accesskey_mod_content

Les dades obertes com a béns digitals públics

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

01 desembre 2022

Els béns digitals públics són elements que contribuïxen al desenvolupament digital sostenible, de lliure accés i ús.

La Web va sorgir fa ja més de 30 anys com una xarxa oberta a tot el món(Obri en nova finestra) , participativa i inclusiva que fomentava l'accés al coneixement i la seua reutilització a través d'un esperit de col·laboració i constant experimentació. Eixe és precisament el mateix concepte i filosofia que la comunitat de les dades obertes governamentals va adoptar uns anys després des del el seu naixement(Obri en nova finestra) .

Hui en dia podem observar com cobra cada vegada major rellevància una nova aplicació d'eixa mateixa filosofia impulsada novament des de les administracions pública a través dels béns públics digitals. En esta ocasió els principis originals de desenvolupament col·laboratiu, accés lliure i reutilització de les dades obertes governamentals s'expandixen a altres actius digitals baix els mateixos criteris com a evolució lògica.

Què són els béns digitals públics?

El concepte de béns públics digitals naix inspirat en eixe mateix objectiu inicial de la Web i en la filosofia d'altres moviments varis com el codi obert(Obri en nova finestra) , les dades obertes(Obri en nova finestra) i el coneixement obert(Obri en nova finestra) , estenent-la a qualsevol ben digital de potencial interés públic, és a dir, aquells que pel seu potencial per a contribuir al desenvolupament digital sostenible haurien de ser de lliure accés i ús i que poden materialitzar-se en diferents formats, com els programes informàtics, els conjunts de dades, els models i algoritmes d'intel·ligència artificial, les normes i estàndards o tota una varietat de continguts digitals. Entre els seus avantatges es troba que són escalables i adaptables, transparents i interoperables, minimitzen la redundància i la fragmentació, possibiliten el estalvi de costos, faciliten la col·laboració i fomenten la innovació.

En definitiva, es tracta de construir un patrimoni digital comú per a tota la humanitat que puguem gaudir i gestionar de forma coordinada i conjunta pel bé de la societat – d'igual manera que fem ja en l'actualitat amb altres elements del nostre patrimoni analògic com per exemple els oceans, l'Antàrtida o l'espai exterior.

Les Nacions Unides consideren als béns públics digitals en full de ruta per a la cooperació digital(Obri en nova finestra) un element essencial a l'hora d'aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible(Obri en nova finestra) i, segons el World Economic Forum, seran tambié peces clau a l'hora d'afrontar els grans reptes del món(Obri en nova finestra) . Però per a açò serà necessari que existisca un esforç global coordinat a l'hora d'habilitar, facilitar i fomentar la creació d'aquests béns. En este aspecte comencen a ser visibles durant els últims anys algunes accions prominents encaminades en eixa direcció, com pot ser l'Aliança Aliança pels Béns Públics Digitals(Obri en nova finestra) , la  carta dels Béns Públics Digitals(Obri en nova finestra) , l'ecosistema de el  AI Commons  o, ja en l'àmbit específic de les dades, el  Marco Global para el Acceso a les Dades  (GDAF) que el seu objectiu és transformar la capacitat de descobriment de les dades mitjançant la definició d'una plataforma global per a la seua compartició al costat de diversos protocols estàndard per a l'intercanvi dels mateixos.

Iniciatives entorn de/entorn dels béns digitals públics

Un clar exemple dels treballs que s'estan duent a terme és el de l'estàndard estàndard per als béns públics digitals(Obri en nova finestra) (DPG Standard). Mitjançant este estàndard es definixen les nou qualitats que un actiu digital ha de complir per a poder considerar-se un ben digital públic:

  1. Relevante per a l'emplene dels objectius de desenvolupament sostenible.
  2. Ús de llicències apropiades per al lliure accés.
  3. Independència de plataforma.
  4. Definició clara de la propietat.
  5. Documentació completa i apropiada.
  6. Mecanismos que donen suport a la extracció de dades.
  7. Compliment de les normes de privacitat i de la legislació aplicable.
  8. Adopció dels estàndards i bones pràctiques de referència.
  9. Disseny no nociu que tinga en compte la privacitat, seguretat, legalitat dels continguts i protecció enfront dels abusos.

A més, existix un repositori de béns digitals públics(Obri en nova finestra) que s'alimenta de les contribucions de tots els interessats i que està organitzat segons l'objectiu de desenvolupament al que poden contribuir. També podrem trobar informes temàtics en els quals es destaquen alguns d'eixos béns digitals públics pel seu potencial per a donar resposta a necessitats crítiques en sectors específics com la inclusió financera , la sanitat(Obri en nova finestra)  o el  canvi climàtic(Obri en nova finestra) .

Segons les Nacions Unides totes estes noves iniciatives col·laboratives compliran també un paper fonamental a l'hora de continuar amb el desenvolupament i evolució d'estàndards i normes comunes necessaris. Així mateix, açò contribuirà a orientar tant al sector públic com al privat sobre les millors formes de facilitar l'accés a les seues dades i farà possible que un major nombre de dades passen a constituir-se com a béns públics digitals, respectant al mateix temps la privacitat i la confidencialitat de les dades i aconseguint també millorar la confiança en la tecnologia de forma significativa. D'altra banda, els béns digitals públics són també components valuosos per a la creació de la infraestructura digital dels països(Obri en nova finestra) de forma fiable, segura i inclusiva com per exemple, els sistemes de pagament o d'identificació i per tant facilitadors de la sobirania digital.

Per a finalitzar, un exemple interessant de com tots estos conceptes s'han estat també aplicant durant els últims anys per part de la Comissió Europea ho tenim Joinup(Obri en nova finestra) : la plataforma col·laborativa de la Unió Europea per al desenvolupament de solucions TIC interoperables, obertes i gratuïtes. A través d'esta plataforma podrem trobar múltiples exemples de tota una varietat de béns digitals públics com soluciones programari(Obri en nova finestra) , estàndards(Obri en nova finestra)  o continguts educatius(Obri en nova finestra) .

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic