accesskey_mod_content

Publicada la Guia d'avaluació del Govern, Gestió i Qualitat de la Dada

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

13 juny 2023

Disposar de dades ben governades, gestionats i amb nivells adequats de qualitat es convertix en una necessitat per a tot tipus d'institucions, sent necessària una metodologia d'avaluació comuna que permeta avaluar la maduresa d'una organització de forma estandarditzada.

El desenvolupament d'un marc homogeni d'avaluació de la maduresa per a una organització, en relació amb el tractament que fa de les dades, brinda l'oportunitat d'analitzar detalladament els procediments interns que realitza, identificant debilitats associades a eixos procediments i permetent establir plans d'acció per a la seua optimització i millora. En enfortir estos processos interns es garantix una major confiabilitat i qualitat de les dades, la qual cosa també redunda en una major i més fàcil participació en els nous mercats de dades, habilitant estos la comercialització i compartició de dades amb sobirania, confiança i seguretat. Este innovador paradigma afavorix la col·laboració entre organitzacions, aprofitant les seues sinergies, i generant a més un desenvolupament d'entorns empresarials més eficients i de major innovació.

L'esmentat procés d'avaluació es podrà dur a terme de forma estandarditzada gràcies al desenvolupament i publicació de la nova especificació UNIX 0080(Obri en nova finestra) , i ha de considerar-se com un procés de millora contínua. Al llarg d'eixe camí, entitats reconegudes i independents podran emetre certificacions que validen que una organització complix amb certs estàndards i requisits establits, de tal forma que una organització puga demostrar el seu compromís i excel·lència amb els estàndards, la qual cosa servirà per a aconseguir un bon posicionament en el competitiu mercat de l'economia de la dada.

Especificació UNIX – Guia d'Avaluació del Govern de la dada, Gestió de la dada, i Gestió de la qualitat de la dada

L'Oficina de la Dada ha patrocinat, promogut i participat en la generació de l'especificació nacional UNIX 0080:2023(Obri en nova finestra) , amb la qual donar resposta a la necessitat de comptar amb una guia d'avaluació de processos basada en estàndards internacionals, amb la qual organitzacions tant públiques com a privades, puguen avaluar de forma sistemàtica l'estat actual o grau de consecució dels seus processos de treball en matèria de govern, gestió i gestió de qualitat de la dada sobre la base de la definició donada per a eixos processos en les especificacions UNIX de Govern de la dada UNIX 0077:2023(Obri en nova finestra) , Gestió de la dada UNIX 0078:2023(Obri en nova finestra) , i Gestió de la qualitat de la dada UNIX 0079:2023(Obri en nova finestra) . Esta nova especificació es troba dirigida als responsables d'implantar i supervisar els processos de govern, gestió i qualitat de la dada en les seues respectives organitzacions, de tal forma que asseguren el seu bon funcionament o, en cas que siga necessari, siguen capaç de millorar-los, així com als consultors i auditors que necessiten dur a terme una avaluació d'aquests processos.

El model d'avaluació dels processos desenvolupat en la guia està basat en la família de normes internacionals ISO/IEC 33000, mentre que el model de maduresa de l'organització associat a eixa avaluació dels processos està basat en el Model Alarcos de Maduresa de Dades (MAMD) segons les normes ISO 8000.

En la següent figura es poden veure els 22 processos definits en les especificacions UNIX (0077, 0078 i 0079) distribuïts pels diferents nivells de maduresa organisacional amb els quals estan relacionats. És important matisar que en esta figura no es mostren els nivells de capacitat de cada procés, els quals es desenvolupen a continuació.

Niveles de madurez de una organización y procesos requeridos por nivel

Model d'Avaluació de processos

El model d'avaluació de processos establix que cadascun dels 22 processos definits en les diferents especificacions (5 de Govern, 13 de gestió i 4 de gestió de la qualitat) tenen diferents nivells de capacitat o graus de millora, sent el nivell 0 el més bàsic (no implementat) i el nivell 5 el més avançat (innovat).

Niveles de capacidad de un proceso

Cada nivell de capacitat d'un procés porta associats uns atributs de procés (o requisits) que és necessari complir per a aconseguir aquest nivell de capacitat, sent necessari no solament complir els atributs de procés del nivell a aconseguir, sinó també els relatius a nivells inferiors. Els atributs de procés per nivell de capacitat són els següents:

Atributos de proceso por nivel de capacidad

En la guia d'avaluació es detallen exactament quins requisits són necessaris satisfer per a donar per compliment cada atribut de procés, així com les seues mètriques d'avaluació per a concloure si un atribut de procés està No implementat (N), Parcialment implementat (P), Àmpliament implementat (A) o Totalment implementat (T). Per tant, si per exemple volem afirmar que un determinat procés de la nostra organització està a un nivell de capacitat “Nivell 2 - Procés Gestionat”, els atributs del procés relatius al nivell 1 deuen estar Totalment implementats (T) i els relatius al nivell 2 almenys Àmpliament implementats (A) o Totalment implementats (T).

Model d'Avaluació de maduresa de l'organització

La guia proposa que per a determinar el nivell de maduresa de l'organització en conjunt, serà necessari no solament que esta realitze els processos propis de cada nivell, tal com es mostra en la figura anterior, sinó que estos també aconseguisquen el nivell de capacitat concorde al nivell de maduresa contra el qual s'avalua.

Posem un exemple: si una organització vol avaluar i acreditar que complix amb el nivell 2 de maduresa organisacional “Gestionat”, necessita realitzar almenys tots els processos relatius al nivell de maduresa 1 (2 processos) i al nivell 2 (7 processos), i que estos a més estiguen desenvolupats a un nivell de capacitat mínim de grau 2 (procés gestionat) mitjançant la certificació dels seus respectius atributs de procés (‘totalment implementat’ els atributs de processos del nivell de capacitat 1 i ‘àmpliament implementats’ o ‘totalment implementats’ els atributs de processos relatius al nivell 2). Així, tal com es mostra en la Figura 4 resum de l'avaluació de maduresa organisacional, pot observar-se com tots els processos relatius al nivell gestionat han sigut avaluats quant a la seua capacitat com implementats almenys àmpliament.

Ejemplo de cumplimiento de un nivel 2 en madurez organizacional.

En resum, gràcies al desenvolupament d'esta especificació o guia, les organitzacions van a disposar d'una ferramenta estandarditzada per a ser capaces d'autoevaluar els seus processos entorn de/entorn del govern de la dada, gestió de la dada, i gestió de la qualitat de la dada. A més, resulta també possible que puguen ser avaluades per entitats externes certificadores en última instància, que acrediten no solament la maduresa organisacional, sinó també una qualitat de la dada mínima, per a escenaris en què este vaja a ser compartit amb altres participants de l'ecosistema. 

El contingut d'esta guia, així com de la resta d'especificacions UNIX esmentades, pot descarregar-se de forma lliure des del portal d'AENOR a través dels enllaços que figuren a continuació:

Font original de la notícia

  • Informació i dades del sector públic