accesskey_mod_content

Datos oberts en entitats locals: prioritats i datasets destacats

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

01 octubre 2024

Els organismes públics locals, com a diputacions i ajuntaments, juguen un paper crucial a l'hora d'obrir les seues dades al públic.

Posar dades a la disposició de la ciutadania no solament fomenta la confiança en les institucions, sinó que també impulsa la innovació, facilita la participació ciutadana i promou la presa de decisions informades. A través de l'obertura de dades, estes entitats poden contribuir a una gestió més eficient, col·laborativa i responsable, que responga millor a les necessitats de la societat.

Per a conéixer les activitats que duen a terme, així com els conjunts de dades més populars, el passat mes de maig es va realitzar una enquesta en la qual van participar més de 65 representants d'entitats locals. A continuació, es resumixen algunes de les conclusions extretes.

Estratègies per a impulsar l'obertura de dades

Alguns ajuntaments han dissenyat estratègies específiques de dades obertes adaptades a les seues necessitats. És el cas dels ajuntaments de Barakaldo(Obri en nova finestra) , Pinte, Sant Feliu de Llobregat(Obri en nova finestra) o València, entre unes altres.

Altres ajuntaments inclouen l'impuls de les dades obertes dins de plans estratègics més amplis, com Granada i el seu Pla Estratègic d'Innovació i SmartCity(Obri en nova finestra) . En la seua línia estratègica número huit, l'Ajuntament de Granada inclou actuacions relacionades amb la governança de la dada i la seua plataforma de dades, incidint en l'aplicació dels principis Open Data en l'Ajuntament i la posada a disposició pública de les bases de dades municipals.

A més, alguns ajuntaments estan anant un pas més enllà, com l'Ajuntament d'Alcobendas, que està actualitzant la seua estratègia de dades obertes amb una estratègia de Govern de la Dada, centrada en tres eixos (persones, processos i tecnologia), amb la qual busquen impulsar la cultura de la dada. Vitoria Gasteiz, per la seua part, està treballant en constitució d'una oficina de la dada(Obri en nova finestra) i de la infraestructura necessària per a donar-li suport, que els permetrà dissenyar una estratègia de dades més general.

Est és un camí on les Diputacions té molt a dir, ajudant als ajuntaments a avançar en la posada a la disposició de la ciutadania de dades d'interés. Un exemple és la Diputació de Còrdova, que ha posat en marxa un Pla de Reutilització de la Informació del Sector Públic(Obri en nova finestra) per a promoure la obertura de dades de forma homogènia a través de la seua plataforma intel·ligent provincial i la càrrega automatitzada. Les diputacions també impulsen l'obertura de dades a través de la formació, donant cursos a empleats públics de la província. Així ho han fet la Diputació de Salamanca o Càceres.

Prioridades i reptes

La publicació de dades obertes no és suficient si estos no s'actualitzen de manera contínua i oportuna.  Per açò, tots els enquestats coincidixen que l'actualització dels seus conjunts de dades  és una de les tasques que més temps i recursos consumixen. Mantindre les dades obertes actualitzades permet a ciutadans, empreses i altres actors accedir a informació rellevant i oportuna, la qual cosa facilita la planificació, la investigació i el desenvolupament de noves solucions en un entorn canviant.

Per a açò, molts enquestats confirmen que realitzen auditories periòdiques, així com inventaris de les bases de dades – com, per exemple, l'Ajuntament de Quart de Poblet-. Estos inventaris també s'estan duent a terme amb la finalitat d'identificar identificar dades d'alt valor . És el cas de l'Ajuntament de València, que està realitzant una catalogació de les dades actuals i classificant-los sobre la base de si pertanyen o no a les denominades categories d'alt valor.

Per a garantir que les dades oferides estan actualitzats, també són molts els organismes que impulsen processos d'automatització, com la Diputació de Salamanca. En implementar sistemes automatitzats, els organismes públics poden garantir que les dades s'actualitzen de manera contínua, reduint errors humans i optimitzant recursos. A més, s'assegura que la informació és la mateixa en tots els portals de l'organització.

A més de l'actualització contínua i les auditories de millora, l'aposta per les dades geoespacials permet a les entitats locals entendre millor  l'entorn i  prendre de decisions informades. Publicar este tipus de dades permet visualitzar  la distribució de servicis, infraestructures, recursos i problemes en un territori, facilitant la planificació urbana, la gestió mediambiental i la mobilitat, entre altres aspectes clau. En este sentit, es continuen desenvolupant Infraestructures de Datos Espacials (IDE) a nivell local, com la IDE de la Diputació Foral de  Guipuzcoa , o Geoportales com el de la Diputació de Còrdova .

Una altra prioritat, indicada per l'Ajuntament de Sant Feliu, és la incorporació de la perspectiva de gènere en les publicacions de dades, sempre ycuando siga possible, amb un doble objectiu: evidenciar adequadament les diferències i desigualtats de la situació de les dones, i, sobretot, ajudar a definir polítiques públiques correctives.

Per contra, entre els reptes, els organismes destaquen les dificultats tècniques per a estandarditzar i normalitzar les dades a nivell corporatiu, hagut de moltes vegades al fet que la informació es troba aïllada en sitges. Per açò, veuen necessari establir mecanismes de coordinació entre àrees i estructures de govern de la dada.

A més, els organismes enquestats consideren necessari, en primer lloc, impulsar la cultura de la dada dins de l'organització, apostant per l'augment de recursos humans i tècnics, i de formació.

Dades més populars

La fi última dels portals de dades obertes és la reutilització dels mateixos. En este sentit, alguns dels mecanismes que utilitzen les entitats locals per a monitorar l'ús de les seues dades són:

  • Consulta d'estadístiques dels conjunts de dades més descarregades. S'està apostant per la creació de quadres de comandament interactius, com est amb els accessos a tots els conjunts de dades de portals d'ajuntaments que usen la solució del consorci AOC (Administració Oberta de Catalunya)(Obri en nova finestra) .
  • Consulta d'opinions aportades i implementació d'un sistema de valoracions.
  • Ús de plataformes d'observabilidad de programari, basades en intel·ligència artificial (IA) i automatització,  per a supervisar, analitzar i optimitzar l'experiència de l'usuari.
  • Implementació de ferramentes que generen índexs de popularitat.
  • Creació de formularis perquè els reutilisadors puguen informar dels productes i servicis que desenvolupen utilitzant les dades del portal, com este exemple(Obri en nova finestra)  del Cabildo de Tenerife.

De tots els conjunts de dades, les categories que destaquen les entitats locals participants en l'enquesta són les següents:

Accedix a la versió accessible ací(Obri en nova finestra)

 

En resum, les iniciatives de dades obertes dels organismes locals representen una oportunitat inavaluable per a enfortir l'obertura de dades. Encara queden desafiaments als quals fer front, però el compromís amb l'obertura de dades és una realitat.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic