvolupament més sostenible i resiliente des del punt de vista economicofinancer, social, territorial i mediambiental.
Entre tots estos components, dins de l'àmbit de la digitalització de les Administracions Públiques, destaca el Component 11: Modernització de les Administracions públiques(Obri en nova finestra) , en el qual es descriuen les mesures que es duran a terme i que s'alinea amb Pla de Digitalització de les Administracions Públiques(Obri en nova finestra) .
 
 
 • Cooperació interadministrativa